I dalje izlaze imena ljudi koji su primili potporu države; među njima je i supruga Miroslava Škore. Piše Drago HEDL, telegram.hr
30 travnja, 2020
Zašto je vrlo naivno iščuđavati se nad saznanjem da su članovi Stožera HDZ-ovci. Piše Sanja MODRIĆ, telegram.hr
30 travnja, 2020

Peticija za neopozivu ostavku rektora Damira Borasa. Piše “Inicijativa za Filozofski”, change.org

.

.

Svojim nedavnim nedemokratskim postupkom kojim je kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, prof. dr. sc. Nevenu Jovanoviću, bez ikakve mogućnosti rasprave uskratio suglasnost za dekanski program, rektor Sveučilišta u Zagrebu još je jednom javno osramotio instituciju kojoj je na čelu, sve njezine sastavnice, zaposlenike i studente.

Kulminacija je to višegodišnjeg financijski i moralno dubioznog vođenja Sveučilišta koje pod vodstvom rektora Borasa ne samo da kontinuirano gubi na svom ugledu i međunarodnom rejtingu, već i na broju upisanih studenata.

Riječ je prvom rektoru u povijesti hrvatskog visokog obrazovanja koji je tužio studenta vlastitog sveučilišta, a zatim ga ucijenio da će povući tužbu ako mu se student javno ispriča. Riječ je o prvom rektoru koji nadležnim institucijama Republike Hrvatske, pozivajući se na autonomiju sveučilišta koju ne shvaća kao slobodu mišljenja, govora i istraživanja, već opravdanje za samovoljno ponašanje, odbija predočiti financijsku dokumentaciju o svome poslovanju. Riječ je o rektoru koji klijentelistički raspolaže državnim sredstvima i politizira dodjelu počasnih zvanja, o čemu najbolje svjedoči njegova politika dodjele počasnih doktorata: Dok su u prošlosti tu titulu Sveučilišta u Zagrebu nosili cijenjeni međunarodni znanstvenici poput Nikole Tesle, Lavoslava Ružičke ili Wernera Heisenberga, rektor Boras ju je pokušao dodijeliti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, osumnjičenom za korupciju, a uspio ju je dodijeliti Draganu Čoviću, osumnjičeniku za organizirani gospodarski kriminal, ne obazirući se pritom nimalo na proteste javnosti i akademske zajednice.

Hoće li rektoru Borasu za rukom poći još jedna nedemokratska radnja bez presedana? Hoće li mu poći za rukom ušutkati kritičke glasove s Filozofskog fakulteta, institucije koja se od svog osnutka do danas ponosi upravo onim vrijednostima po kojima rektor Boras nemilice gazi: slobodom mišljenja i izražavanja? O granicama njegove samovolje i nedemokratskog ponašanja odlučujemo samo mi: kako profesori i studenti zagrebačkog i ostalih hrvatskih sveučilišta, tako i svi ostali građani Republike Hrvatske. Stoga pozivamo sve da potpišu peticiju za podnošenje neopozive ostavke rektora Damira Borasa.

.
.
Updates
  1. 1 hour ago
    2,000 supporters
  2. 10 hours ago
    Tempora Boras started this petition

Objavljeno change.org, 30.04.2020., https://www.change.org/p/gra%C4%91ani-republike-hrvatske-peticija-za-neopozivu-ostavku-rektora-damira-borasa, pristupljeno 30.04.2020.

Odgovori