Dan pobjede: Antifašizam počinje borbom protiv “našeg”, a ne “njihovog” fašizma. Piše Andrej NIKOLAIDIS, zurnal.info
13 svibnja, 2020
Mi plaćamo katoličko sveučilište, a oni u goste zvali obožavatelja četnika. Piše Gordan DUHAČEK, index.hr
13 svibnja, 2020

Ovo je program HRT-a na dan obilježavanja Bleiburga. Piše Gordan DUHAČEK, index.hr

Foto/screenshot: FaH/HRT
 .

HRT je za subotu, 16. svibnja, pripremio skoro pa cjelodnevni program obilježavanja stradanja ustaške vojske i zavedenih civila na Bleiburgu.

U 11 sati na prvom programu HTV-a prenose uživo komemoraciju s Mirogoja, a u 12.15 počinje pak prijenos mise iz sarajevske katedralne crkve posvećene “obilježavanju 75. obljetnice Bleiburške tragedije”.

Dva dokumentarca o Bleiburgu

Nakon toga HTV1 emitira dokumentarni film Čuvari bleiburške uspomene u 13.30. Taj se dokumentarac bavi Počasnim bleiburškim vodom, skupinom bivših ustaša i simpatizera NDH koji su pokrenuli komemoraciju na Bleiburgu. Scenarij je napisala Božena Mihaljević, a režirao je Dario Bajurin.

U 15.30 je na programu još jedan dokumentarac o Bleiburgu, pod naslovom Naličje pobjede 15. 5. 1945. – Bleiburg. Taj dokumentarac potpisuju scenaristica Lada Džidić i režiser Danko Volarić.

TV Kalendar sigurno neće iznevjeriti

Tu je, naravno, i TV Kalendar, emisija poznata po filoustaškoj reputaciji, u kojoj će se također sigurno obrađivati ova tematika.

TV Kalendar je npr. već objavljivao priloge o ustaškom zločincu Juri Francetiću kao o “legendarnom borcu”, a na dan vraćanja Istre Hrvatskoj – za što su zaslužni Tito i partizani – emitirali su pohvalni prilog o ustaškom pilotu, dok Istru uopće nisu spomenuli.

.

Objavljeno index.hr, 13.05.2020., https://www.index.hr/vijesti/clanak/hrtov-program-u-subotu-bleiburg-bleiburg-bleiburg-bleiburg/2182531.aspx, pristupljeno 13.05.2020.

 

Odgovori