Što Kika ne bi radila? Piše Viktor IVANČIĆ, portalnovosti.com
9 listopada, 2019
SKUPŠTINA UDRUGE: Mladi su jedini pokazatelj da Udruga i antifašizam u Dubrovniku imaju budućnost!
9 listopada, 2019

IN MEMORIAM Prof.dr.sc. ANTUN GAVRANIĆ – Garo

Početkom listopada u Dubrovniku je preminuo prof.dr.sc. Antun Gavranić (1925. – 2019.), još jedan od istaknutih stanovnika Grada kojemu je podario desetljeća predanog rada i ljubavi. Volio je i more, svoj brod i ribanje. I u poznim godinama bio je aktivan u društvenom radu i dokle god je to bilo moguće, odlazio je u svoj vrt i brinuo se o svojim kornjačama i agrumima. No, onemoćalo tijelo tražilo je mir. Na kraju, ne mireći se s krevetom, ubrzo je otišao tiho na put bez povratka, u vječni mir.

Porijeklom Blaćanin, s Korčule, od najmlađih dana s obitelji se nastanio u Sustjepanu i vezan je za Dubrovnik, gdje se školuje. Poslije neprijateljske okupacije angažira se u skojevskom radu, a kao osamnaestogodišnjak priključuje partizanskim jedinicama u antifašističkoj NOB-i, sudjelujući u ostvarivanju pobjede i slobode. Po oslobođenju zemlje nastavlja školovanje, a potom u društveno političkom i gospodarskom radu. Ipak naročito je djelovao u životu mladih, njihovom odgoju i obrazovanju, kojem je posvetio čitav svoj radni vijek. Zbog svog znanja i pregnuća u radu, kao neumorni društveni i politički aktivista biran je na mnoge društvene i političke dužnosti u Gradu i šire, uz ostalo i za zastupnika u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske.

Poslije umirovljenja i dalje je neumorno nastavio s društvenim radom. Od mladosti zadojen idejama antifašizma i potrebom stalne borbe za slobodu, pravdu, jednakost i rad, tim je idejama ostao vjeran do kraja svoga života. Bio je aktivan član i potpredsjednik Udruge antifašista Dubrovnik i predsjednik Društva Tito Dubrovnik, sudjelujući u aktivnostima dokle god je to mogao. Takav neumoran ostat će nam u sjećanju.

Odlazak Antuna Gavranića – Gara bolan je gubitak za njegovu obitelj, za njegov Grad i dubrovačke antifašiste.

Slava mu i hvala!

Odgovori