Izborna skupština Udruge antifašista Dubrovnik. Piše Vedran SALVIA
3 rujna, 2017
Blagoslov djece i mise za prvi dan nastave: “Tome je mjesto u crkvi, a ne školi”. Piše Martina PAUČEK ŠLJIVAK
4 rujna, 2017

Marinko VLAŠIĆ na Izbornoj skupštini Udruge antifašista Dubrovnik: Gradonačelnik koji podržava HOS-ov grafit u Mokošici ne može imati iskren odnos s Udrugom antifašista. Piše Vedran SALVIA

Tajnik Udruge antifašista Dubrovnik Marinko Vlašić oštro se dotaknuo dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića na današnjoj izbornoj skupštini ove Udruge. Posebno ga smeta što je Franković odobrio iscrtavanje grafita na ulazu u Mokošicu, a gdje se nalazi i HOS-ov znak na kojemu piše “za dom spremni”, kao što mu smeta i Frankovićev obilazak groba Nika Koprivice, dubrovačkog gradonačelnika u doba fašističke okupacije Dubrovnika.

No, prije nego je govorio o Frankoviću, objasnio je financijsko stanje Udruge.

– Udruzi su prepolovljenau sredstva zbog čudnih kriterija UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo gdje se ne vodi računa o brojnosti članstva i programima već iz godine u godinu nastavlja se opstruiranje antifašizma. a zbog čega se Udruga dovodi u neizvjesni nastavak aktivnosti. Nevjerojatno da se to događa u bogatom gradu. Naime, mi se svrstavamo u kategoriju udruga proizašle iz Drugog svjetskog rata i poraća, a ne u kategoriju udruga proisteklih iz Narodnooslobodilačke borbe i hrvatskog antifašizma, a zbog čega dobivamo 50 posto manje novca. Prošle godine zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku dr. Andru Vlahušiću nepravda je ispravljena te nas je uvrstio u rebalans proračuna, a ove godine situacija je ista. Ta prepolovljena sredstva nisu dovoljna niti za podmirivanje obaveza za prvo polugodište – rekao je Vlašić, kazavši kako je Udruzi odobreno 50 tisuća kuna sredstava, umjesto traženih 180 tisuća kuna, naglasivši kako “Udruga samo u ostvarenje programa ulaže 120 tisuća kuna vlastitih sredstava od članarina”.

Objasnio je i kako je ovom kategorizacijom “Udruga antifašista Dubrovnika izjednačena s udrugama s nekoliko desetaka članova i sumnjivim programom”.

– Bili smo na sastanku kod gradonačelnik Frankovića uz Dan antifašističke borbe, pozvali smo ga da nam uzvrati posjet i uključi se u primjerenije sufinanciranje naših potreba. Rekao je kako će sredstva biti najmanje onolika kolika su bila lani, ali i da će nas posjetiti. U međuvremenu smo mu pisali, ali nije nam odgovorio. Zašto? To će jasnije pokazati budućnost. – kazao je Vlašić.

– No, možemo reći da gradonačelnik koji povodom Dana državnosti RH sa svojom svitom obilazi grob ustaškog gradonačelnika Dubrovnika iz doba fašističke okupacije, ali i osobno odobrava oslikavanje grafita na zidu na ulazu u Novu Mokošicu, a gdje se nalazi i HOS-ov amblem na kojemu piše “za dom spremni”, zapravo teško može imati iskreni odnos s Udrugom antifašista. – zaključio je Vlašić.

 Preneseno s Dubrovnikpress.hr, 26.08.2017., piše Vedran SALVIA

Odgovori