Zašto nitko ne priča o novoj deklaraciji EP-a kojom su zabranjene neofašističke i neonacističke skupine. Piše Dragan MARKOVINA, telegram.hr
30 listopada, 2018
U UTORAK DRUŽENJE U 17
3 studenoga, 2018

KOMEMORACIJA U BAĆINI 3. studenoga

U mjestu Velika Bara u Baćini, kraju lijepa krajolika pitome prirode i na daleko poznatih Baćinskih jezera, u subotu, 3. studenoga, obilježit će se 74. obljetnica okupatorskog pokolja i stradanja civilnih žrtava iz baćinskog kraja. Sjećanja na strašni zločin organizira Grad Ploče u suradnji s Udrugom antifašista Grada Ploče, Udrugom branitelja iz Baćine i mjesnim odborima Baćina i Peračko Blato.

Podsjetimo se, 2. studenoga 1943. godine, u Baćini su pripadnici okupatorske, nacističke 7. SS divizije „Princ Eugen“ strijeljali 107 nedužnih žena, djece i starijih osoba: 76 iz Baćine, 25 iz Čuluma, po 1 iz Peračkog Blata i Barbira i 6 iz Plane. Na području Baćine do temelja su stradali zaseoci: Šipak, Mala Bara, Velika Bara i Pijavica, a njihove stanovnike okupatorski zlikovci su odveli na stratište na mjesto zvano Velika Bara i na svirep način poubijali sve, među njima i četrdesetak djece mlađe od 16 godina.

Uz sjećanje i odavanje počasti žrtvama fašizma, na mjesto stratišta položit će se vijenci i cvijeće. Komemoraciji u Baćini će prisustvovati i delegacija Udruge antifašista Dubrovnik.

Odgovori