Izlet u Putnikoviće na Pelješcu – 29. travnja 2018. godine
2 travnja, 2018
Tomislav JAKIĆ: Hrvatska se odlučila. Kažu, mi smo ipak za EU i SAD, protiv Putinove Rusije.
3 travnja, 2018

Mato JERINIĆ: Propani zemljo u zemlju

NIJE HUMORESKA, A MOGLA BI I BITI

Propani zemljo u zemlju

U toj državi gdje mladi idu van zemlje, a stariji pod zemlju, protiv te Konvencije čija je suština obrana žena i djevojčica od nasilja i njihovo pravo na život bez batine i silovanja, ustade, vjerovali ili ne, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH grada Zagreba i Zagrebačke županije

U zemlji Hrvata u kojoj uz pomoć HDZ vlada Crkva u Hrvata razigrale se igre u svezi i glede Istanbulske konvencije.

U zemlji Hrvata u kojoj vlada srednjovjekovni mužjački zulum, u kojoj je svaka druga, treća, četvrta, peta i šesta žena pretučena, a svaka četvrta, peta i šesta silovana.

U zemlji u kojoj za isti posao s istom stručnom spremom žena znatno manje plaćena od muškarca.

U zemlji u kojoj se blebeće o demografskoj obnovi, a svaka zatrudnjela žena smjesta dobije otkaz s posla dok joj u isto vrijeme kardinal Bozanić i njegova svita poručuje „Rađajte, Hrvatice, rađajte!“.

U toj državi gdje mladi idu van zemlje, a stariji pod zemlju, protiv te Konvencije čija je suština obrana žena i djevojčica od nasilja i njihovo pravo na život bez batine i silovanja, ustade, vjerovali ili ne, Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata RH grada Zagreba i Zagrebačke županije… Zemljo, da u zemlju propadneš!

E, moje udovice, uz sav respekt prema Vašim poginulim muževima, odoste vi u slijepu ulicu. Van razuma, na razinu šatoraša u Savskoj i u skute hrvatskog klera kojemu je žena od davnina sve do dana današnjeg tek blijeda kopija svemoćnog muškarca.

A odmah potom odjeknu u prostoru zemlje u Hrvata vijest koja kaže da će u Saboru, ako do toga dođe, Socijaldemokratska partija Hrvatske glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije… Zemljo, da u zemlju propadneš! Ako se to zbilja dogodi, bez obzira na motive, zbogom socijaldemokracijo, zbogom pameti po kojoj je ova moja domovina na začelju začelja, ne samo u Europi. Zašto ovo napisah? Zato da odgovorim nekome meni nepoznatom sugrađaninu koji mi se pismenim putem obratio pitanjem: “Čemu onaj naslov poetskog recitala u Udruzi antifašista Dubrovnik u naslovu kojega između ostalog stoji Žena – čovjek… Odgovor glasi: tek zajedno žena i muškarac tvore pojam ČOVJEK. Sve ostalo, a u zemlji Hrvata tako učestalo: čovjek i žena… žene i ljudi… naprosto je, ne samo primitivno nego i sramotno.

Mato Jerinić

PS. Zanima me što o ovome misle žene u ovome našemu Gradu? Nadam se da će podignuti glas ne samo u ime zaštite životinja i stabala nego i žena. Ali, tko zna, nitko ništa ne zna, reče pjesnik.

.

Objavljeno u Glasu grada – Glas grada br 679, 23.03.2018., http://glasgrada.hr/wp-content/uploads/2018/03/679.pdf

Odgovori