Izborna skupština Udruge 26. kolovoza 2017. godine
3 rujna, 2017
UDRUGA ANTIFAŠISTA DUBROVNIK – IZVJEŠTAJ O PRIHODIMA I RASHODIMA ZA 2016. GODINU
3 rujna, 2017

IZVJEŠTAJ O RADU – IZBORNA SKUPŠTINA UDRUGE ANTIFAŠISTA DUBROVNIK

Poštovane drugarice i drugovi, dame i gospodo, dragi prijatelji.

Ovu Izbornu skupštinu održavamo u društvenim i političkim okolnostima kojima je na lokalnom planu glavno obilježje bilo strančarenje i destrukcija, što je sve značajno usložilo i usporavalo tokove razvoja i rješavanje problema, pa je i Proračun Grada Dubrovnika za ovu godinu donesen s najmanje pola godine kašnjenja. Onda je, poslije lokalnih izbora, došla i promjena vlasti, poslije dosta godina na vlast u Gradu se vratio HDZ… I u Lijepoj našoj, novim parlamentarnim izborima vlast je učvrstio HDZ sa prebjezima iz dojučerašnje takozvane ljevice, što je na još niže grane bacilo ionako srozani politički moral u nas… Na međunarodnom planu, poslije izbora u SAD, jača hladni rat, uz sve glasnije zveckanje oružja, tako da u zraku stalno lebdi zov velikog rata i, čini se, da to tako biva kada se, nedemokratski ili demokratski, crvena puca za ratnu kataklizmu nađe u rukama toj puci nedoraslih ljudi. Naravno da su proteklo razdoblje i sadašnjicu, a bojim se da ništa bolje ne donosi ni budućnost, obilježile vruće teme o izbjeglicama i povampireni terorizam, koji gotovo svakodnevno na raznim mjestima, ulicama, u zrakoplovima, školama, zabavnim, kulturnim ili trgovačkim centrima i tržnicama ubija i ranjava na stotine civilnih žrtava, nedavno u Londonu, Barceloni, Helsinkiju … Teško, preteško vrijeme pa samo nepopravljivi optimisti još mogu izreći bit će bolje, a da istovremeno ne lažu i sebe i druge… Zato je najbolje da se mi s ovih visokih razina spustimo u naše redove. Mada je besparica, tu će nam zasigurno biti bolje i osjećat ćemo se spokojnije.

No tu smo u vremenu stalnih pokušaja revizije povijesti, bagateliziranja i zapostavljanja dostignuća NOB-e i antifašizma te sve agresivnije fašizacije društva. Istovremeno, prenaglašen je utjecaj crkve u društvu, naročito među mladima, a imamo obrazovanje, koje takvo kakvo jest, za probleme nespremno, zapravo pogoduje tim procesima među mladima. Više nego ikad antifašizmu je potrebna istina, stvarno vrednovanje i materijalna podrška. Nažalost i u proteklom razdoblju to je izostalo, jer vladajući u hrvatskom društvu i dalje se samo deklarativno pozivaju na antifašizam i to samo kada im to treba za vanjsku upotrebu, a ni Deklaraciju o antifašizmu, koju je usvojio Sabor Republike Hrvatske još u proljeće 2005. godine, nisu uspjeli pomaknuti dalje od mrtvog slova na papiru.

U razdoblju od Godišnje skupštine, početkom srpnja prošle godine, dakle u razdoblju od oko četrnaest mjeseci, Udruga je ostala bez svojih 14 preminulih članova. U isto vrijeme Udruzi je pristupilo 7 novih članova, trenutno imamo 259 članica i članova, ali recimo i to da smo poslije više godina ovaj put imali više umrlih članova od broja onih koji su nam pristupili. Zbog starosne strukture članstva taj će se trend vjerojatno nastaviti.

U proteklom razdoblju održano je 10 sjednica Predsjedništva, organizirali smo 11 komemoracija: 5 na području Grada Dubrovnika, a bili smo organizatori ili suorganizatori na još tri komemoracije izvan Dubrovnika i organizirali prisustvovanje na sedam komemorativnih skupova na drugim područjima, u našoj i susjednim zemljama. Organizirali smo obilježavanja povodom obljetnica antifašizma i NOB-e u Dubrovniku, ili sudjelovanje na obilježavanjima u drugim sredinama, u našoj ili susjednim zemljama. U izvještajnom razdoblju na spomen obilježja NOB-i, u Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, našoj i u susjednim zemljama, položili smo 23 vijenca ili buketa cvijeća.

