Vedran SALVIA: “Tito… I Dubrovnik”
25 svibnja, 2017
Brunica RADELJEVIĆ
25 svibnja, 2017

Predstavljeno peto izdanje biblioteke „Da se ne zaboravi“ – TITO … I DUBROVNIK

U predivnom ozračju, gotovo do posljednje stolice ispunjene dvorane Udruge antifašista Dubrovnik, 23.05.2017. godine predstavljena je peta knjiga u biblioteci Udruge „Da se ne zaboravi“ publikacija „Tito… i Dubrovnik“, izdana u povodu 125. obljetnice Titova rođenja. Knjiga je djelomično financirana i sredstvima za kulturu Grada Dubrovnika.

Uz uvodni pristup urednika biblioteke književnika Mata Jerinića, o novom izdanju je govorio dubrovački znanstvenik dr. sc. Nikola Tolja. Uz više od 130 fotografija, tekst u publikaciji je podijeljen u tri cjeline.

Prva prikazuje opće ozračje u hrvatskom društvu kakvo vlada na razvalinama antifašizma i s Titom u povijesnoj ropotarnici, a koje kulminira ocjenom neofašističke desnice i nemalog broja njenih istomišljenika da je Tito jedan od najvećih svjetskih zločinaca.

Kao prilog objektivnijem vrednovanju Titova lika i djela, u drugoj cjelini tom se zabludjelom mišljenju suprotstavlja više od 50 svjetskih i domaćih ličnosti, koji se osvrću na Titovu povijesnu veličinu.

U trećoj je cjelini prikazan Titov odnos prema Dubrovniku i Dubrovnika prema njemu od njegova prvog neizravnog dodira s Gradom u naredbi jedinicama Narodnooslpbodilačke vojske Jugoslavije (NOVJ) iz listopada 1944. godine za oslobođenje od fašističkog okupatora, preko tridesetak posjeta do rastanka u svibnju 1980…

Predstavljanje su upotpunili profesorica Radmila Milaković, kazujući stihove o Titu pjesnika Jure Kaštelana i Marina Franičevića, i dubrovački glazbenik Srđan Obad.

Odgovori