SJEĆANJE NA KATU RADELJEVIĆ
27 veljače, 2020
U Hrvatskoj trenutno svjedočimo potpunom nestanku i asimilaciji srpske zajednice; zašto nikoga nije briga? Piše Dragan MARKOVINA, telegram.hr
29 veljače, 2020

NEPOSTOJEĆA DILEMA

Donosimo Izjavu Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH u povodu rasprava o dopustivosti pozdrava Za dom-spremni.

.

U posljednje vrijeme u javnosti u Hrvatskoj opet je, bez ikakve potrebe i osnove, aktualizirana dilema koja u demokratskoj državi u drugome desetljeću 21. stoljeća ne bi uopće smjela postojati. Riječ je o pozdravu “Za dom – spremni!”, o njegovoj dopustivosti, odnosno nedopustivosti. Da je taj pozdrav postojao samo u vrijeme tzv. NDH, da ga je uveo, točnije: nametnuo ustaški pokret, to su nepobitne povijesne činjenice.

Da je ustaški pokret, neovisno o njegovim korjenima, bio zločinački, da je para-država što ju je taj pokret uspostavio uz pomoć i pod pokroviteljstvom nacističkih i fašističkih okupatora u Drugome svjetskom ratu, bila zločin u teoriji i u praksi, i to su nepobitne povijesne činjenice.

Da su ustaše svojim zločinima, ponajviše u nizu koncentracijskih logora kojima nisu upravljali okupatori, nego upravo oni – ustaše, a čije su žrtve bili Srbi, Židovi, Romi i Hrvati – neistomišljenici, antifašisti, okaljali hrvatsko ime koje su osvjetlali samo i jedino borci Narodno-oslobodilačke vojske pod zapovjedništvom maršala Josipa Broza Tita, i to je nepobitna povijesna činjenica.

Napokon, da u Ustavu Republike Hrvatske jasno piše kako se ona zasniva (i) na odlukama ZAVNOH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske), a “nasuprot” ustaškoj NDH, kao i da je ta tzv. država prepustila fašističkim okupatorima najveći dio hrvatske obale i otoka, da je prihvatila da u Jadranu nema svoju ratnu mornaricu (koja je bila “protjerana” u Azovsko more da se bori protiv Sovjeta), i to su povijesne činjenice koje nitko, ama baš nitko ne može ni poricati, ni pobijati.

Dakle, bez i najmanje želje da na bilo koji način utječemo na institucije uprave ili pravosuđa, a potaknuti zabrinutošću za budućnost Hrvatske u kojoj je kroz povijesni revizionizam sve prisutnija i sve vidljivija fašizacija na svim područjima (osobito u publicistici, medijima, ali i u obrazovanju), naglašavamo još jednom, krajnje jasno: pozdravu “Za dom – spremni” u Republici Hrvatskoj nema mjesta. Ni u kojoj prilici, ni pod kojom izlikom!

Republika Hrvatska nije, nikada neće biti, niti ikada smije biti sljednik ustaške tzv. Nezavisne Države Hrvatske. Savez antifašističkih boraca i antifašista odlučno će se i dosljedno, zajedno sa svim slobodoljubivim građanima, boriti za demokratsku Hrvatsku, državu utemeljenu na neprolaznim vrijednostima antifašizma, državu ravnopravnih građana koji neće biti diskriminirani, ni segregirani po bilo kojoj osnovi.

Savez antifašističkih boraca i antifašista RH

Odgovori