Organizirali smo jednodnevne i višednevne izlete i posjetili: Lastovo, Šibenik, Sarajevo, Budvu, Jablanicu, Zagreb, Kumrovec, Krapinu, Jasenovac i Tjentište, s ukupno oko 200 izletnika i s obilaskom spomen obilježja NOB-e od kojih posebno ističem Igman poprište Igmanskog marša, kao i poprišta legendarnih bitaka na Neretvi i Sutjesci, te Kumrovec, povodom 125. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, i Spomen područje Jasenovac. Uz ostvarene brojne kontakte, razmjenu mišljenja o daljnjem doprinosu očuvanju tekovina NOB-e i antifašizma te unapređenju suradnje, svugdje smo bili prijateljski dočekivani. Ističem srdačni susret s Udruženjem boraca NOR-a i antifašista Budve koji je ostvaren na našu inicijativu i u kojem smo bili srdačno i prijateljski dočekani, makar je to bio naš prvi organizirani susret s tim gradom i njegovim antifašistima, 25 godina poslije nemilih događaja iz početka prošlih devedesetih i agresije na dubrovačko područje i Dubrovnik. Zajednički smo osudili agresiju, odlučni da suradnju i susretanje nastavimo na principima prijateljskog uvažavanja, tolerancije i dobrosusjedskih odnosa.

U prostoru Udruge ostvarili smo deset susreta i druženja, tri projekcije igranih i više projekcija dokumentarnih filmova, organizirali smo dvije Tribine s gostima iz Sarajeva i Podgorice te susret predstavnika Udruge s grupom od pedesetak članova danske nevladine organizacije DEO – demokracija u Europi. Svima hvala što su unatoč udaljenosti i svojih obaveza došli u Dubrovnik i to u većini samo za plaćeni put i boravak u Dubrovniku. Tribine su bile solidno posjećene i otvorene su za širu javnost. Broj ostvarenih Tribina je nedovoljan i, što je još važnije, nije se uspjela ostvariti veća zainteresiranost mlađe publike. Izborom tema i predavača treba nastojati taj odnos popraviti. Sve ove sadržaje, oblike i forme naših aktivnosti valja stalno propitivati i unapređivati da budu posjećeniji i da se na njima naši članovi rado susreću i druže u još većem broju.

Starosna struktura članstva Udruge je u znaku visokog prosjeka starosne dobi. Velika većina članova naše Udruge su umirovljenici, zapravo novi članovi nam dolaze tek pošto steknu uvjete za umirovljenje. To već mnogo govori o demokraciji, statusu i odnosu prema antifašizmu u nas. Među velikim brojem starijih članova, mnogi su bolesni, a dio njih i teško pokretni ili nepokretni. Što mi tu možemo raditi do – u granicama mogućnosti posjećivati takve naše članove, porazgovarati s njima, ali i poticati i podržavati sve programe i projekte koji bi mogli učiniti lakšim i ugodnijim život u poznim godinama naših članova i svih naših građana starije dobi. U proteklom razdoblju kroz aktivnosti Komisije za socijalni rad i o tome je bilo riječi. Pokrenuta su dežurstva za pružanje pravne pomoći članovima u pitanjima zdravstvene i socijalne zaštite. U prvoj godini ta vrijedna inicijativa nije zadovoljavajuće iskorištena pa ima još dosta prostora i mogućnosti da se članstvo obavijesti o pravima u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite. Valja imati na umu da neznanje i neobaviještenost često limitira mogućnosti iskorištenja onoga na što imamo pravo. U okviru djelovanja Komisije oformljena je i grupa volontera koji povremeno posjećuju naše bolesne i teško pokretne članove.

