OBJAVLJEN GODIŠNJI IZVJEŠTAJ KUĆE LJUDSKIH PRAVA. kucaljudskihprava.hr
travanj 20, 2020
Opasnosti vanrednog stanja. Piše JAN-WERNER MÜLLER, project-syndicate.org, pescanik.net
travanj 21, 2020

Otvoreno pismo gospodinu Habulinu, predsjedniku SABA RH. Autor Ognjen KRSTULOVIĆ

Gospodine Habulin,
upravo sam pročitao vijest HINE prenesenu na portalu Index da ove godine sudjelujete zajedno s “državnim vrhom” na obilježavanju Dana proboja u Jasenovcu. Citiram HINU: “UZ NAZOČNOST cijelog državnoga vrha te predstavnika nacionalnih manjina i antifašista u srijedu će u Spomen području Jasenovac biti obilježena 75. obljetnica proboja posljednjih zatočenika ustaškog logora Jasenovac, njih 600 od kojih je proboj preživjelo stotinjak.”

Zadnjih godina Vi niste sudjelovali na obilježavanju obljetnice proboja u organizaciji “državnog vrha”. Citiram: “Od 2016. godine predstavnici manjina te antifašisti odbijali su nazočiti državnoj komemoraciji ocjenjujući da se u Hrvatskoj revidira povijest Drugog svjetskog rata te su počast žrtvama odavali organiziravši odvojene komemoracije.”

Iz činjenice da ove godine idete na komemoraciju zajedno s “državnim vrhom” zaključujem da “Vi sada ocjenjujete da se u Hrvatskoj NE REVIDIRA povijest Drugog svjetskog rata”.

Pozivam Vas da javno obrazložite tu svoju ocjenu tako da i mi obični smrtnici-članovi saznamo što se u Republici Hrvatskoj stvarno suštinski promijenilo u odnosu vlasti (i državnog vrha) prema povijesti Drugog svjetskog rata i posebno antifašizmu.
Očito je naime da Vi znate više od nas običnih članova pa je red da nam to kažete.
A ako se u odnosu vlasti prema povijesti Drugog svjetskog rata nije ništa promijenilo a Vi idete na komemoraciju jedini mogući zaključak je da ste se Vi promijenili.

U svakom slučaju pozivam Vas da javno obrazložite koji su Vas razlozi odnosno nove činjenice navele na promjenu stava.
Očekujem od Vas jasan odgovor na ovo moje otvoreno pismo.

Ognjen Krstulović