Zoran PUSIĆ: Zašto Antifašistička liga nije bila na komemoraciji u Jasenovcu. autograf.hr.
24 travnja, 2020
Profesor PMF-a: ‘Dozvoliti vjerska ali ne i druga javna okupljanja nedemokratski je i diskriminirajuće’. Piše Vedran VRABEC, telegram.hr
24 travnja, 2020

Izmislio da ide na misu u Zagreb, odmah dobio propusnicu. Piše R.I., index.hr

Foto: Pametno

ŽUPANIJSKI vijećnik stranke Pametno izmislio je da ide na misu iz Kaštela u Zagreb te je odmah dobio propusnicu.

On je, naime, od Stožera civilne zaštite u Splitsko – dalmatinskoj županiji jutros zatražio propusnicu za Zagreb, a kao razlog izmislio je da se u svetištu Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu 3. svibnja održava misa kojoj želi prisustvovati.

“Propusnica mi je promptno odobrena pa možemo jedino zaključiti da je ovoj vladi očito važnije da se građani mole u sakralnim objektima, umjesto da vode normalan život”, poručio je Skoko.

Izmislio misu

“Na vrlo jednostavan način danas smo dokazali da su zabrana kretanja među županijama i sustav izdavanja e-propusnica potpuno bespotrebni i apsurdni. Naime, od Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije danas sam zatražio propusnicu za Zagreb, a kao razlog izmislio sam da se u svetištu Svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu 3. svibnja održava misa kojoj želim prisustvovati. Propusnica mi je promptno odobrena pa možemo jedino zaključiti da je ovoj vladi očito važnije da se građani mole u sakralnim objektima, umjesto da vode normalan život”, rekao je.

No, kasnije je dodao da samo izdavanje zatražio od kaštelanskog stožera.

“Propusnica je zatražena preko sustava e propusnice dostupnom na stranicama Ministarstva uprave. Odgovor je stigao s maila noreply@uprava.gov.hr. Stožer civilne zaštite Kaštela je naveden kao izdavatelj. Ispričavam se na nenamjernoj pogrešci stožeru Splitsko-dalmatinske županije. Ovo je još jedan dokaz, nepotrebne birokracije te potvrda da cijeli sustav nema smisla. Da ne bi dolazilo do ovakvih zabuna, najbolje je propusnice ukinuti, što je i bila poanta moje reakcije”, rekao je Skoko.

Kaže da je ovo dokaz da propusnice treba ukinuti

Kako je naglasio, cijela ova priča nepobitan je dokaz da je e-propusnice potrebno odmah ukinuti.

“Ovdje više nije riječ o sprječavanju širenja zaraze, već o najobičnijem birokratskom opterećenju za građane, koje nema apsolutno nikakvu svrhu, osim možda stvaranja prividnog dojma da se građane štiti od virusa. No, čini mi se da ih treba zaštiti i od hrpe administrativnih nebuloza koje im ova vlada redovito servira“, rekao je Skoko.

Na ovaj potez nagnala ga je, među ostalim, i jučerašnja odluka vlade da prilikom popuštanja mjera među prvima odobre vjerska okupljanja, što smatra skandaloznim. “Kako je moguće da se i dalje zabranjuju okupljanja više od 10 ljudi, a dopuštaju se vjerska okupljanja? Jesu li crkve izolirane od virusa, a škole nisu? Zašto se uopće daje prednost crkvi, a ne školama”, upitao je županijski vijećnik.

Izdano skoro milijun propusnica

Podsjetio je i na podatak da je do sada izdano oko 900 tisuća propusnica, dok se na primjeru Zagreba, kao milijunskog grada u kojem se stanovnici kreću bez ograničenja, pokazalo da pogubnog učinka na širenje virusa nije bilo. “Čak ni nakon potresa nismo vidjeli nikakav dramatičan skok u broju oboljelih. Vjerovati da zabrana kretanja građana među županijama i općinama ima snažan učinak u sprečavanju širenja zaraze, ako gledamo primjer Zagreba, potpuno je neopravdano“, smatra Skoko.

Kako je naglasio, na loš teritorijalni ustroj Hrvatske, čija se neučinkovitost u aktualnoj krizi potpuno razotkrila, stranka Pametno upozorava već godinama.

“Od samog osnutka zalažemo se za ukidanje enormno velikog broja županija, gradova i općina. Takav nefunkcionalni sustav služi isključivo gomilanju kadra po općinskim službama. Potrebna nam je teritorijalna reorganizacija države, odnosno 5 regija i 123 urbana centra, što bi za 3 puta smanjilo broj načelnika, gradonačelnika, zamjenika te političara u vijećima i skupštinama“, zaključio je.

.

Objavljeno index.hr, 24.04.2020.,  https://www.index.hr/vijesti/clanak/izmislio-da-ide-na-misu-u-zagreb-odmah-dobio-propusnicu/2177870.aspx, pristupljeno 24.04.2020.

Odgovori