Ladislav TOMIČIĆ: Ostala je samo fukara i raja
25 ožujka, 2018
Marijan VOGRINEC: Shakespeare i kobasica
31 ožujka, 2018

NOVA LJEVICA: Odustanite od nabave vojnih aviona, a 3 milijarde kuna uložite u smanjenje siromaštva u Hrvatskoj

Nova ljevica smatra da se Hrvatska primarno mora braniti ekonomskom pravednošću, razvijanjem solidarnosti i obrazovanjem. Činjenica da je sektor obrane u 2018. najveći proračunski dobitnik u smislu kapitalnih ulaganja, na štetu je osiromašenih i obespravljenih građana i građanki RH.

Usprkos odlukama današnje sjednice Vijeća za obranu, Nova ljevica apelira na Vladu i Predsjednicu RH da u ovom trenutku Hrvatska odustane od nabave vojnih aviona.

Neshvatljivo je da se Vlada RH u ovako lošoj ekonomskoj situaciji, kada gotovo trećina naših sugrađana i sugrađanki živi na rubu siromaštva i kada se mladi masovno iseljavaju iz zemlje – sprema potrošiti 3 milijarde kuna na borbene avione.

Ova potpuno neracionalna odluka produbit će nejednakosti u Hrvatskom društvu, a istovremeno neće odgovoriti na sigurnosne izazove naše zemlje, kao što je to prevencija prirodnih katastrofa (požara, poplava) za koje redovito nemamo dovoljno resursa.

Dodatno, poučeni dosadašnjim iskustvom javnih nabava, Nova ljevica nema povjerenje u trenutni sustav javne nabave u MORH-u, te upozoravamo na moguće štetne posljedice za proračun RH.

To je bilo vidljivo i u najavama sklapanja tzv. offset programa u sklopu nabave borbenih aviona – ignorirajući činjenicu da su offset programi de facto zabranjeni u EU upravo stoga što su jedan od mogućih generatora pogodovanja, a MORH nije dao nikakve garancije da privatni interesi osoba uključenih u proces javne nabave neće biti ispred javnog interesa.

Nova ljevica se protivi sve izraženijem trendu militarizacije naše zemlje, od prevelikih kapitalnih ulaganja u sektor obrane, do uvođenja vojne obuke za mladiće koji nisu služili vojni rok. Smanjenje siromaštva u Hrvatskoj, važnija je za sigurnost zemlje.

Dragan Markovina, predsjednik Nove ljevice

.

Preneseno s novaljevica.hr, 30.03.2018., http://novaljevica.hr/vijesti/odustanite-od-nabave-vojnih-aviona-a-3-milijarde-kuna-ulozite-u-smanjenje-siromastva-u-hrvatskoj/#more-561

Odgovori