Mnogo veći problem od premijerove arogancije je to što ona ne izaziva nikakve reakcije javnosti. Piše Jasmin KLARIĆ, telegram.hr
ožujak 2, 2019
Hrvatska bez elite. Piše Marinko ČULIĆ, portalnovosti.com
ožujak 2, 2019

Katolički spam. Piše Boris DEŽULOVIĆ, portalnovosti.com

Revni poštanski službenici u uredno upakirane pretplatničke primjerke srbočetničkog tjednika Novosti u tajnosti umeću Glas Koncila, Hrvatsko slovo ili Hrvatski domobran, a ponekad i brošure Pokreta krunice za obraćenje i mir

 

 

Živim u jednom zabačenom dalmatinskom selu, više zapravo zaseoku, između Senja i Župe Dubrovačke. U mom selu nema pošte, kafića, gostionice, hotela ili trafike, nema ni banke ni bankomata, ima samo crkva. Veliko historijsko vrijeme ovdje je stalo negdje u prvoj polovici prošlog stoljeća, najbliže trafike u kojima mogu kupiti novine točno su 15 kilometara daleko – po jedna na zapadu, istoku i sjeveru – pa novosti donosi poštar na starom zelenom motoru. Nekad su to novosti seoskog vijeća iz susjednog mjesta, tko se protiv koga potukao ili oženio, a nekad su to Novosti Srpskog narodnog vijeća iz dalekog, tajanstvenog Zagreba, tko je protiv koga zaratio i kako napreduje Deseti zagrebački korpus.

Razumjet ćete onda zašto sam se onako iznenadio kad sam u posljednjem broju olovnih crno-bijelih Novosti našao brošuricu u boji, s naslovom ‘Pokret krunice za obraćenje i mir’, te velikim, lijepim portretom zagrebačkog nadbiskupa s podnaslovom ‘Blaženi Alojzije moli za nas’ i potpisom ‘Blaženi Alojzije Stepinac, biskup (1898-1960)’.

– Umro Stepinac – promucao sam šokiran.

– Sereš! Di piše? – otelo se seoskom poštaru dok je na stol spuštao prazan bićerin.

– Evo javljaju Novosti.

– Novosti Srpskog narodnog vijeća? – iznenadio se sad i on.

– Aha.

Najbliži župnik našem je zaseoku deset kilometara daleko, pa smo krunicu za pokojnog Stepinca poštar i ja odlučili izmoliti sami. Ni on ni ja ne znamo, međutim, moliti krunicu, pa je sva sreća ispala da su u brošuri, pored rasporeda molitvi Otajstva – od Radosnih Otajstava ponedjeljkom do Žalosnih Otajstava Petkom – stajale i detaljne upute za molitvu krunice. ‘Evo kako se moli krunica’, baš tako piše: ‘Poljubi se križ izgovarajući riječi: O Isuse, to je tebi za ljubav, za obraćenje grješnika i kao naknada za uvrede koje se nanose Bezgrješnom Srcu Marijinu’, i tako dalje, na tri gusto štampane stranice, sve do Lauretanskih litanija, zagovora blaženog Alojzija Stepinca, i nečega što se zove – taj dio nam se najviše svidio – ‘Ispovijest vjere Hrvata katolika’, što završava s ‘Najvjernija Odvjetnice, na braniku stoj, čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom!’

– …Čuvaj našu svetu vjeru i hrvatski dom! – ponovio je za mnom poštar prekriživši se, sve po uputama iz brošure, i poljubivši na kraju križ. – Odlične su ti ove novine, ne znam zašto svi pizde na Novosti.

– Ne znam ni ja – odgovorio sam poljubivši križ. – U svakom broju imaju nešto ovakvo, ili je brošura Pokreta krunice za obraćenje i mir, ili je cijeli podlistak za ispovijest vjere Hrvata katolika. Zove se Glas imbecila.

– Misliš Glas Koncila?

– E, to.

– Glas Koncila u Novostima?

– Da. A ponekad i kakvo zahtjevnije štivo za Hrvate katolike, poput priloga Hrvatsko slovo.

– Misliš U?

– Ne, nego baš Hrvatsko slovo. Tako se zove.

Ne razumijemo tako moj poštar i ja zašto svi pizde na Novosti, jedini hrvatski informativno-politički tjednik koji u svakom broju ima prilog za Hrvate katolike. Niste, eto, ni vi znali, ali to je zato što ne živite na selu, nego u gradu, pa Novosti kupujete na trafici, umjesto da vam ih šalje Hrvatska pošta. Gdje revni službenici, Hrvati i katolici, u uredno upakirane pretplatničke primjerke toga srbočetničkog tjednika u tajnosti umeću Glas Koncila, Hrvatsko slovo ili Hrvatski domobran, a ponekad, kako vidite, i brošure Pokreta krunice za obraćenje i mir.