I u proteklom, malo više od jednogodišnjem razdoblju značajnu smo pažnju pridavali obavještavanju našeg članstva i javnosti o tome što i kako radimo, u svakom pogledu djelujući na promicanju antifašizma. Prisutni smo u stalnoj rubrici Glasa Grada „dubrovački antifašisti“, godišnje na ukupno pedesetak stranica sa oko 150 različitih tekstova, od obavijesti do prikaza, osvrta i komentara. Zapravo, što se tiče tiskanih medija, jedino smo prisutni u Glasu Grada i zahvaljujemo tom tjedniku na suradnji i na mogućnosti da barem na njegovim stranicama probijemo već dugotrajnu nedemokratsku medijsku blokadu. Naša je zahvalnost i Dubrovnik press portalu koji najčešće preko svog mladog novinara Vedrana Salvie slikom, i riječju prati naše značajnije aktivnosti. Naš značajni medijski oslonac je portal Udruge antifašista Dubrovnik na Internetu, www.antifa-dubrovnik.hr To je jedan od prvih antifašističkih portala u nas s već desetak godina djelovanja na potpuno volonterskoj osnovi, a odnedavno je osuvremenjen pa predstavlja medijski punkt s još znatnim mogućnostima i prostorom za nove suradnike, prije svega iz redova članova Udruge, naročito mlađih, ali i svih drugih opredijeljenih za antifašizam kao civilizacijsku tekovinu. S prilozima iz Dubrovnika smo često prisutni i na portalu SABA RH.

Na Svečanoj sjednici, povodom Dana antifašističke borbe, dodijeljena su priznanja i zahvalnice Udruge antifašista Dubrovnik pojedincima i društvima za doprinos ostvarivanju programa sjećanja, čuvanja i razvijanja tradicija i tekovina antifašizma i NOB-e. Dodijeljena su tri Posebna priznanja za doprinos informativnoj i izdavačkoj djelatnosti, ostvarivanju programa i promicanju antifašizma, zatim devet Priznanja za doprinos u njegovanje tradicija NOB- e i promicanju antifašizma i sedam Zahvalnica za potporu ostvarenju programa Udruge antifašista Dubrovnik.

Drugarice i drugovi,

U ovim, po financijama, razumijevanju i odnosu prema antifašizmu, čini se, sve težim vremenima, ipak smo u malo više od jedne godine uspjeli ostvariti dva nova izdanja u našoj biblioteci „Da se ne zaboravi“ i to knjigu autora dr. Franka Miroševića „Dubrovački kotar u NDH“ koju smo predstavili u Dubrovniku početkom prošlog ljeta, a krajem prošle godine i u Zagrebu. Ta je knjiga značajan doprinos rasvjetljavanju i kompletiranju novije povijesti u Dubrovniku i na dubrovačkom području, naročito one vezane za razdoblje Drugog svjetskog rata, a suradnjom sa Školskom knjigom može se kupiti u njenim knjižarama desetak najvećih hrvatskih gradova. Obilježje doprinosa svakako nosi i ovogodišnje izdanje „Tito i Dubrovnik“, tiskano povodom 125. godišnjice rođenja Josipa Broza Tita, koje je u svakoj sredini do koje je došlo u zemlji i inozemstvu dobilo mnoge pohvale. I ovom prigodom valja reći da smo naše izdavačke pothvate ostvarili skromnim sredstvima, uz veliki volonterski angažman. Zahvalnost na potpori i suradnji dugujemo autorima, urednicima i recenzentima, vrijednim i susretljivim ljudima u dubrovačkoj tiskari „Alfa 2“ u kojoj smo tiskali oba izdanja , ali i potpori i razumijevanju UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika koji su sufinancirali ova dva naša izdanja i, mada za izdavaštvo i Udruga izdvaja značajna sredstva, bez sufinanciranja UO za kulturu i baštinu Grada Dubrovnika, navedena izdanja bilo bi vrlo teško ostvariti.

