Vladimir NAZOR: ČAMAC NA KUPI
4 lipnja, 2020
Slučaj Gorenje. Piše Srećko PULIG, portalnovosti.com
5 lipnja, 2020

ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA ZADARSKE ŽUPANIJE: KUDA MI TO IDEMO?

ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA
ZADARSKE ŽUPANIJE

Reakcija zadarskih antifašista na odluku Visokog prekršajnog suda Hrvatske o legalizaciji ustaškog pozdrava “Za dom spremni”.

KUDA MI TO IDEMO?

Visoki prekršajni sud Hrvatske, pod pokrićem dvadeset sudaca, jučer je još jednom posramio zdravorazumsku Hrvatsku donijevši odluku o nekažnjavanju uzvikivanja ustaškog pozdrava “Za dom spremni”. Nakon ove sramotne činjenice nama antifašistima i svim slobodoljubivim snagama, svim ljudima koji ne gaje prijezir prema ljudskom dostojanstvu ostaje da se zapitamo: Kuda to ide Hrvatska?.
Ovako besramno jurišanje na vrijednosti NOB-e i slavljenje države čiji je vođa izdao svoj narod, darivao i prodavao dijelove zemlje, donosio rasne zakone i formirao logore smrti nije do sada zabilježeno. Ovo je najniže posrnuće jednog naroda čije su institucije podlegle organiziranoj harangi poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata i ozakonile ljudsko zlo. Ovom odlukom Visokog prekršajnog suda Hrvatske na vrlo jednostavan, ali vrlo drzak način riješena je mračna kompleksnost iz naše povijesti, koje se srame generacije čestitih Hrvata. Nacionalizam i prilagodljivi fašizam institucionalizirani su i lagano su se uselili u društveni prostor Hrvatske, zarobivši tako sve civilizacijske dosege modernih i humanih ciljeva kojima suvremena Hrvatska mora težiti.

Ovime smo kao narod i država bačeni u civilizacijsko blato i beznađe.

I dok napredni svijet čini odlučan pomak u percepciji ljudskog zla pozivajući na osudu tvorce naci-fašizma, njihove suradnike i sluge, Hrvatska se ponosi sramotnom prošlošću i prkosi tom svijetu.
Ova je odluka još jedan dokaz da je pravosudno ludilo u Hrvatskoj nepresušan izvor nepravdi i podjela s mogućim vrlo opasnim ishodom.

Stoga od Vlade RH i Predsjednika RH tražimo da osude ovu odluku, a od viših pravnih instanci da je ukinu.

U Zadru 3. 6. 2020.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije

.

Objavljeno facebook.com/udruga1948/, 03.06.2020., https://www.facebook.com/udruga1948/, pristupljeno 04.06.2020.

Odgovori