Marijan VOGRINEC: Liječenje pijavicama
20 srpnja, 2017
Koordinacija antifašista Dalmacije: RAZLIČITI PRISTUPI KAO OPTEREĆENJE
20 srpnja, 2017

Održana sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik – NEPODNOŠLJIVI ODNOS

U Udruzi antifašista Dubrovnik se neće pomiriti s ponižavajućim odnosom Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika. Učinit će sve i organizirati se tako da se taj nepodnošljivi odnos više ne ponovi

Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik je sjednicu u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine počelo trenucima tišine i sjećanja u počast preminulih članica Udruge Bahtijare – Dade Komarica, Marije Gjuraš i Marije Blaić te Draga Horvata – Gage.

Drago Horvat – Gaga nositelj je „Partizanske spomenice 1941.“ i do 2014. godine je bio i vjerni član dubrovačkih antifašista. Poslije šezdesetak godina života i aktivnog djelovanja u Dubrovniku otišao je u Veliku Goricu da bi u tamošnjem Domu umirovljenika, a bliže rodnom Samoboru, proveo ostatak života.

U nastavku je Predsjedništvo odlučilo da se Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik održi u subotu, 26 kolovoza 2017. godine. Skupštini će biti podneseni izvještaj o radu Udruge u protekloj godini, izvještaji o prihodima i rashodima u prošloj godini, koje je Predsjedništvo prihvatilo, te plan rada i plan prihoda i rashoda Udruge antifašista Dubrovnik za iduću godinu. Izborna skupština birat će Predsjedništvo, predsjednika i druge organe Udruge antifašista Dubrovnik.

Bilo je riječi i o financiranju programa Udruge od strane grada Dubrovnika. Rečeno je da su potpisani ugovori o sufinanciranju programa gradom Dubrovnikom, odnosno s Upravnim odjelom za kulturu i baštinu grada Dubrovnika i Upravnim odjelom za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo grada Dubrovnika. Ugovorena sredstva kulture za sufinanciranje izdavačke djelatnosti Udruge su ostvarena u granicama očekivanja pa je Upravnom odjelu za kulturu i baštinu Grada i ovom prigodom izražena zahvalnost na potpori i suradnji. Mada ta sredstva iz godine u godinu pokrivaju tek dio izdataka za tiskanje već pet izdanja u biblioteci Udruge „Da se ne zaboravi“, a ostatak, uz golemi udio volonterskog rada, osigurava sama Udruga, potpora UO za kulturu i baštinu bila je presudna za više nego uspješno ostvarivanje programa biblioteke „Da se ne zaboravi“.

Suprotno tome, odnos Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Grada prema specifičnim programima Udruge antifašista Dubrovnik iz godine u godinu kod dubrovačkih antifašista izaziva nezadovoljstvo. Bez obzira na argumentirane kritike poslije kojih se svake godine Udruzi odobravaju dodatna sredstva, i ove godine se ponavlja isti scenarij. Sredstva koja su Udruzi antifašista Dubrovnik namijenjena za ovu godinu, a to je poznato tek iza proteka više od pola godine, nisu dovoljna ni za podmirivanje obaveza iz prvog polugodišta. Udruga antifašista Dubrovnik, koja broji oko 260 aktivnih članova, s cjelogodišnjim programom i kontinuiranim radom, jedina je na dubrovačkom području koja se sustavno bavi njegovanjem sjećanja i razvijanjem tekovina NOB-e i antifašizma. Ali naša udruga je opet svrstana među udruge „proistekle iz Drugog svjetskog rata i poraća“ i izjednačena s udrugama od par desetaka članova, s programom koji je, najblaže rečeno, dvojben. Koji su to kriteriji? – pitali su na sjednici Predsjedništva.

Postavljeno je i pitanje čemu ispunjanje brda obrazaca, što je uvjet za javljanje na natječaj za sredstva. Naime na raspisani natječaj UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo, sredinom prošle godine iz Udruge je poslano više od pola kilograma materijala razrađenih po programima: Redovna djelatnost ureda, Socijalne aktivnosti s članstvom, Obilježavanje 125. obljetnice rođenja Josipa Broza Tita i Obilježavanje epopeje Neretve, Sutjeske i Kozare. Međutim, Udruzi je za ovu godinu odobreno svega 50.000 od traženih oko 180.000 kuna, i to za „Epopeje Neretve, Sutjeske i Kozare“. Zašto i s kojim su pravom iz sufinanciranja ispušteni ostali programi i kako se bez sredstava može obavljati redovna djelatnost Udruge koja je već od ranije zahtijevala da se iz društva udruga „proisteklih iz Drugog svjetskog rata i poraća“ prebaci u novu proračunsku grupu „udruga proisteklih i NOB-e i tradicija hrvatskog antifašizma“.

Istaknuto je da je, unatoč svenu, takav neprimjereni Ugovor potpisan, samo zato jer se moraju podmiriti u pola godine nakupljene obaveze. Međutim, rečeno je, s takvim ponižavajućim odnosom UO grada Dubrovnika za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo u Udruzi se neće pomiriti, učinit će sve i organizirati se tako da se taj nepodnošljivi odnos više ne ponovi.

Zaključeno je da se gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića zamoli da nam, u skladu s obećanjem danom prilikom nedavnog susreta s predstavnicima Udruge, uzvrati posjetu u našem prostoru i uključi se u uspostavljanje primjerenijeg sufinanciranja potreba i programa udruge.

Odgovori