U sjećanje: NIKOLA SAMBRAILO, PERO NOVAKOVIĆ
30 siječnja, 2022
TUĐMAN JE DOSLOVNO BIO TITOV VOJNIK
10 veljače, 2022

OSAMDESETA OBLJETNICA IGMANSKOG MARŠA

Obilježavanje 80. obljetnice Igmanskog marša u NOB-i planirano je u subotu 29 siječnja na Igmanu planini nedaleko od Sarajeva, ovaj put, zbog još trajuće pandemije COVID 19, to će biti uz maksimalno moguće pridržavanje epidemioloških mjera pa je otpao i planirani.izlet u Sarajevo i na obilježavanje velike onamdesete obljetnice Igmanskog marša.Obilježavanje se svake godine održava u organizaciji Saveza antifašističkih boraca NOR-a i antifašista BiH u Kantonu Sarajevo, a u sjećanje na borce Prve proleterske udarne brigade, koji su se, pritisnuti prodorima i okruženjem okupatorske vojske, našli u nezavidnom položaju, pa je krajem siječnja 1942. godine donesena odluka da se maršem preko Igmana izvrši proboj do slobodne teritorije na području Foče. To je bila jedina mogućnost za izvlačenje iz okupatorskog okruženja i opstanak boraca pa su prešli stotinjak kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman. Marš više od 700 nedovoljno obučenih boraca, od kojih i 50 ranjenih i bolesnih, trajao je 18 sati kroz duboki snijeg, pri ledenom vremenu i temperaturi od minus 40  stupnjeva. Uspjeli su se probiti do Foče, ali u maršu su promrzla 172 borca pa su nekima bez anestezije amputirani smrznuti dijelovi tijela. Priča o maršu postala je i ostala jedna od herojskih priča NOB-e i Drugog svjetskog rata,.Tako je Igmanski marš je postao legenda, zbog zamisli i odlučnosti Štaba Prve proleterske i postignutog iznenađenja, ali ponajviše zbog nadljudskih napora, discipline, izdržljivosti boraca i čudesnog junaštva, posebno onih promrzlih prilikom teških operacija u fočanskoj bolnici.

Zato je Igmanski marš je jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na jugoslavenskim prostorima u Drugom svjetskom ratu, a sjećanje na Igmansku legendu iz godine u godinu koncem siječnja okuplja daleko najveći broj sudionika od svih manifestacija na ovim prostorima. Po velikoj hladnoći u Sarajevu u na snijegom pokrivenom Igmanu i unatoč često cjelodnevnom zubatom suncu,okupljao se na Igmanu veliki broj mladih, ali i vremešnih boraca NOR-a, oko petnaestak tisuća sudionika obilježavanja obljetnice Igmanskog marša, ponajviše iz Bosne i Hercegovine, antifašista iz Slovenije, među njima i Alojz Pibernik koji je kao jedanaestogodišnjak s borcima Prve proleterske bio u maršu preko Igmana, te  antifašisti iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, predstavnici koruških i talijanskih partizana a hrvatske antifašiste su predstavljale su delegacije antifašista iz  Dubrovnika, Makarske, Splita i drugih mjesta Dalmacije.

U okviru programa obilježavanja, od mjesta Brezovača, gdje su polagani vijenci, kolona od nekoliko tisuća sudionika pješice je prelazila desetak kilometara dugi put do Velikog polja na Igmanu gdje prigodni program započinjao himnom domaćina Bosne i Hercegovine, potom je gordo Velikim Poljem zazvučala Internacionala i gromoglasni uvijek aktualan usklik „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“ Evocirane su uspomene na slavnu NOB-u i njene poginule heroje i iznova upozorenja na aveti fašizma koje su ovim krajevima donijele puno zla i prošlih devedesetih, a opet pokušava zveckati oružjem. Zato je značajno i nužno potrebno daljnje stalno njegovanje tradicija i tekovina NOB-e, zajedništva i prijateljske suradnje među narodima i državama nastalim na području bivše Jugoslavije, razvijanje i jačanje antifašizma, naročito među mladim generacijama, kao zalog trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima, za što je nužna i jedinstvena i prosperitetna Bosna i Hercegovina.

Veličanstveno obilježavanje obljetnice Igmanskog marša završavalo je odavanjem počasti poginulim borcima NOR-a i braniteljima u ratovima na ovim prostorima prošlih devedesetih, polaganjem na središnje spomen obilježje brojnih vijenaca i buketa cvijeća te zahvalnošću organizatorima obilježavanja i domaćinima Savezu antifašističkih boraca i antifašista Bosnre i Hercegovine i antifašistima iz Kantona Sarajevo te svima koji pristižu da uveličaju ova igmanska sjećanja.

Odgovori