IN MEMORIAM Prof.dr.sc. ANTUN GAVRANIĆ – Garo
9 listopada, 2019
KOMEMORACIJA NA BONINOVU u četvrtak 17. listopada 2019. godine u 17 sati
9 listopada, 2019

SKUPŠTINA UDRUGE: Mladi su jedini pokazatelj da Udruga i antifašizam u Dubrovniku imaju budućnost!

Na početku sjednice Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik, održane 7. listopada 2019. godine, odana je zahvalnost i počast minutom šutnje preminulim članovima Udruge Milovanu Obradoviću, Omeru Đapu i prof.dr.sc. Antunu Gavraniću-Garu.

U nastavku sjednice, uz ostalo, doneseni su Zaključci s Godišnje skupštine Udruge antifašista Dubrovnik koja je održana 24. kolovoza ove godine. Evo nekih naglasaka iz Zaključaka:

Što se tiče pozicije antifašizma nastavljena je stalna revizija povijesti, bagateliziranje i zapostavljanje dostignuća NOB-e i antifašizma te fašizacija društva. Nažalost vladajući u hrvatskom društvu i dalje se samo deklarativno i s figom u džepu pozivaju na antifašizam.

Nezadovoljstvo smo izražavali zato što su Udruzi antifašista Dubrovnik dodjeljivana nedovoljna sredstva za djelatnost iz gradskog proračuna. Nažalost, i ove godine to se ponovilo. Udruzi antifašista Dubrovnik s cjelogodišnjim programom i kontinuiranim radom, koja se jedina na dubrovačkom području sustavno bavi njegovanjem sjećanja i razvijanjem tekovina NOB-e i antifašizma, za ovu godinu odobreno je svega 26.800,00 kuna, a od tih sredstava, sredinom prošlog polugodišta stavljeno nam je na raspolaganje pola, a drugu polovicu još čekamo makar smo već poprilično ušli u drugu polovicu godine.

Starosna struktura članstva Udruge je u znaku visokog prosjeka starosne dobi. Velika većina članova naše Udruge su umirovljenici. Naravno da je naša trajna preokupacija pomlađivanje, obnavljanje naših redova mlađim članovima, jer su nam mladi članovi rijetkost. To ne znači da u Dubrovniku i na dubrovačkom području nema antifašistički opredijeljenih mladih ljudi, njih zasigurno ima i pred Udrugom antifašista je najznačajniji zadatak osmisliti programe i načine da oživi interes mladih ljudi za antifašizam i aktivnost u Udruzi. Unatoč svim problemima i teškoćama valja nam otvarati mogućnosti za angažman svih a naročito raspoloživih mlađih, poticati ih i forsirati, jer su upravo oni pokazatelj da Udruga i antifašizam u Dubrovniku imaju budućnosti.

Odgovori