U nedjelju, 10 rujna u Podgori 75. OBLJETNICA PARTIZANSKE MORNARICE
7 rujna, 2017
Anto Prkačin, general HOS-a: „Da se ne lažemo, HOS je hrvatska ustaška vojska nastala na tekovinama hrabrih domoljuba iz 1941.!“
7 rujna, 2017

Naglasci iz rasprave na Izbornoj skupštini NA DJELU JE PUZAJUĆI FAŠIZAM I USTAŠLUK

Budućnost nam nije obećavajuća, ali se nećemo predati, nego se u programima i sadržajima rada valja više baviti aktualnostima života u nas pa će i to doprinijeti približavanju mladih

Posljednje subote u kolovozu održana je Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik. U ispunjenoj dvorani Udruge Skupštinu je otvorio i poslije državne himne „Lijepe naše“ prisutne, je pozdravio predsjednik dr. sc. Boško Skaramuca, među njima i Mladena Gojuna, predsjednika Gradske organizacije SDPH Dubrovnik. Skupštinom je predsjedavao Branko Grošeta koji je pozvao da se minutom šutnje oda počast poginulim partizanskim borcima, žrtvama fašizma, braniteljima, kao i 14-orici članica i članova Udruge umrlih u razdoblju od Godišnje skupštine održane 2. srpnja prošle godine.

Izvještaj o radu Udruge antifašista Dubrovnik i njenih organa u proteklom razdoblju od prošlogodišnje skupštine održane 2 srpnja podnio je Marinko Vlašić, tajnik Udruge.

Podneseni su i: izvještaji o prihodima i rashodima Udruge antifašista Dubrovnik u 2016. godini, u vezi s tim Izvještaj Nadzornog odbora, a potom je predstavljen Program aktivnosti u 2018. godini s pratećim planom prihoda i rashoda.

Sudjelujući u raspravi Antun Milošević je podržao podnesene izvještaje, istaknuvši da je stanje u društvu čak i gore nego je rečeno, jer se aveti prošlosti stalno i iznova vraćaju.

Lidija Radonjić je upozorila na potrebu veće pažnje uređenosti Spomen groblja boraca NOR-a na Boninovu, a Albert Vlahov je mišljenja da je trebalo puno više aktivnosti udruga i zajednica antifašista u Hrvatskoj, do građanskog neposluha, u vezi sa sramotnim preimenovanjem zagrebačkog Trga maršala Tita.

Branko Grošeta je istaknuo da su na djelu žestoki napadi na Tita, NOB-u i antifašizam, želi se zbrisati partizanska NOB-a, a razdoblje bivše zajedničke države se proglašava zločinačkim, sve u smislu revizije povijesti i afirmacije zločinačkog režima NDH. Na djelu je puzajući fašizam i ustašluk, uz već porušenih ili devastiranih oko tri tisuće spomen obilježja NOB-a, od kojih su mnogi iznimne umjetničke vrijednosti, stalno isticanje izmišljenih „partizanskih zločina“, napade na NOB-, Tita i antifašizam, na sve načine se pokušava legalizirati ustaški pozdrav „za dom spremni“, podižu se spomenici zločincima i teroristima. Nažalost, organi SABA RH su limitirani u svom djelovanju, budućnost nam nije obećavajuća, ali se nećemo predati, nego se u programima i sadržajima rada valja više baviti aktualnostima života u nas i to će doprinijeti približavanju mladih.

Vesna Čulić je istaknula da se rečeno i na ovoj skupštini već puno puta ranije čulo i da će mlade teško privući dosadašnji način rada. Nažalost mnogi mladi ljudi lijeve orijentacije odlaze u inozemstvo sa svojom djecom. To je put bez povratka i to je veliki problem za Hrvatsku i za antifašizam, jer je dosta onih koji ostaju umreženo u sve moguće strukture HDZ-a. Danas antifašisti sve više trebaju reagirati na stvarna zbivanja i aktualne probleme i podržavati nosioce borbe za progres.

Mato Jerinić je pozvao na pronalaženje načina da cijeli lijevi blok zbije redove, organizira se i angažira na jedinstvenom programu spašavanja hrvatskog društva i države.

Na kraju je Skupština prihvatila izvještaj o radu, izvještaj o prihodima i rashodima u 2016. godini i prateći izvještaj Nadzornog odbora, program rada i plan prihoda i rashoda u 2018. godini te izabrala članove organa za iduće dvogodišnje razdoblje. U Predsjedništvo Udruge su izabrani: Jadran Barač, Ljubica Brailo, Željko Franić, Branko Grošeta, Krešimir Ivanišević, Gordana Jablanov, Stojan Jančić, Mato Jerinić, Vlatko Komarica, Ognjen Krstulović, Ljiljana Krunić – Zita, Pero Lasić, Andrej Napica, dr. sc. Boško Skaramuca, Kemal Tursunović, Marinko Vlašić i Rade Vrtikapa dok su počasni članovi Predsjedništva: Stipo Antičenić i dr. sc. Antun Gavranić. Za članove Nadzorno odbora Udruge izabrani su Edin Ćerimagić (za predsjednika), Kate Orman i Vlaho Moretti te za zamjenike članova Šemso Bavčić, Milena Kiperaš i Milan Anđušić. Za 14 delegata Udruge u Skupštini Zajednice udruga ABA DNŽ izabrani su Branko Grošeta, Zejnel Vulić, Marinko Vlašić, Jadran Barač, Nikola Sambrailo, dr. sci. Boško Skaramuca, Ljerka Depolo, Ognjen Krstulović, Kemal Tursunović, Krešimir Ivanišević, Ljubica Brailo, Mario Tevšić, Stojan Jančič i Ljiljana Krunić – Zita, a za likvidatora Udruge antifašista Dubrovnik izabran je Marinko Vlašić.

Predsjednika Udruge, dva potpredsjednika, tajnika i zamjenika tajnika Predsjedništva i Udruge iz svoga sastava na prvoj sjednici izabrat će članovi Predsjedništva. No toj prvoj sjednici što će se održati sredinom rujna, na temelju podnesenih izvještaja i prijedloga te vođene rasprave na Izbornoj skupštini Udruge antifašista Dubrovnik, donijet će se i zaključci.

Odgovori