TKO STOJI IZA SKANDALOZNOG RJEŠENJA: Ovo su članovi Radne skupine prema kojoj obitelj bez djece nije obitelj. Piše I.F.
listopad 2, 2017
DRUŽENJE U UTORAK 3. listopada u 18
listopad 2, 2017

OTVORENO PISMO – ZAHTJEV ZA UKLANJANJE USTAŠKOG POZDRAVA “ZA DOM SPREMNI” IZ JAVNE UPOTREBE U REPUBLICI HRVATSKOJ

OTVORENO PISMO

PREDSJEDNICI REPUBLIKE, PREDSJEDNIKU SABORA, PREDSJEDNIKU VLADE

Temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Odluke Ustavnog suda RH o ustaškom pozdravu “za dom spremni” iz studenoga prošle godine, zahtijevamo da se odmah i bez izuzetka taj ustaški pozdrav ukloni iz javne upotrebe u Republici Hrvatskoj

Sredinom ovoga tjedna iz Udruge antifašista Dubrovnik upućeno je otvoreno pismo na adrese: predsjednice Republike Hrvatske Kolindi Grabar – Kitarović, Predsjedniku Sabora i Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske te Savezu antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kojim se zahtjeva uklanjanje ustaškog pozdrava „za dom spremni“ iz javne upotrebe u Republici Hrvatskoj.

Pismo objavljujemo u cjelini.

Na temelju izvještaja, programa i planova te vođene rasprave na Izbornoj skupštini Udruge antifašista Dubrovnik, održane 26. kolovoza 2017. godine, Predsjedništvo Udruge je na svojoj prvoj sjednici donijelo zaključke u kojima se između ostalog navodi da se u našoj zemlji nastavlja opstrukcija antifašizma. Neprihvatljiv je stav prema antifašizmu, NOB-i, partizanima i Titu, počevši od udžbenika s dosta liberalnim odnosom prema NDH i svemu što s tim ide, naročito izvikivanjima na sportskim i zabavnim događanjima, te ispisivanju i crtanju ustaškog pozdrava „za dom spremni“po zidovima. Čini se da sve to, uz blagonakloni odnos političkih struktura i nadležnih organa vlasti, prekomjerno i često neprimjereno djelovanje crkve u školi i općenito među mladima, za početak ide u pravcu legaliziranja toga fašističkog pozdrava iz doba ustaške NDH. Što bi moglo slijediti teško je i zamišljati, ali ne sluti dobro. Dok u civiliziranim europskim zemljama nema dilema i zakonom zabranjuju javno isticanje fašističkih i nacističkih pozdrava i simbola, u Hrvatskoj se o tome vode duge neprincipijelne i besplodne rasprave. Istovremeno se nastavlja isticanje amblema HOS-a, koji je po izjavi Ante Prkačina, generala HOS-a, bio ustaška vojska, a u kojem se amblemu javno ističe zločinački ustaški pozdrav „za dom spremni“. Primjer toga drskog i sramotnog odnosa, kao što vidite na priloženoj slici, još je uvijek i na ulazu u dubrovačko naselje Nova Mokošica. To je nažalost omogućeno i otvorenom podrškom HDZ-ova gradonačelnika Dubrovnika, ali i pasivnošću drugih, prije svega političkih i društvenih subjekata te nadležnih organa. Puno je razloga za se ozbiljno zamisliti, jer je fašizacija u nas sve prisutnija i mnoge su generacije mladih izgubljene za antifašizam kao civilizacijsku tekovinu, a to je porazno za hrvatsko društvo i Republiku Hrvatsku utemeljenu na antifašizmu.

Na navedenoj sjednici Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik je osudilo i neprincipijelni i ulizivački postupak kojim je ploča s ustaškim pozdravom “za dom spremni” preseljena iz Jasenovca u Novsku.

Ustaškom pozdravu “za dom spremni” nije mjesto nigdje u Republici Hrvatskoj a najmanje u Novskoj, nedaleko uništenog partizanskog spomenika i kosturnice s nepoznatim brojem posmrtnih ostataka partizanskih boraca.

Vrijeme je da konačno prestane ovo sramoćenje Republike Hrvatske zbog javne upotrebe i isticanja ustaškog pozdrava „za dom spremni“. Zato temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i Odluke Ustavnog suda RH o ustaškom pozdravu “za dom spremni” iz studenoga prošle godine, zahtjevamo da se odmah i bez izuzetka taj ustaški pozdrav ukloni iz javne upotrebe u Republici Hrvatskoj.

Vjerujemo da ćete u tom smislu i Vi, sa časnog mjesta i dužnosti koju obnašate, konačno dati maksimalni doprinos i što je moguće prije učiniti sve da se ustaški pozdrav „za dom spremni“ i svi drugi fašistički i nacistički pozdravi i simboli uklone iz javne upotrebe i javnih prostora u Republici Hrvatskoj, navodi se u otvorenom pismu Udruge antifašista Dubrovnik.

Ovdje imate izvorno OTVORENO PISMO

Tako to oni rade – aktualna slika ulaza u stambeno naselje Nova Mokošica sa znakom HOS-a u kojemu je ustaški pozdrav “za dom spremni”

Tako je to bilo u Dubrovniku u doba NDH – ustaška naredba “Za Dom Spremni”