S druge strane, i u proteklom jednogodišnjem razdoblju nekoliko smo puta izražavali nezadovoljstvo što se Udruzi ne osigurava veći prostor u kojem bi otvarala nove mogućnosti djelovanja, naročito za mlade. Nezadovoljstvo smo naročito izražavali zato što su i prošle i ove godine, u kojima su, kao uostalom i ranije, uz ostale redovne djelatnosti i kontinuirani rad kroz cijelu godinu, dostojno obilježavane obljetnice antifašizma i pobjedničke NOB-e, Udruzi antifašista Dubrovnik gotovo redovito prepolovljavana sredstva za djelatnost iz gradskog proračuna. I to, zbog, najblaže rečeno, čudnih kriterija u UO za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo u kojem se očito ne vodi računa o brojnosti članstva i programima pojedinih udruga, već se iz godine u godinu nastavlja opstruiranje antifašizma. Zbog toga je Udruga antifašista Dubrovnik opetovano dovođena u neizvjesni nastavak aktivnosti, a pred njom su mnogi programi sjećanja, socijalnih aktivnosti, prekogranične suradnje i drugi. Nevjerojatno da se to događa u Gradu Dubrovniku koji spada među „bogate gradove“ u nas i da je takav odnos prema velikoj udruzi, ima li se u vidu: brojnost njenog članstva i programi sjećanja, očuvanja tekovina i promicanja antifašizma, u današnjim uvjetima to je promicanje slobode, ljudskih prava i tolerancije.

Zahvaljujući prije svega razumijevanju bivšeg gradonačelnika dr. Andra Vlahušića, kojem i ovom prigodom izražavamo zahvalnost na razumijevanju i potpori, krajem prošle godine osigurana su nam dodatna sredstva, ali da bi to u rebalansu Proračuna Grada prošlo u Gradskom vijeću, takvom, kakvo je, angažirali smo se u uvjeravanju većine gradskih vijećnika da prijedlog gradonačelnika u rebalansu proračuna shvate i prihvate. To se i dogodilo. Zahvalnost svima koji su doprinijeli usvajanju rebalansa proračuna Grada Dubrovnika i tako ispravljanju nepravde, kojom su Udruzi antifašista, svrstanoj među „ udruge proistekle iz Drugog svjetskog rata i poraća“, u proračunu 2016. godine dodijeljena za oko 50 posto manja sredstva nego prethodne godine. S dodijeljenim dodatnim sredstvima lakše smo zaključili godinu ispunjenu raznovrsnim programima i kontinuiranom cjelogodišnjom aktivnošću. Tom smo prilikom ponovili zahtjev da, umjesto među „udrugama proisteklim iz Drugog svjetskog rata i poraća“, Udruga antifašista Dubrovnik bude među „udrugama proisteklim iz NOB-e i hrvatskog antifašizma“. Nažalost, i ove godine se ponavio isti scenarij. Sredstva koja su Udruzi antifašista Dubrovnik namijenjena za ovu godinu opet su prepolovljena u odnosu na ukupna sredstva iz prošle godine, a to je bilo poznato tek iza protoka više od pola godine. Ta prepolovljena sredstva nisu dovoljna ni za podmirivanje obaveza iz prvog polugodišta. Udruga antifašista Dubrovnik s cjelogodišnjim programom i kontinuiranim radom, jedina na dubrovačkom području koja se sustavno bavi njegovanjem sjećanja i razvijanjem tekovina NOB-e i antifašizma, opet je svrstana među udruge „proistekle iz Drugog svjetskog rata i poraća“ i izjednačena s udrugama od par desetaka članova, i s programom koji je, najblaže rečemo, dvojben. Koji su to kriteriji kad je Udruzi za ovu godinu odobreno svega 50.000,00 od traženih oko 180.000,00 kuna i uz činjenicu da u ostvarenje programa Udruga ulaže i oko 120.000,00 kuna vlastitih sredstava, odnosno sredstava svoga članstva. S takvim ponižavajućim odnosom UO Grada Dubrovnika za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo se nećemo pomiriti i moramo se organizirati tako da se taj nepodnošljivi odnos više ne ponovi. U tom pogledu smo, uz ostalo, pozvali gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića da uzvrati posjetu Udruzi antifašista Dubrovnik i uključi se u uspostavljanje primjerenijeg sufinanciranja njenih potreba i programa, a u skladu s njegovim obećanjem, danim prilikom susreta s predstavnicima Udruge povodom Dana antifašističke borbe, da će ove godine sredstva Udruzi iz Proračuna Grada biti najmanje kao prošle godine i veća te da će doći u posjetu Udruzi. Nažalost, na upućeno mu pismo gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković se još nije oglasio. Zašto? – to će jasnije pokazati budućnost, ali već sada možemo istaći da gradonačelnik koji povodom Dana državnosti Republike Hrvatske sa svojom svitom obilazi grob ustaškog gradonačelnika Dubrovnika iz doba fašističke okupacije i koji osobno odobrava oslikavanje zida na ulazu u Novu Mokošicu simbolima vojnih postrojbi i među njima HOS-a s ustaškim pozdravom “za dom spremni“. Osoba s takvim afinitetima teško može imati iskreni odnos s Udrugom antifašista.

