U 101. GODINI UMRO STIPO ANTIČEVIĆ
7 travnja, 2020
KISSINGER: Treba očuvati liberalni poredak! CHOMSKY: Treba srušiti neoliberalnu kugu! Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net
8 travnja, 2020

IZDAJNIČKO LICE NDH

      Nakon ulaska njemačkih okupatora u Zagreb 10. travnja 1941. godine Slavko Kvaternik jedan od ustaških glavešina, po nalogu nacističkih okupatora je preko zagrebačkog radija objavio stvaranje izdajničke NDH. Istodobno je na radiju pročitan i proglas Vlatka Mačeka, vođe Hrvatske seljačke stranke i potpredsjednika Jugoslavenske vlade, koji je podržao osnivanje ustaške NDH i pozvao hrvatski narod da se pokori novoj vlasti. I katolički kler je pozdravio uspostavljanje ustaškoga režima i pružio mu svesrdnu podršku. Zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac je službeno posjetio poglavnika NDH Antu Pavelića i izrazio odanost i punu podršku njemu i ustaškoj državi, te svećenstvu uputio okružnicu s pozivom da svim snagama podrži ustaški režim. Brojni svećenici aktivno su se uključili u ustaški pokret, isticali se kao fanatični pobornici ustaške fašističke ideologije i neposredno se angažirali u provođenju ustaške politike nacionalne i vjerske netrpeljivosti i mržnje.

      Čim su dovedeni na vlast u Hrvatskoj, ustaški su najamnici bili primorani i otvoreno pokazati svoje pravo izdajničko lice. Tako je poglavnik Ante Pavelić, uz ostalo, 18. svibnja 1941. godine, u skladu s prije preuzetim obavezama prema fašističkoj Italiji, potpisao takozvane Rimske ugovore kojima su Italiji predani gotovo cijela Dalmacija, većina naših otoka, dijelovi Hrvatskog primorja i Gorskog kotara. Preostali dio Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom stavljen je pod protektorat Italije, a Pavelić je talijanskom vojvodi od Spoleta ponudio „hrvatsku krunu kralja Zvonimira“. Ustaše su, nadalje, Mađarskoj prepustile Međimurje i Baniju, gdje su Mađari ubrzo počeli provoditi nasilnu mađarizaciju i progonili hrvatsko stanovništvo, kao što su i Talijani u hrvatskim krajevima koje su zaposjeli ubrzo krenuli s progonima i nasilnom talijanizacijom. U NDH je njemačka nacionalna manjina dobila poseban status s eksteritorijalnim pravima. Folksdojčeri su u sjeveroistočnom dijelu Hrvatske, s Osijekom kao centrom, imali povlašten položaj i stvarno držali potpunu vlast u krajevima gdje su prebivali, a imali su i posebne vlastite vojne formacije. Kakva je grozna sudbina u NDH zadesila Srbe, Židove, Rome i Hrvate antifašiste – opće je poznato.

Odgovori