NA ISTOKU NIŠTA NOVA
2 ožujka, 2022
RATNA KRONIKA – BITKA NA NERETVI
14 ožujka, 2022

OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN ŽENA

Međunarodni dan žena Udruga antifašista Dubrovnik  je sjećanjem i  polaganjem cvijeća na vječno počivalište Kate Radeljević, dubrovačku heroinu, ženu i majku i na njenu borbu, usprkos svim nedaćama koje je proživljavala u nenarodno i ratno vrijeme, naročito gubitkom supruga i dviju kćeri. To je ujedno sjećanje na patnju, suze i žrtvu žene u borbi za ljudskije odnose u nas i u svijetu, kroz povijest do današnjih dana. Barač, potpredsjednik Udruge antifašista Dubrovnik. “Danas na Međunarodni dan žena već po tradiciji smo na ovom mjestu u spomen na početke organizirane borbe žena za ravnopravnost i ljudskije odnose, borbe koja traje.

8. ožujak – mart  je kao Međunarodni dan žena, proglašen 1910. godine na Međunarodnoj ženskoj konferenciji organiziranoj na poticaj II. internacionale u Kopenhagenu, a na prijedlog istaknute njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.
Početak obilježavanja Međunarodnog dana žena povezan je s akcijama i protestima, u kojima su žene naprednih opredjeljenja su tražile bolje uvjete rada, poboljšanje položaja i  ravnopravnost u društvu. Ta borba žena traje i danas zbog i dalje nezadovoljavajućeg položaja žene u društvu uopće.

Uz Međunarodnog dana žena, mi se sjećamo i velikog doprinosa žena antifašističkom pokretu prije  i tokom Narodnooslobodilačke borbe. O tome svjedoče mnogobrojne akcije žena u kojima su se isticale zahtjeve za raskid s životom prevladanih patrijarhalnih običaja i nazora te zahtjeve za ravnopravnošću s muškarcima u tadašnjem gospodarskom, društvenom i političkom životu. Koliko je i hrvatskim ženama značila borba za slobodu i pravdu kazuju i podaci da je u NOB-u u Hrvatskoj s puškom u ruci sudjelovalo oko 44 tisuće žena, da je živote položilo njih 4.579, a da je oko 40 tisuća žena stradalo kao žrtve fašističkog terora. Ipak,  od 290 proglašenih narodnih heroja samo je 18 žena, od kojih su i njih 14 položile svoje živote u NOB-u.
Među znanim i neznanim heroinama borbe za slobodu, pravdu i bolji život, u tom velikom stroju žena i majki hrabrosti časno mjesto zasigurno ima i Kate Radeljević. Pred grobom u kojem počiva ta hrabra žena i majka, dubrovačka revolucionarka i prvoborac koja je aktivno sudjelovala u predratnim akcijama i NOB-i u kojoj je izgubila supruga revolucionara i borca za prava radnika, i kćeri, partizanke, sjećamo se i njenih hrabrih kćeri Marije i Anuške, čiji su mladi životi pali u borbi za slobodu, sjećamo se Nikice Franić, Marije Šutić, Silvije Koradžije… sjećamo se i mnogih drugih žena, znanih i neznanih, sjećamo se i naših Verice Radeljević – Karninčić i Kate Barbarić, sjećamo se borbe i žrtve žena i majki kroz cijelu našu povijest, naročito novijeg doba, od Narodno oslobodilačke antifašističke borbe i obrane hrvatske slobode iz prošlih devedesetih, sjećamo se žrtve žena i majki diljem ovog nemirnog svijeta u kojem se mnoge žene još uvijek bore za slobodu i pravdu, strahuju i pate, s djetetom u naručju u beskrajnoj izbjegličkoj koloni, bježeći od rata i smrti, pa se sve naše želje spajaju u jednu najveću da zlo ratova prestane, da  borba i patnja žene i majke bude tek samo uspomena koju čuvamo, kao što mi čuvamo ovu našu osmomartovsku uspomenu na Katu Radeljević” – rekao je u prigodnom govoru Jadran Barač  i pozivao prisutne da  minutom šutnje odaju počast svim ženama žrtvama fašizma i rata. Međunarodni dan žena Udruga antifašista Dubrovnik obilježila je i prigodnim programom druženja s poezijom i prozom, kojeg je pripremila i kazivala Antonija Vlašić.

Odgovori