I u proteklom razdoblju raspravljali smo o nazivima ulica i zaključili da su neka imena nedostojna da ih nose dubrovačke ulice još od početka prošlih devedesetih, kada je izvršeno veliko preimenovanje brisanjem antifašizma na čelu s maršalom Titom iz imena dubrovačkih ulica. Među novim imenima jednoj ulici je čak bilo dano ime Mile Budaka, tvorca rasnih zakona i doglavnika NDH, pa je to, poslije dosta angažmana i naše Udruge, natezanja i otezanja ipak zamjenjeno. Međutim, i dvadeset sedam godina poslije, u Gružu je i dalje Ulica dr. Ante Sugje, odvjetnika i HSS-ovca, koji je bio i istaknuti pripadnik ustaškog pokreta, sljedbenik programa i ideja NDH te kao takav jedno vrijeme i njen konzul u Pragu. Prometnica na istočnom ulazu u Grad, od veze s Jadranskom magistralom do Ilijine glavice, nosi ime Petra Bakića, konavoskog ustaše i poslije oslobođenja organizatora škripara, prema dubrovačkoj Općoj bolnici vodi put dr. Roka Mišetića, za vrijeme fašističke okupacije uključenog u ustaško djelovanje NDH-azijskih vlasti i u Dubrovniku, a ulice, Padre Perice u Gružu i Marijana Blažića uz hotel Imperijal, nose imena svećenika koji su, nažalost, uz crkvenu službu bili značajni oslonci ustaških vlasti u Dubrovniku. Sličnih primjera, ima i na područjima okolice Dubrovnika. Kojim su se kriterijima rukovodili oni koji su ulicama davali takva imena trebalo bi da oni odgovore, ali takve osobe zasigurno nisu ni primjerene ni dostojne da njihova imena nose ulice u Gradu Dubrovniku. Valja nam opet pripremiti prijedlog za promjenu naziva tih ulica i uputiti ga za to nadležnom organu Grada Dubrovnika. Taj se pak ne bi trebalo baviti samo promjenom neprimjerenih imena ulica, jer u Gradu slobode i bogate kulturne tradicije, njegove ulice još uvijek ne nose imena ljudi koji su puno učinili za Dubrovnik i Hrvatsku kao Vlado Janjić Capo, osnivač i prvi komandant Sisačkog partizanskog odreda, jedne od prvih antifašističkih formacija u okupiranoj Europi, koji je gotovo polovicu svog života bio naš dubrovački sugrađanin, živeći skromno u Trpanjskoj ulici u Lapadu, ili Ivan Supek, hrvatski znanstvenik svjetskog glasa, iznimno zaslužan za pokretanje rada Postdiplomskog centra u Dubrovniku, ili veliki kazališni redatelj Kosta Spajić iz zlatnog doba Dubrovačkih ljetnih igara, ili Božo Broketa, antifašist, logoraš, legenda Hajduka i dubrovačkog sporta, ili „Jug“ ponajbolji svjetski vaterpolski klub, da ne govorimo o vraćanju na dubrovačke ulice imana maršala Tita, Kate i Bruna Radeljević, Nikice Franić, Ivana Morđina Crnog, Miše Simonija i drugih antifašista koji su Slobodi dali živote, a čija su imena početkom prošlih devedesetih neofašisti sramno izbrisali s dubrovačkih ulica ubivši ih tako po drugi put.