Prvi put primijetio sam tu stvar prije par godina, kad sam u prilogu Novosti najprije zapanjen pročitao nekakav kretenski tekst o zabavnom parku Jasenovac, gdje su ustaše za Srbe, Židove, Rome i komuniste organizirali kazališne predstave i nogometne turnire, onda tekst dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu o ženama kao ‘drugotnim bićima’, pa naposljetku i tekst profesora zagrebačke bogoslovije o ateizmu kao ‘tragičnoj, teškoj čovjekovoj bolesti’. Već sam se bijesan spremio dati otkaz, kad sam pogledao malo bolje i shvatio da je to slavni Glas Koncila: cijeli broj kaptolskih novina bio je umetnut u primjerak Novosti koji sam dobio uredno zapakiran i protokoliran u Hrvatskoj pošti!

Sve otada, zajedno s Novostima uredno i redovno dobivam Glas Koncila, katoličke tjedne novine za čišćenje ribljih iznutrica i potpaljivanje peći, a ponekad unutra nađem i kakvu zgodnu brošuru, poput rečenih uputa za zagovor blaženog Alojzija Stepinca Pokreta krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice za obraćenje i mir, kako mu i sam naziv kaže, radi na obraćenju grješnih, a grješnijih i za obraćenje potrebitijih od čitatelja Novosti nema. Fra Smiljan Kožul, duhovni ravnatelj Pokreta, poznati je hrvatski egzorcist koji već godinama u crkvi Svetog Križa u Sigetu organizira seanse čišćenja i obraćenja zatrovanih krštenih duša od sotonskih djelovanja kletvi i vračanja, te joge, reikija, transcendentalne meditacije i ostalih poguba današnjice, na čelu s najgorim slučajevima – pretplatnicima srpskih Novosti.

Za takve, hvala Svevišnjemu, u Hrvatskoj pošti – u zagrebačkom poštanskom uredu u Gundulićevoj ulici, gdje redakcija Novosti predaje pretplatničke primjerke, ili u glavnoj pošti u Jurišićevoj, odakle se dalje distribuiraju, ili pak u poštanskim ispostavama u provinciji, odakle ih šalju grješnicima – rade vješto ubačeni katolički ilegalci, hrabri diverzanti koji u upakirane primjerke Novosti pod okriljem noći vješto ubacuju katolički i domoljubni tisak. Kako je bilo za očekivati, osim Splita i jednog malog sela između Senja i Župe Dubrovačke, najviše čitatelja tu je neobičnu pojavu prijavilo u najbezbožnijim i najnehrvatskijim hrvatskim krajevima, Istri i Primorju.

Katolički aktivizam usvojio je tako partizanske diverzantske metode. Velečasni Tihi i fra Prle preko ilegalaca u Hrvatskoj pošti dobivaju tako imena svakog pretplatnika omraženog srpskog tjednika, a oni i protiv svoje volje dobivaju Glas Koncila ili Hrvatsko slovo. I što je najbolje, sve je na račun države: ovim jednostavnim distributerskim patentom novine, brošure i letke za Crkvu i njene milicije posve besplatno raspačava državna Hrvatska pošta. Koliko je tom akcijom oštećena Pošta, dakle država, nije važno: obraćenje grješnih, opsjednutih i Srba nema cijenu.

Pojava svakako nije nova – neželjena pošta najrašireniji je valjda fenomen nove, internetske epohe – ali je podignuta na posve novu razinu otkako su u Crkvi čuli za taj, kako ste rekli da se zove, spam.

– Kako to misliš, ‘spam’? Što je to? – pitao je jednog jutra fra Prle mladog ministranta.

– Neželjena pošta – odgovorio mu je Domagoj. – Kad u sandučić elektronske pošte dobiješ poštu koju nisi naručio. Obično su to oglasi nekih poluilegalnih kompanija, reklame kladionica i kockarnica, kojekakvi lanci sreće, povoljne ponude za brzo bogaćenje, čudotvorno izlječenje od raka prostate ili štajaznam, online-seks.

– Seks? Gdje se to naručuje?

– Nigdje, to dobiješ onako, i da ne tražiš, u tome i jest smisao spama. Neželjena pošta.

– Zanimljivo – odsutno je zaključio fra Prle, pa se dosjetio. – Imam ideju.

Tako je u maloj, katoličkoj Hrvatskoj – sasvim u skladu s velikim historijskim vremenom, koje je ovdje stalo negdje u prvoj polovici prošlog stoljeća – razvijen posve osobit, analogni spam. Načelo je isto kao kod internetskog, digitalnog spama, samo što neželjena pošta ne stiže u mail-inbox, već u one fizičke, davno zaboravljene limene poštanske sandučiće. I što je najbolje – nema opcije blokiranja spama. Ukoliko ne želite i dalje primati Glas Koncila, Hrvatsko slovo ili upute za krunicu, morate otkazati pretplatu na srpske Novosti. Nije li to genijalno?

Crkva u Hrvata i njene milicije uhvatile su tako korak sa svojim vremenom, i sam Bog zna što je sljedeće.

– Kako to misliš, ‘enlarge your penis’? – pitat će jednog jutra fra Prle mladog ministranta.

.

Objavljeno portalnovosti.com, 23.02.2019., https://www.portalnovosti.com/katolicki-spam, pristupljeno 02.03.2019.

Odgovori