Od dvije krivo prevedene rečenice sastavili smo povijest u koju više želimo vjerovati, nego što bi ona bila istinita. Piše Ante TOMIĆ
16 lipnja, 2018
Rezervna domovina – osigurač bez premca. Piše Nela VLAŠIĆ, autograf.hr
17 lipnja, 2018

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE – POLAGANJE VIJENACA NA BONINOVU U ČETVRTAK, 21. lipnja 2018. godine u 19 sati.

U povijesti je zapisano da je 22. lipnja 1941. godine u šumi Brezovica kod Siska, počeo ustanak hrvatskih partizana protiv okupatora, kao jedan od prvih organiziranih oružanih otpora naroda za slobodu, u od fašista i nacista okupiranoj Europi. Pod vodstvom Komunističke partije je sedamdesetak partizana, kojima je na čelu bio Vlado Janić Capo, osnovalo Prvi sisački partizanski odred i krenulo u borbu za slobodu, koja će uskoro na cijelom području okupirane zemlje prerasti u Narodno oslobodilačku borbu u kojoj će kroz gotovo četiri teške ratne godine i uz velike žrtve biti ostvarena sloboda od nacifašizma u Drugom svjetskom ratu.

Dan kada je počeo ustanak u Brezovici, 22. lipnja je u Republici Hrvatskoj državni praznik Dan antifašističke borbe.

Tim povodom Udruga antifašističkih boraca Dubrovnik organizira polaganje vijenaca na Spomen groblje boraca NOR-a na Boninovu u četvrtak, 21. lipnja 2018. godine s početkom u 19 sati.

Uz prigodne rječi u Spomen kosturnicu položit će vijence delegacije Grada Dubrovnika, Gradske organizacije SDP Dubrovnik i Udruge antifašista Dubrovnik.

Odgovori