Održana sjednica Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik – NEPODNOŠLJIVI ODNOS
20 srpnja, 2017
Milan GAVROVIĆ: Zemlja ovršiteljskih parazita
20 srpnja, 2017

Koordinacija antifašista Dalmacije: RAZLIČITI PRISTUPI KAO OPTEREĆENJE

Čini se da antifašisti u udrugama i zajednicama sve češće ostaju usamljeni i bez daha pred sve žešćim naletima agresivne desnice i nemaju pravih rješenja, ali ni odlučnosti da se svrsishodno uhvate i koštac s problemima koji nemilice nagrizaju hrvatski antifašizam već više od dva i po desetljeća

Predstavnici zajednica i udruga antifašističkih boraca i antifašista Dalmacije održali su početkom srpnja u Splitu sjednicu Koordinacije, na kojoj se razgovaralo o aktualnom stanju u djelovanju dalmatinskih antifašista i posebno u odnosu na djelovanje SABA RH.

Dalmatinski antifašisti već dugo nisu zadovoljni djelovanjem Predsjedništva u Zagrebu, kojemu se naročito zamjera neprovođenje dogovora i usvojenih zaključaka. Uz sve kritike, oni više, manje rade po svome i postali su sami sebi svrha. Istovremeno se baza u zajednicama i udrugama sve više osipa. Općenito, kako zajednice i udruge, tako i sam Savez more problemi sa sredstvima za djelatnost, a omasovljenje udruga mladim antifašistima u velikoj većini ostaje uglavnom sanak pusti.

Čini se da antifašisti u udrugama i zajednicama sve češće ostaju usamljeni i bez daha pred sve žešćim naletima agresivne desnice i nemaju pravih rješenja, ali ni odlučnosti da se svrsishodno uhvate i koštac s problemima koji nemilice nagrizaju hrvatski antifašizam već više od dva i po desetljeća.

Koordinacija dalmatinskih antifašista, i sama opterećena različitim pristupima problemima antifašizma u Hrvatskoj, ipak je zaključila da se izbori za raspravu o svim prijeporima na sjednici Predsjedništva SABA RH, a u krajnjem slučaju i zatraži sazivanje Izvanredne skupštine SABA RH na kojoj bi se, uz neizostavnu obnovu rukovodeće strukture, pokušali naći putovi za rješenja ključnih problema: mladi, prostor i sredstva.

U nastavku je dogovoreno da će 75. obljetnica osnivanja Ratne mornarice NOV i POJ biti obilježena u njenoj kolijevki Podgori, pod spomenikom „Galebova krila“, u nedjelju, 10. rujna 2917. godine. Uz organizatore obilježavanja u Podgori ZUABA Splitsko-Dalmatinske županije i ZUABA Makarskog primorja, pokrovitelj obilježavanja 75. obljetnice stvaranja ratne mornarice NOV i POJ trebao bi biti SABA RH.

Također je dogovoreno da u Splitu, početkom prosinca, pod pokroviteljstvom Predsjednice RH i u organizaciji antifašista Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita, bude središnje obilježavanje 73. obljetnice oslobođenja Dalmacije od fašizma u Drugom svjetskom ratu i formiranja VIII. (Dalmatinskog) korpusa NOVJ.

Prihvaćena je i inicijativa SUBNORA Crne Gore i Udruge antifašista Dubrovnik da delegacije dalmatinskih zajednica antifašističkih boraca i antifašista početkom iduće jeseni zajedno obiđu spomen obilježja dalmatinskim brigadama i partizanskim borcima koji su dali nemjerljiv doprinos u oslobađanju dijela teritorija Crne Gore od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu.

Odgovori