U ovom je izvještaju vrijedno spomenuti da smo u susret izborima za organe lokalnih zajednica ostvarili susrete s predstavnicima političkih stranaka Dubrovački demokratski sabor i Gradske organizacije SDPH. Obje su stranke bile inicijatori susreta i to pokazuje da se Udruga antifašista u njihovoj percepciji uvažava kao društveni subjekt i faktor. Susreti su bili prijateljski ugodni i bez ikakvih zahtjeva i pritisaka. I DDS i SDP tim su gestom pokazali da poštuju i podržavaju aktivnosti dubrovačkih antifašista u očuvanju i promicanju antifašizma kao civilizacijske tekovine. I ništa više od toga. Bilo bi dobro da primjer DDS-a i GOSDP-a bude pokazatelj i drugim političkim subjektima u Dubrovniku da vode više računa o Udruzi antifašista i njenom brojnom članstvu.

I posljednji izbori za organe lokalnih zajednica su završili kao izraz volje birača. Mnogi su kaznili bahatost, nedosljednost i nedjelotvornost i po tome je najlošije prošao SDP pa se ta politička stranka mora ozbiljno zabrinuti za svoju budućnost i puno više raditi sa svojim članstvom, nego razmišljati o funkcionarskim foteljama. Nažalost ni na posljednjim izborima nije izostala predizborna i post izborna trgovina. Tu je moral srozan do te mjere da je bez imalo srama na post izbornu tezgu u Zagrebu stavljeno i ime zagrebačkog Trga maršala Tita. Za svoju još dugovječniju vladavinu glavnim hrvatskim gradom, aktualni gradonačelnik kao ustupak fašistoidnoj desnici, omogućio je konačno ostvarenje njihove žarke želje – uklanjanje Titovog imena iz imena toga trga. Bez da narod odluči hoće li u imenu trga izbrisati Titovo ime ili ne. Nova je blamaža, bruka i sramota pred licem svijeta da se na pijaci te ljigave političke trgovine cjenka s Josipom Brozom Titom, hrvatskom povijesnom veličinom, među najvećim svjetskim ličnostima 20. stoljeća. Predsjednici Republike, koja je počela prva „šutiranjem“ Titove biste iz dvora na Pantovčaku, pa predsjedniku Vlade, Sabora i svim njihovim korifejima, zaokruženim znakovitim prezimenom zagrebačkog gradonačelnika, za ovu nečasnu rabotu može se samo i s gađenjem reći – sramite se! Međutim, veliko je pitanje za antifašizam i društvo u cjelini kako zaustaviti to opasno desničarsko i klerofašističko orgijanje po slavnoj hrvatskoj antifašističkoj prošlosti i po ličnostima koje su je stvarale.

U Hrvatskoj desnica ne miruje, a zašto i bi kada stalno ima prešutnu podršku nadležnih organa i vlasti. Već odavno lansirani fašistički pozdrav iz doba NDH „za dom spremni“ nastoji se pod svaku cijenu legalizirati. Kako to nije išlo baš lako, po receptu „Trojanskoga konja“ izabran je znak HOS-a u kojem je taj ustaški pozdrav sastavni dio. Taj znak udaraju gdje god hoće i tu ništa nije sporno jer, kažu nadležni, među njima i dubrovački gradonačelnik, HOS-ovci su pod tim znakom branili Domovinu. Čast ratnim brigadama Hrvatske vojske i doprinosu hrvatskih branitelja u obrani Republike Hrvatske, naročito Dubrovnika i okolice, ali je potpuno neprimjereno i izvan zdravog razuma, uvredljivo i krajnje provokativno javno isticanje amblema HOS-a, čije su postrojbe, istina, pod tim amblemom branile Domovinu, ali je definitivno učinjena velika greška što im je uopće odobren takav amblem sa zločinačkim ustaškim pozdravom u njemu. Ili je to bio sastavni dio ratne strategije

Tako se na ulazu u Novo naselje Mokošica, uz jambo ambleme ratnih brigada iz Domovinskog rata našao i amblem HOS-a kojim dominira ustaški pozdrav iz doba zločinačke NDH: „za dom spremni“. Koja drskost i bezobraština na ulazu u prigradsko naselje Dubrovnika, svjetske prijestolnice kulture i turizma, Grada na popisu svjetske kulturne baštine i pod zaštitom UNESCO-a. Kada se sve što se ovdje događa zbroji i oduzme, čini se da je oslikavanje amblema ratnih brigada zapravo i poduzeto da u pogodnom trenutku na red dođe i amblem HOS-a s ustaškim pozdravom kao „dobrodošlicom“ stanovnicima i namjernicima Nove Mokošice, „da znaju gdje su došli“.

