Intelektualci, politika i poštenje. Piše Paul KRUGMAN
14 lipnja, 2018
Subverzivni referendum za opoziv međunarodnog priznanja Hrvatske! Piše Damir GRUBIŠA
14 lipnja, 2018

INICIJATIVA za održavanje protestnog skupa 22.lipnja na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu!

SAVEZ ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE,

ZAJEDNICA UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE I GRADA ZAGREBA,

SAVEZ DRUŠTAVA JOSIP BROZ TITO HRVATSKE,

LIGA ANTIFAŠISTA REPUBLIKE HRVATSKE

I N I C I J A T I V A

za održavanje protestnog skupa 22. lipnja 2018. godine na Trgu Republike Hrvatske u Zagrebu!

Dana 5. lipnja 2018. godine u 12,00 sati u prostorijama SABA RH održan je sastanak Inicijative za održavanje protestnog skupa na Trgu Republike Hrvatske, ex Trg maršala Tita na Dan antifašističke borbe 22. lipnja 2018. godine u 19,30 sati!

Prisutni u inicijativi:  Franjo Habulin, Jovan Vejnović, Petar Raić, Rada Borić, Dragica Lovreković, Zoran Pusić, Josip Jagić-MAZ, Renato Petek, “Naprijed Hrvatska”, Stjepan Šafran.

U raspravi su sudjelovali: Franjo Habulin, Zoran Pusić, Rada Borić, Josip Jagić, Dragica Lovreković, Jovan Vejnović, Stjepan Šafran, pri čemu je istaknuto:

U inicijativi trebaju sudjelovati sve udruge civilnog društva, političke partije lijeve orijentacije, sve antifašističke udruge i građani; Dan antifašističke borbe je državni praznik i izraz demokracije u Republici Hrvatskoj i to treba  dostojanstveno obilježiti!

Potvrđena je riješenost, s ranijih skupova i zadnjeg od 28.8.2017. godine, da će se permanentno organizirati protestni skupovi sa ciljem da se povrati ime Trga maršala Tita, koje je promijenjeno 31.8.2017.godine pod pritiskom i ucjenama krajnje desne orijentacije Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih na sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba 31.8./1.9.2017., te da će se prosvjedi i zahtjevi ponavljati sve dok se skinute table ne vrate na mjesto  na trgu najzaslužnijeg antifašiste u Republici Hrvatskoj.

Zaključeno je da se priđe organiziranju protestnog skupa i obilježavanja Dana Antifašističke borbe s političkim porukama tri govornika, s transparentima i pisanim porukama, s jasnim zahtjevom za povrat imena Trga maršala Tita i za prestanak izjednačavanja krivnji partizana antifašista i ustaša fašista.

U kulturno zabavnom programu da se daju jasne civilizacijske poruke o humanosti, demokraciji, ljudskim pravima, pravima žena i svemu ostalom za što su se borili i izborili antifašisti Europe i svijeta 1945. godine i kasnije potvrdili u Povelji UN-a, Povelji o ljudskim pravima i u samoj organizaciji Europske unije.

Zaključeno je

 • 1 – Protestni skup organizirati 22.6.2018. godine s početkom okupljanja od 19,30 i početkom programa u 20,00, s tri političke poruke – govora
 • 2 – Press konferenciju održati  u 12,00 sati 20.6.2018. godine u 12,00 sati (srijeda)
 • 3 – Na obilježavanje Dana antifašističke borbe i na protestni skup na Trgu Republike Hrvatske (ex Trg maršala Tita) pozvati:
  • sve političke partije (SDP, SRP, Radničku frontu, Glas, Laburiste, OraH, Zelenu akciju, Zagreb je naš, Most, Živi zid i druge),
  • udruge građana,
  • SABA RH,
  • Ligu antifašista,
  • SNV i ostala vijeća nacionalnih manjina.
 • 4 – Slijedeći sastanak sa izvještavanjem o izvršenju održati u utorak 12.6. 2018. godine u 12,00 sati u prostorijama SABA RH

Zaduženja:

– ZUABA Zagrebačke županije i Grada Zagreba će podnijeti zahtjev za korištenje javnih površina (Raić, Lovreković, Šafran) do 6.6.2018.,

– Rada Borić će osigurati nastup benda Hladno pivo ili drugog do 11.6.2018. godine,

– Zoran Pusić će  osigurati nastup Z. Dobrovića do 11.6.2018. godine,

– Dragica Lovreković će za pokriće troškova osigurati 10.000,00 kuna.

Na društvenim mrežama i web stranicama promovirati održavanje ovog skupa i pozvati na sudjelovanje sve demokratski opredijeljene građane.

Predsjednik Inicijative

Franjo Habulin

 

 

Odgovori