Mile KEKIN: Hrvatskoj prijeti sto nijansi crne, ali mi, kroz koje je rock’n’roll izrastao u političku stranku, bit ćemo iznenađenje ovih izbora! Autor tacno.net
25 lipnja, 2020
Srpski životi su važni??? Piše Igor MANDIĆ, lupiga.com
26 lipnja, 2020

OBILJEŽEN DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE

Na komemorativnom skupu na Dan antifašističke borbe govorio je Jadran Barač – snimio Željko Tutnjević

Komemorativnim skupom održanim 22. lipnja na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu, uz prisustvovanje brojnih poštovalaca antifašizma i tekovina narodno oslobodilačke borbe, Udruga antifašista Dubrovnik obilježila je državni praznik Dana antifašističke borbe i 79. obljetnicu osnivanja Sisačkog partizanskog pokreta. Poslije državne himne „Lijepa naša domovino“ s glazbenom najavom „Šume, šume velika vam hvala, u vama se sloboda rađala…“, u prigodnom programu, pjesme: Tina Ujevića “Pobratimstvo bića u svemiru” i Izeta Sarajlića “Rođeni 23. strijeljani 42.” izveli su dramski umjetnici Rade Šerbedžija i Žarko Radić.

Prigodno je govorio Jadran Barač, zamjenik predsjednika Udruge antifašista Dubrovnik. Prigodni govor Jadrana Barača prenosimo u cjelini:

„Dragi prijatelji, hrvatski branitelji, gospođe i gospari, pozdravljam vas u ime Udruge antifašista Dubrovnik na Komemorativnom skupu na današnji državni praznik – Dan antifašističke borbe.

Udruga antifašista Dubrovnik, njeno članstvo i poštovatelji sjećanja na NOB iznova se s poštovanjem i ponosom prisjećaju poginulih boraca NOR-a koji su u antifašističkoj borbi svoj život ugradili u pobjedu nad fašizmom, oslobodili našu i okolne zemlje od okupatora te, naposljetku, vratili Dalmaciju Hrvatskoj.

Ima simbolike u tome što ćemo danas, na Dan antifašističke borbe, položiti vijence na Spomen groblju antifašističkih boraca ovdje na Boninovu, u kojem su posmrtni ostaci više od 550 mladića i djevojaka iz užeg dubrovačkog kraja poginulih u borbi protiv nacifašizma, u borbi za slobodu i pravo na život bez obzira na vjeru, nacionalnost i boju kože. Simbolika je u tome jer nedaleko od toga mjesta su i grobnice dubrovačkih sinova i kćeri koji su živote izgubili braneći svoj Grad i dubrovački kraj u Domovinskom ratu 1991. godine, braneći njegovu vjekovnu slobodu te samostalnost Republike Hrvatske. Svim se tim žrtvama klanjamo i sjećamo ih se s jednakim pijetetom i poštovanjem. Jer, antifašizam – u Europi i u cijelom slobodoljubivom svijetu – nije ideologija, nego općeljudski organizirani otpor protiv mraka, terora i zločina.

Tako je, kao izraz nemirenja i pobune protiv fašističkih okupatora i izdajničkog ustaškog režima i s težnjom za oslobođenjem, 22. lipnja 1941. godine, na samom početku Narodno oslobodilačke borbe, u šumi Brezovica osnovan Sisački partizanski odred, kao kamen temeljac oslobodilačkog narodnog ustanka u Hrvatskoj. Taj Sisački odred je prvi partizanski odred, ne samo u Hrvatskoj, već među prvim antifašističkim formacijama u okupiranoj Europi.

U Hrvatskoj je u četverogodišnjem NOR-u formiran ukupno 251 partizanski odred, što je 45 posto svih partizanskih odreda koliko ih je tijekom oslobodilačkog rata formirano na cijelom području bivše Jugoslavije. To svjedoči o velikom doprinosu partizanskih odreda i boraca iz Hrvatske narodnooslobodilačkoj borbi u koju ih je povela komunistička partija i u kojoj su, pod vodstvom maršala Tita, dali izniman doprinos pobjedi globalne antifašističke koalicije nad fašizmom, oslobodili svoju zemlju od okupatora, vratili hrvatskoj domovini Istru, Rijeku i Hrvatsko primorje, Zadar, naše otoke i dio kopnene Dalmacije, te konačnom pobjedom nad fašizmom svrstali Hrvatsku među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu.