Prethodno je već bilo riječi o ne baš zadovoljavajućoj starosnoj strukturi našeg članstva. Nije to neki problem, naši članovi takvi kakvi jesu, sa svim svojim godinama, najbolji su naši članovi. Međutim, naravno da je naša trajna preokupacija pomlađivanje, ne naravno nas aktualnih članova, to bi bilo sjajno, ali je nemoguće, nego obnavljanje naših redova mlađim članovima. A to jest problem, jer su nam mladi članovi rijetkost. To ne znači da u Dubrovniku i na dubrovačkom području nema antifašistički opredijeljenih mladih ljudi, jer njih zasigurno ima, možda su i u većini. Pred Udrugom antifašista je najznačajniji zadatak kako osmisliti programe i načine za oživiti interes mladih ljudi za antifašizam i aktivnost u Udruzi. Sve to i u postojećim limitiranim uvjetima bez odgovarajućih prostora i sredstava i sa školskim sistemom u kojem su široko otvorena vrata crkvi i svemu onome što ona nosi i donosi, a antifašizmu nisu ni odškrinuta, nego gotovo zatvorena.

Učinimo mi prve konkretne korake, najprije učenike i redovne studente oslobodimo plaćanja članarine dok se redovno školuju. Također, valja otvarati mogućnosti za maksimalni mogući angažman raspoloživih mlađih članova Udruge, poticati ih i forsirati, jer su upravo angažirani mladi ljudi jedini pravi dokaz da Udruga pa i antifašizam u Dubrovniku imaju budućnosti. Današnja mladost, unatoč lažima i pokušajima revizije povijesti Drugog svjetskog rata na ovim prostorima zasigurno u većini ima pozitivan stav o našoj antifašističkoj prošlosti, ali je valja shvatiti da je u smislu antifašizma ne interesira jedino ni Jasenovac ni Neretva ni Sutjeska ni Tito ni Kumrovec ni ustaše, a ni partizani. Mlade ljude, prije svega, zanima danas i sutra, zanimaju ih jasni vidici u vezi sa životom koji žive danas i koji ih očekuje sutra, zanima ih suvremeno obrazovanje, stabilno zaposlenje s plaćom od koje se može ljudski živjeti i postepeno rješavati temeljne životne potrebe, prvenstveno stambeno pitanje, zanima ih napredovanje u struci i radu.

Svi moramo shvatiti da antifašizam nije samo NOB-a, ni povijest ni sjećanja, antifašizam je jasan stav i odnos prema pojavnim oblicima fašizma danas, prema terorizmu, rasizmu, nacionalizmu, mržnji, netoleranciji, suživotu, drugim i drugačijim i održivom razvoju u svakom pogledu. Po tim pitanjima mi do sada nismo uspjeli privući mlade i ozbiljnije ih zainteresirati našim programima. Na tome nam valja više i studioznije poraditi.

Na kraju, prije svega HVALA svim aktivistima koji su doprinijeli ostvarivanju naših programa. Ali život ide dalje! Unatoč teškoćama, svim nevoljama i društvenim devijacijama, nacionalizmu, mržnji, netoleranciji i drugim oblicima neofašizma, te već dugotrajnoj nepovoljnijoj klimi za antifašizam, naročito pogledamo li stanje u školstvu, odgoju i obrazovanju novih generacija, ali i općenito stanje u društvu u kojem je demokracija farsa, buja birokracija i sve je veći jaz između bogate manjine i siromašne većine stanovništva, kojih veliki broj živi na granici izdržljivosti, pod teretom nezaposlenosti, zelenaških kredita, izrabljivanja, a sve više njih, naročito mladih i školovanih u kolonama odlaze na rad u inozemstvo, dakle, unatoč svemu tome, jasno je trasiran naš hod dobro nam poznatim stazama na daljnjem razvijanju antifašizma kao civilizacijske tekovine novog doba, kojoj nema alternative.

Živjeli!

 

Dubrovnik, 26. kolovoza 2017. godine

Odgovori