Ante TOMIĆ: Sve se budale, fanatici i ustaška spadala šlepaju na Vukovar. Da ih je u studenom ’91. bilo kao nekidan mogli su Šljivančanina i Šešelja šutirati nogom u guzicu.
25 studenoga, 2018
Brodogradnja – Kraj ili početak velikog bunta? Piše Katarina PEOVIĆ, h-alter.org
26 studenoga, 2018

Licemjerni Bozanić ne želi ni istinu ni slobodu. Piše Drago PILSEL, autograf.hr

DRAGO PILSELProfesore Jakovina: vi ništa ne znate! Pak vi, profesore Klasiću, živite u teškim zabludama! A tek vi, profesore Goldstein, s tom novom knjižurinom o Jasenovcu… tek vi, bolje da vas nema pred studentima… Svi ste vi zapravo sumnjivi!

Naime, kaj. Progovorio je o povjesničarima zagrebački nadbiskup u sklopu pohoda članova HBK Ad limina apostolorum, u intervjuu za IKA-u i HKR. I reče: ”Ne smijemo se bojati istine. I svi oni koji se boje otvarati arhive, koji nam govore o nekoj reviziji povijesti…, pa treba napraviti reviziju povijesti koja je stvarana za vrijeme totalitarističkog sustava jer tada nije bilo prave povijesti. Bila je to ideološka povijest.

I tu je jedini problem kod nas. Ja razumijem i neke možda profesore koji su obranili doktorsku disertaciju i sad vide da je to bilo na temelju ideologije, a ne stvarnih činjenica.”

Hajde, nije kardinal Josip Bozanić baš prozvao profesore Jakovinu, Klasića i Goldsteina, ali kao da jest. I nije pohvalio revizionističke prvoborce Stjepana Razuma, Igora Vukića, Romana Leljaka i Jakova Sedlara, ali kao da jest!

C, c, c… Da, da, Goldstein, Jakovina, Klasić, Markovina… ima ih još, dabome.

Rekao je i ovo: ”Treba otvoriti arhive. Treba suočiti se sa svime, i sa svijetlim i sa tamnim stranama. I trebamo promicati slobodu u istraživanju i ne bojati se istine.

Što se tiče onih osoba, utjecajnih, koji po tom pitanju drže poluge moći, neka svatko ispita svoju savjest, ali sigurno da bismo morali poticati mlade generacije neka se jača kod njih želja za istinom naše povijesti. Ima još mnogih stvari skriveno.”

***

Hajde, nije kardinal Josip Bozanić baš prozvao profesore Jakovinu, Klasića, Markovinu i Goldsteina, ali kao da jest. I nije pohvalio revizionističke prvoborce Stjepana Razuma, Igora Vukića, Romana Leljaka i Jakova Sedlara, ali kao da jest!

Poigrao sam se malo, ali ne previše, ma gotovo nikako, riječima zagrebačkog nadbiskupa iz intervjua koji je ovih dana u Rimu dao novinaru Informativne katoličke agencije (emitiran i na HKR), premda nisu vremena za igre. Dapače.

Vremena kada hrvatski Goebbels, revizionist par excellence, proziva čestite kolege na način da, ne prvi puta, de facto objavljuje tjeralice, nisu za zezanje, pa se osjećam krivim što pišem imena dobrih povjesničara kako bih privukao pažnju čitatelja.

Ali, samo malo! Da li ja njih prozivam ili ih zapravo branim od onih koji će u riječima kardinala Bozanića pronaći opravdanje za ispisivanje novih i opakijih tjeralica ili, ne daj Bože, za prelazak s riječi na djela?

Nego, nije ovdje u prvome redu riječ o Jakovu Sedlaru, vjernom tumaču revizionističkih nastojanja zagrebačkog nadbiskupa, već o samom nadbiskupu, o njegovom već prije i u ovoj kolumni prozvanom licemjerstvu.

U završnome pitanju intervjua – povezanom i sa susretom s papom Franjom, jer su mu biskupi govorili i o ”dva svetačka lika hrvatskog naroda” Miroslavu Bulešiću i Alojziju Stepincu – kardinal se osvrnuo ”na stradanja pojedinaca i velikog dijela hrvatskog naroda u komunističkoj strahovladi, a što još uvijek u našoj javnosti teško izlazi na svjetlo”.

To što Bozanić trkelja za IKA-u i HKR su čiste frazetine. Fraza na frazu, jer su arhivi desetljećima otvoreni. Kao da su historičari prethodnih desetljeća i godina bili blesavi, pa ništa nisu shvaćali. Kao da su arhivi jedini izvor saznanja

Licemjer je, kažem!