Narod Dubrovnika i okolnog područja u antifašističkoj narodnooslobodilačkoj borbi pretrpio je velike ljudske i materijalne žrtve. Od više od 14000 aktivnih sudionika narodnooslobodilačkog rata iz Dubrovnika i šire okolice, svoje je živote u temelje oslobođenja i pobjede nad fašizmom položilo 1680 boraca partizanskih odreda i narodnooslobodilačke vojske. U Drugom svjetskom ratu na ovom je području od strane talijanskih i njemačkih okupatora, ustaša i četnika izvršen ratni zločin i nad oko 9000 civilnih žrtava, a njih oko 1500 je ubijeno, dok su drugi bili zatvarani, mučeni, masovno tjerani u logore i izbjeglištvo iz kojih se velika većina nikada nije vratila svojim kućama. To su povijesne činjenice i istine.

Nažalost, umjesto da nas te brojke ispunjavaju ponosom, ovo naše doba, zbog manjka edukacije, nepravedno i neopravdano nije sklono antifašizmu. Nastava u školama i dalje je uglavnom bez pravog sadržaja i tema iz NOB-a, a učenike i općenito narod se straši povijesnim revizionizmom o Titovim partizanima i partizanskim zločinima.

Desnica, a naročito ekstremna desnica, pod patronatom vladajućih uporno nastavlja revidirati završeni i za njih izgubljeni Drugi svjetski rat. Na djelu je neprekinuta kampanja u kojoj se antifašističke borce, pobjednike rata, na svaki način predstavlja kao partizanske zločince, a stvarne zločince, okupatore i domaće izdajnike, želi se predstaviti nevinim žrtvama, sve to uz bezgranično služenje lažima i falsifikatima.

Nadalje, neprihvatljivo je koristiti partizanske ratne zločine, koji su se većinom događali u poratnom periodu, dijelom kao reakcija na dugogodišnji teror ustaškog režima, s tendencijom minimaliziranja krivnje zločinačkog režima NDH-a, kao i poistovjećivanje antifašističke borbe s totalitarnim komunističkim režimima u drugim državama. Takve najdrskije pokušaje revizije povijesti nikada nećemo prihvatiti.

To uopće nije priča o ustašama i partizanima koju su nam nametnuli – kao: dosta nam je te priče, okrenimo se budućnosti. Kakvoj budućnosti? Budućnosti u društvu u kojem više puta ponovljena laž postaje istina, u društvu u kojem se potpiruje netrpeljivost prema neistomišljenicima i svima koji se po nečemu razlikuju, u društvu u kojem se šutke toleriraju govor mržnje i ustaško znakovlje.

E, nećemo takvu zemlju, ni takvu budućnost! Nećemo ksenofobiju ni mržnju prema drugačijima! Zalagat ćemo se za obranu dostignutih civilizacijskih vrijednosti kao što su sloboda i pravda, zajedništvo i socijalna solidarnost. I to su naše vrijednosti za koje se isplati boriti. Pronošenje tih vrijednosti glavni je zadatak nas, suvremenih antifašista.

S poštovanjem ćemo se i dalje sjećati poginulih boraca i žrtava fašizma, i dalje ćemo poštovati pozitivna nasljeđa prošlosti, nadasve antifašizam kao trajnu civilizacijsku tekovinu koji ćemo promicati u uvjetima novog vremena, posebno zbog novih generacija koje dolaze.

Valja nam živjeti u toleranciji i poštovanju drugih i drugačijih te promicanju istine, vjerni idealima i načelima kojima je, porazom fašizma i pobjedom antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu, antifašizam izrastao u oslobodilačku snagu svoga vremena s temeljnim načelom: sloboda i mir za sve.

Čestitam svima državni praznik – Dan antifašističke borbe!“ – rekao je u prigodnom govoru Jadran Barač.

Uz zvukove Posmrtne koračnice delegacije Grada Dubrovnika, Gradske organizacije SDPH Dubrovnik i Udruge antifašista Dubrovnik položile su vijence u Spomen kriptu.

Minutom šutnje odana je počast poginulim borcima NOR-a, žrtvama fašizma i i poginulim braniteljima u obrani hrvatske slobode.

Delegacija Dubrovačko-neretvanske županije položila je vijenac u prošli četvrtak.

Odgovori