U PETAK 6. listopada PRAVNA POMOĆ
2 listopada, 2017
Jesenski izlet – NA KOZARI – PLANINI LEGENDI
4 listopada, 2017

Mario VUJEVIĆ: ODLAZAK

Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Gradišku Staru

Dok se u nas vode mnoge duge i besplodne rasprave, uz ostalo i o NDH-azijskom „nasljedstvu“, kojeg bi „veliki“ Hrvati“ ili „Hrvatine“ vratili u svakodnevnu upotrebu pa i ustaški pozdrav „za dom spremni“, a svu tu gnusobu od pokušaja legalizacije, uz poneku više, manje usamljenu reakciju, uglavnom pokriva vječno mudrovanje vladajućih i, naravno, poslovična hrvatska šutnja. Kao da su ljudi pali s Marsu, a ne da žive i sve to svakodnevno vrte u Lijepoj Našoj. Jedan od usamljenih hrabrih oglasio se u medijima proteklih dana i izazvao veliku pažnju i brojne reakcije u mnogim medijima pa taj poprilično usamljeni primjer hrabrosti želimo podijeliti i s onima koji nas čitaju na našim internetskim stranicama. Pročitasmo tako prošlih dana u Slobodnoj Dalmaciji da je nautičar Mario Vujević iz Splita odlučio otići iz Hrvatske. I dok većina odlazi u tišini, pozdravljajući se samo sa svojim najmilijima, on je ovakvoj Hrvatskoj i njenim kormilarima, napisao svojevrsno oproštajno pismo. Nakon što ga je objavio na društvenoj mreži, u samo nekoliko sati dirljivo je pismo prikupilo na stotine likeova, a podijelile su ga čak i neke braniteljske udruge, javlja 100posto.hr .

Na naše pitanje zašto napušta rodnu zemlju i voljeni Split, kratko nam je odgovorio – odlazim što dalje od fašizma i opće atmosfere straha. Mariovo oproštajno pismo prenosimo u cijelosti:

“Odlučio sam da uskoro odem tamo gdje ne žive vjerski fanatici koji s mrtvacima po ulicama teroriziraju vlastiti narod. Odlučio sam da odem tamo gdje domoljubi i ratnici ne ucjenjuju vlastiti narod i vlastitu državu 22 godine nakon rata, tražeći nove privilegije.

Želim živjeti u građanskoj državi u kojoj će deklarirani fašisti za promicanje istog biti u zatvorima. Želim živjeti u državi u kojoj vjera i vjeronauk postoje samo u crkvama gdje im je mjesto. Vjeri kažem jedno veliko ne na ulicama, u školama i javnim ustanovama.

Ne želim gledati šovinističke siledžije koji traže Srbe i Hrvate antifašiste da im naude. Hrvatski čovjek će se probuditi tek kad ruka fašizma zakuca na njegova vrata. Ali, onda je kasno.

Želim živjeti multikulturalnost 21. stoljeća, a u bolesno nacionalističkoj državi to je nemoguće. Hrvatska postaje vjerski rezervat i ubrzo možemo očekivati svećenike kao voditelje Dnevnika, a teologe kojima je zemlja i dalje ravna ploča kako predaju filozofiju.

Degeneričan je utjecaj crkve na civilno društvo, i njihov pokušaj da realnost i zbilju zamjene maglovitim bajkama i smišljenim lažima.

I zato ću ubrzo Hrvatskoj reći zbogom. Još je malo ostalo do kompletne vladavine klerofašizma. Želim se buditi tamo gdje ne postoje Plenković, Kitarović, Markić, Hasanbegović, Bozanić i Marko Skejo.

Tamo gdje vlada demokracija, a ne klerofašistički režim. Tamo gdje postoji budućnost bez fašista u svim strukturama vlasti. Želim da se moje dijete budi daleko od ustaša i zločinaca koji sanjaju novi Jasenovac i Staru Gradišku”, napisao je Vujević koji dovršava i knjigu koju će uskoro objaviti.

.

Pismo možete pročitati na https://www.facebook.com/lea.kunicicposinkovic/posts/1542347645787984

Odgovori