GRABAR KITAROVIĆ o jogurtu, kruhu, zabrani izjašnjavanja “Hrvat/ic/om” i migrantima. Piše Ana BENAČIĆ, faktograf.hr
12 rujna, 2018
LIJEVI INTELEKTUALCI KOMENTIRAJU ŠIBENSKU DEKLARACIJU O USPOSTAVI UJEDINJENE LJEVICE. Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net
15 rujna, 2018

Kamo to idemo kad Vlada rehabilitira Norca? Piše Sanja MODRIĆ, novilist.hr

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Autor: Sanja Modrić

Da građani nisu zadovoljni našom »industrijom pravde«, ali ni zakonima koje donosi Sabor, to svi znamo. Prigovori su brojni i sigurno nisu bez vraga.
Ali do ove nedjelje nikad nismo vidjeli ispad tako otvorenog i bantustanskog prezira u pravcu hrvatskog zakonodavstva i sudstva kakav su javnosti demonstrirali ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević te izaslanik Pantovčaka Ante Deur. Eksponenti dvaju najviših mjesta hrvatske vlasti, Krstičević i Deur, s osobitim su simpatijama pozdravili bivšeg generala HV-a Mirka Norca, koji je zbog ratnog zločina nad civilima dva puta osuđen na hrvatskim sudovima.

Mjesto radnje tog sramotnog naklona Norcu bio je Gospić, a svečana prigoda obilježavanje 25. godišnjice vojne akcije Medački džep u lokalnoj kinodvorani. Iako ga, navodno, organizatori nisu pozvali – a domaćini su bili MORH, Grad Gospić i Ličko-senjska županija – Norac se ipak smjestio na svečanoj akademiji. On je danas slobodan čovjek jer je s izdržavanje dviju objedinjenih kazni, na 12, pa onda na novih sedam godina zatvora, izašao 2011. godine. Ovdje, u Hrvatskoj, dva je puta osuđen zbog likvidacije više desetaka građana srpske nacionalnosti u jesen 1991. I to ne samo po zapovjednoj odgovornosti, nego i zbog toga što je osobno smaknuo jednu ženu. Sudski je dokazano i pravomoćno potvrđeno da su u odmazdi pod Norčevim zapovjedništvom deportirani i pobijeni civili, stanovnici gospićkog kraja, koji ni na koji način nisu sudjelovali u ratnom sukobu, niti su pomagali protuhrvatskim paravojnim snagama. Norcu su zbog toga oduzeta državna odličja i generalski čin.No ratni zločinac Mirko Norac počašćen je sada velikim priznanjem direktno od potpredsjednika Hrvatske vlade Krstičevića i savjetnika predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. A jučer im se u tome svesrdno pridružio i ministar branitelja Tomo Medved.
Desna potpredsjednička ruka premijera Plenkovića i ministar obrane izjavio je u nedjelju kako mu je izuzetno drago što je Norac »danas s nama«. Jer, »akcija Medački džep bila je briljantna«, »to je bio rat«, a »zapovjednik, general Norac, nosi svoj križ«. Takve odbojne relativizacije, kojima su i Krstičević i Deur praktički rehabilitirali Norca, s pravom su zaprepastile normalne ljude. Hrvatski građani i ogromna većina branitelja, koja je vjerovala da se i rat mora voditi časno i koja je pazila da se ni u onom užasu ne ogriješi o pravila ratovanja, osjetili su se nakon toga kao da im se pljunulo u lice.

Jer čemu uopće služe suđenja i pravomoćne sudske odluke ako ne tome da zasade na temelju kojih se izriču presude ostanu trajna pouka za cijelu zajednicu i sve nas koji ovdje živimo? Ako ćemo humanističke vrijednosti koje je ova država zapisala u svoj Ustav i svoje zakone zgaziti đonom i učiniti ih irelevantnima, kakvog onda ima smisla bilo koji ispravni ljudski napor? Naša je propast sasvim sigurna ako ne budemo čuvali stupove društvenog morala, a njima su se u ova dva dana tako perverzno narugali Krstičević, Deur i Medved kadeći Norcu kao velikom vojnom zapovjedniku. Pohvala ratnom zločincu i njegova politička rehabilitacija s najviših mjesta plaši nas da smo upravo na tom blatnom putu.

.

Objavljeno novilist.hr, 11. 09. 2018., http://novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Sanje-Modric/SANJA-MODRIC-Kamo-to-idemo-kad-Vlada-rehabilitira-Norca, pristupljeno 15.09.2018.

 

Odgovori