Jer ako itko ne otvara arhive, onda je to on sam, prije svih, Josip Bozanić. Bilo bi zanimljivo, naime, da odgovori na pitanje kako to da je arhiv maršala Tita potpuno otvoren, a arhiv Alojzija Stepinca nedostupan istrazivačima. I zašto KONAČNO ne objavi dnevnik Alojzija Stepinca? Čega se boji Josip Bozanić?

I naravno, bilo bi važno da zagrebački nadbiskup kaže koji to dio arhiva vezanog uz Komunističku partiju nije dostupan. Jer ja ne znam za to. Pitao sam i prof. Klasića. Ni on za to ne zna.

To što Bozanić trkelja za IKA-u i HKR su čiste frazetine. Fraza na frazu, jer su arhivi desetljećima otvoreni. Kao da su historičari prethodnih desetljeća i godina bili blesavi, pa ništa nisu shvaćali. Kao da su arhivi jedini izvor saznanja.

Nek se suoči sa strahotama Jasenovca, nek pogleda što su o ustašama i Jasenovcu rekli njegov idol Stepinac ili Jure Paršić, Alojzije Mišić… Nek to ponovi, pa će već biti bolje. A ne da njegov provjereni kadar, svećenik Razum ili biskup Košić, pričaju svinjarije.

Iznio sam na vidjelo pravi razlog smrti Alojzija Stepinca: umro je od posljedica raka krvi, policitemije vera, ali oni i dalje ponavljaju laži da je Stepinac zračen i trovan!

Pokazao sam i na široko objasnio ulogu Alojzija Stepinca u sastavljanju nikad od Svete Stolice službeno objavljene enciklike ”Jedinstvo ljudskog roda” (Humani generis unitas) pape Pija XI. Enciklika (čije sam objavljivanje na hrvatskom jeziku potpomogao – Zoro, Zagreb, 2011.) koja je dogotovljena i prevedena na latinski, ali je papa umro nekoliko dana prija zakazanog datuma objave i njegov nasljednik, Pio XII. ju nije želio objaviti. Bozanić i njegovi propagandisti nikako da odgovore na pitanje kako je 1938. Stepinac savršeno dobro shvaćao opasnost rasizma, ali je 1941. ostao nijem pred ustaškim rasizmom?!

Ne smijemo se bojati istine kaže nadbiskup. Ako je tako, zašto ne otvara Stepinčev arhiv? Zašto ne urgira u Vatikanu da se otvori arhiva Pija XII. i sve što se ticalo odnosa Svete Stolice i zagrebačkog nadbiskupa u doba NDH? Zašto, da budem baš precizan, ne želi rasvijetliti Stepinčevo vatreno zagovaranje Poglavnika i priznanja NDH (hej!!!) u ljeto 1943. pred papom Pijom XII.?!

Ma, Bozanić je taj koji muti i skriva. On je taj koji se ne želi suočiti sa svima, i sa svijetlim i sa tamnim stranama povijesti.

Ne smijemo se bojati istine kaže nadbiskup. Ako je tako, zašto ne otvara Stepinčev arhiv? Zašto ne urgira u Vatikanu da se otvori arhiva Pija XII. i sve što se ticalo odnosa Svete Stolice i zagrebačkog nadbiskupa u doba NDH? Zašto, da budem baš precizan, ne želi rasvijetliti Stepinčevo zagovaranje priznanja NDH u ljeto 1943. pred papom Pijom XII.?!

On zagovara slobodu istraživanja? Ma, dajte ljudi, nemojte biti smiješni!

Ponovimo: nadbiskup se zalaže da se ”otvore arhive”: ”Treba odgovorno, bez neke napetosti, sa svim ljudskim respektom, ali dok god istina ne dođe na svjetlo dana do tada će biti ovih naših prepucavanja, i to nas sputava”.

Lako je palamuditi pred crkvenim zaposlenikom IKA-e (koji se pak grozi novinara kojima ”nedostaje hrvatsku duh”). Daj ti, nadbiskupe, izađi čista obraza pred novinare od formata. Organiziraj konferenciju za novinare, onu koji si obećavao Jeleni Lovrić i svima nama kad si od pokojnog kardinala Franje Kuharića preuzeo vodstvo zagrebačke nadbiskupije. Kume moj, već punu 21 godinu čekamo da se prestaneš bojati nas novinara.

Dok ne učiniš to i dok ne otvoriš arhive, ti si taj koji se boji, ti si taj koji ”sputava”, ti si taj koji ne daje slobodu… Jer ispada da si kukavica, manipulator i licemjer.

.

Objavljeno autograf.hr, 19.11.2018., http://www.autograf.hr/licemjerni-bozanic-ne-zeli-ni-istinu-ni-slobodu/#more-50166, pristupljeno 25.11.2018.

 

Odgovori