Jaz između Hrvatske i njenih političara. Piše Damir GRUBIŠA, autograf.hr
24 studenoga, 2019
Saša BLAGUS: DOŠLI SMO DO PRELOMNE TOČKE: POČETKA DRŽAVNOG PROGONA LJEVICE!
25 studenoga, 2019

INFORMACIJA O PONAŠANJU POLICIJE POVODOM OVOGODIŠNJE MANIFESTACIJE “DAN MLADOSTI – RADOSTI”

     Sjednica Predsjedništva Saveza društava Josip Broz Tito Hrvatske (SDTH) održana je 12.10.2019. godine u Zagrebu. Između ostalog predsjednik Jovan Vejnović posebno se osvrnuo na ozbiljne probleme koje su organizatori manifestacije “Dan mladosti – radosti” imali s policijom tokom priprema i odvijanja ovogodišnje manifestacije Dan mladosti – radosti.

     Policijska uprava Krapinsko-zagorska pozvala je organizatore skupa na razgovor u dva navrata, 13. svibnja 2019. u sjedište Policijske uprave u Zaboku i 22. svibnja, dakle, 3 dana prije manifestacije, u Općinu Kumrovec. Zanimljivo je da predsjednik SDTH nije dobio službeni poziv od strane policije, nego je pozvan preko načelnika općine Kumrovec.

     Posve je neuobičajeno što je policija sazvala taj sastanak, jer je to prvi put da sazivaju poseban sastanak uoči tradicionalnog skupa u Kumrovcu.

     Od strane SDTH sastanku u Zaboku su pored predsjednika Jovana Vejnovića prisustvovali i potpredsjednik SDTH Saša Blagus i Stjepan Šafran, voditelj javnog okupljanaja povodom Dana mladosti-radosti. Bio je prisutan i načelnik općine Kumrovec Robert Šplajt.

     Atmosfera i način kojim su se policajci, njih nekolicina, odnosili prema sugovornicima iz SDTH 13. svibnja 2019. u sjedištu Krapinsko-zagorske policijske uprave u Zaboku, nije bio nimalo suradnički. Nakon čekanja u predvorju, dežurni policajac nas je odveo u sobu za sastanke u kojoj su za dugačkim stolom već čekali namršteni policajci. Rečeno nam je da sjednemo. Nitko nije ustao niti se predstavio niti nam pružio ruku, pa nismo znali ni s kim razgovaramo. Osjećali smo se kao da smo privedeni. Rekli su da se na skupu u Kumrovcu dešavaju neprihvatljive stvari, da vrijeđamo osjećaje hrvatskog naroda, a naročito hrvatskih branitelja. Navodno su neke braniteljske udruge tražile zabranu skupa. Kad sam ih pitao na čemu zasnivaju te tvrdnje, nije bilo odgovora. Podsjetio sam ih da se skup održava već duže od petnaest godina bez ikakvih izgreda, i da nikada od strane policije nije bilo primjedbi. Rekao sam da smatram da je policija dužna rutinski osiguravati skup, a ne prosuđivati vrijeđaju li se njime ičiji osjećaji. Dodao sam da se tu radi o diskvalifikaciji i političkom pritisku na održavanje skupa mirnih i normalnih građana, na što ponovo nije bilo odgovora. Rekao sam im da ću o svemu obavijestiti ministra Božinovića, što sam nakon povratka iz Zaboka i učinio putem emaila. Cijeli je razgovor protekao u neugodnoj atmosferi, a policajci nisu odustajali od pritiska. Nakon nekog vremena postalo je jasno da je daljni razgovor beskoristan pa smo ustali i napustili zgradu policijske uprave. Moram reći da smo imali podršku od načelnika općine Kumrovec.

     Slično je bilo i na sastanku u općini Kumrovec 22. svibnja 2019. Za taj sastanak predsjednik J. Vejnović je dobio poziv od načelnika općine Kumrovec zbog dogovora oko manifestacije. Tamo je opet bila policija. Govorili su o uspostavi »sigurnosnih zona«, odnosno, »prstenova« oko lokacije održavanja manifestacije i tražili pojačanu sigurnost uz nerazuman broj redara. Nisu, međutim, dali nikakve informacije o tome kakve sigurnosne prijetnje očekuju. Naglasili su da je stav MUP-a da se na skupu ne smiju isticati zastave SFRJ, SR Hrvatske i SR Srbije, kao ni nositi uniforme JNA, jer se radi o agresorima na RH. Također je nepoželjna, kako su rekli, i zastava Komunističke partije jer se radi o neprihvatljivoj ideologiji.

     Na pitanje J. Vejnovića na čemu to zasnivaju, imaju li za to pravnog uporišta i da li hrvatski pravni sustav zabranjuje isticanje takvih obilježja, nije bilo odgovora. Strasti su se kasnije ipak smirile, pa su policajci na kraju donekle promijenili ton i zamolili da učesnici ne nose spomenute zastave. J. Vejnović je tada rekao da će lokalnim Društvima Tito poslati upute da se sporne zastave ne nose i da se izbjegavaju pojave kao što je nošenje maršalske uniforme, na primjer.

     U osvrtu na ovogodišnju manifestaciju Dan mladosti-radosti u Kumrovcu, predsjednik je ocijenio da je skup uspio usprkos postupaka policije, koja je u suradnji s lokalnim redarima sprečavala nošenje, odnosno oduzimala obilježja koja su smatrali nepodobnim. Posebno je bilo sramotno zadržavanje dijela gostiju iz Slovenije na granici.

     O svemu tome vrlo su dobro izvještavali lijevo orijentirani novinari u lijevim portalima i tiskanim medijima. Skupu je prisustvovalo oko 15.000 ljudi. Značajno je da se je okupio znatan broj mlađih ljudi. Prigodni program je bio bogat i kvalitetan. Međutim, izvođači se nisu pridržavali vremenskog ograničenja, pa se je trajanje programa isuviše oduljio. To se više ne bi trebalo događati.

     Predsjednik je, na kraju, konstatirao da su prigodni govori i reakcije svih prisutnih na manifestaciji u Kumrovcu pokazali da je u SDTH sadržan ogroman politički potencijal. Pitanje je samo koliko taj potencijal koristimo? Mi smo zapravo politička organizacija koja u hrvatskom društvu usprkos velikog potencijala nema političku snagu. Usprkos nezadovoljstvu u Hrvatskoj prevladava šuteća većina.

Odgovori