Susret s gostima iz Danske – ZABRINJAVAJU POJAVNI OBLICI FAŠIZMA
20 listopada, 2017
73. obljetnica oslobođenja Dubrovnika – KOMEMORACIJA NA SPOMEN GROBLJU
20 listopada, 2017

Na Tribini Udruge antifašista Dubrovnik – TUMAČENJE POVIJESTI (DubrovnikPress Portal)

Gost Tribine bio je dr. sc. Zlatko Jovanović, povjesničar iz Kopenhagena

Povodom 73. obljetnice oslobođenja Dubrovnika od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, u organizaciji Udruge antifašista Dubrovnik, 12. listopada je održana tribina na temu “Tumačenje povijesti Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj i Danskoj”. Gost predavač bio je povjesničar dr. sc. Zlatko Jovanović, sveučilišni profesor u danskom Kopenhagenu.

Dr. sc. Jovanović, inače rodom iz Tuzle, rekao je kako je padom Berlinskog zida došlo do svojevrsne revizije povijesti, dodajući kako su se raniji heroji počeli predstavljati kao zločinci, a oni koji su činili zločine, kao njihove žrtve.

– Zapravo, Drugi svjetski rat jedan je od najjasnijih primjera kako politika koristi povijest da prokaže neke stvari koje se tiču sadašnjosti. – izjavio je Jovanović.

Govorio je o danskim primjerima, objasnivši kako je i u 30-im godinama prošlog stoljeća u Danskoj bilo onih koji su simpatizirali naciste, ipak navevši kako nikad nisu bili toliko jaki jer su Danci osjećali odbojnost prema Njemačkoj. Danska je kapitulirala isti dan kad ju je Hitler napao te je uspostavljena Vlada protektorata, koja je usko surađivala s Njemačkom. Za razliku od naših prostora, naveo je dr. sc. Jovanović, Danska je sačuvala svoje institucije i puno toga je išlo dotadašnjim tijekom.

– No, postoji mit o otporu u Danskoj. Naime, uz pomoć ribara, danski Židovi prebacili su se u Švedsku, koja je bila neutralna. To je centralni element o snazi otpora u Danskoj protiv nacizma. Naglašava se tako da je cijeli danski narod bio protiv nacizma što je problematično sa znanstvenog položaja. – rekao je dr. sc. Jovanović, dodajući kako su neki Danci prigrlili njemačku politiku te kako je i broj žrtava u Danskoj bio mali.

Naveo je kako je tek početkom 1990-ih u Danskoj došlo do promjene svijesti oko Drugog svjetskog rata, kad su se počela postavljati pitanja upravo po pitanju ideološkog sukoba među ljudima koji su bili fašisti i antifašisti.

Oko zemalja bivše Jugoslavije, kazao je kako neki novinari prelagano prihvaćaju teze povjesničara koji primjerice izjednačavaju četnički i partizanski pokret. Dodao je kako se slika nastoji učiniti crno-bijelom, ističući kako se i Josip Broz Tito smatra totalitarnim vođom, pa da se tako navodi da su svi njegovi protivnici automatizmom pozitivni.

Također, na pitanje što Danci misle o ovome području danas, kazao je kako oni danas na ta područja gledaju prvenstveno kroz prizmu siromaštva, ali i dodao kako nekim desničarima raspad Jugoslavije služi kao primjer da nije dobro primati imigrante.

Tekst i snimak: Vedran Salvia

Odgovori