Intervju Hrvoja Klasića u Dubrovniku
25 studenoga, 2021
77. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA DALMACIJE
7 prosinca, 2021

KOMEMORACIJE I OBILASCI SPOMEN OBILJEŽJA U IDUĆOJ GODINI

Za Udrugu antifašista Dubrovnik će i 2022. godina, u svim prigodama i aktivnostima, od izleta, pohoda, komemoracija, tribina i tome slično, biti u znaku njegovanja sjećanja i razvijanja tekovina antifašističke NOB-e i antifašizma. Sva obilježavanja su u znaku 79. obljetnica: bitaka na Neretvi i Sutjesci, utemeljenja ZAVNOH-a u Otočcu i njegovog Drugog zasjedanja u Plaškom te Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

Za Međunarodni dan žena – komemoracija s prigodnom riječi i polaganjem vijenca i cvijeća na grob Kate Radeljević je u ponedjeljak – 7. ožujka – na groblju Između tri crkve na Boninovu, a istog dana planiran je obilazak, odavanje počasti i polaganje vijenca na spomen obilježja u Trpnju, Gornjoj Vrućici i Potomju.

Tradicionalno s početkom proljeća Udruga antifašista Dubrovnik organizira pohod na Vrelo poviše Mlina u Župi dubrovačkoj. U subotu, 19. ožujka 2022. godine, je pohod, prigodni program s odavanjem počasti i polaganjem vijenca i cvijeća kod spomen obilježja župskom tribunu i prvoborcu Marku Marojici.

U srijedu, 4. svibnja, obilježit će se 41. godina Titove smrti uz prigodno druženje na programu sjećanja.  Danu pobjede nad fašizmom i Dan Europe – 9. svibnja – obilježit će se u ponedjeljak, 9. svibnja , komemoracijom uz prigodne  riječi i odavanje počasti poginulim u borbi protiv nacifašizma i žrtvama fašizma.

Sedamdeset deveta obljetnica legendarne bitke na Neretvi obilježit će se u prvoj polovini svibnja, a legendarne bitke na Sutjesci polovinom lipnja u organizaciji SABNOR-a Bosne i Hercegovine. Uz prigodni program položit će se vijenci na središnja spomen obilježja u Jablanici i Tjentištu.

Povodom obilježavanja 75 obljetnice osnivanja ZAVNOH-a dubrovački antifašisti će posjetiti Plaško, mjesto održavanja Drugog zasjedanja ZAVNOH-a u petak, 20. svibnja i na spomen obilježje položiti vijenac.

Dan antifašističke borbe obilježit će se u predvečerje praznika, u utorak, 21. lipnja, komemoracijom na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu uz prigodne riječi, polaganje vijenca i odavanje počasti poginulim borcima NOR-a, braniteljima Hrvatske iz prošlih devedesetih i žrtvama fašizma. Na sam Dan antifašističke borbe u srijedu, 22. lipnja, organizirat će se polaganje  vijenca na Spomenik braniteljima na Vjetrenom mlinu kod Stupe te na  spomenik NOB – i na Pelješcu na predjelu Tabor kod Pijavičina.

Koncem rujna, organizirat će se jednodnevni izlet u selo Glušci kod Metkovića te pred spomenikom u mjestu položiti vijenac i odati počast žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu i ratu prošlih devedesetih. U sjećanje na 90 nastradalih mještana koje su ustaše u rujnu/listopad 1944. godine odvele u logor Jasenovac, gdje su ih pobili.

Obilježit će se i 78. obljetnica oslobođenja Dubrovnika i južne Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. U ponedjeljak, 17. listopada uz prigodni program polažit će se vijenci i odati počast poginulim borcima NOR-a i braniteljima na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu.

Do kraja 2022. godine planiran je obilazak spomen obilježja iz antifašističke NOB-e u Grudi, Dunavama, Trnovici i Sreseru,  a gdje je to moguće uputiti poziv obiteljima poginulih boraca NOR-a, članovima Udruge, kao i drugim istaknutim antifašistima te organima vlasti. Organizirati izlet na obilježavanje 78. obljetnice oslobođenja Dalmacije i uključivat se u programe odavanja počasti palim braniteljima Domovinskog rata, na području djelovanja Udruge, povodom državnih praznika: Dana državnosti – 25. lipnja, Dana domovinske zahvalnosti – 5. kolovoza i Dana neovisnosti – 8. listopada te Dana dubrovačkih branitelja 6. prosinca.

Odgovori