STATUT UDRUGE
12 veljače, 2018
REAGIRANJE NA ČLANAK DR. DAVORA MARIJANA ‘S TITOVOM SMO VLAŠĆU UPALI U BARBARSTVO’ – BARBARI SU ZAUSTAVILI CIVILIZACIJSKI SUNOVRAT. Piše Damir PILIĆ
16 veljače, 2018

Hrvoje ŠIMIČEVIĆ: Struka na djelu

Koordinacija između uličnih fašista i vlastodržaca, toliko puta viđena u Hrvatskoj – u kojoj jedni djeluju, a drugi prešutno odobravaju – prošlog je tjedna manifestirana u Zadru. Nepoznate osobe išarale su kukastim križevima, stiliziranim slovom U i porukom ‘Fuck Antifa’ spomenik povodom osnivanja prve ćelije Komunističke partije Jugoslavije u Zadru na Muraju. Isti vandalizam zabilježen je na spomen-ploči na kući u Ulici Jurja Dalmatinca, u blizini bivšeg kina Pobjeda i gradske uprave, gdje su se tijekom Drugog svjetskog rata okupljali aktivisti Narodnooslobodilačkog pokreta. Portal Antene Zadar izvijestio je i da se na parkiralištu u Novom kampusu pojavio natpis ‘ubij Srbina’, ističući da su sva tri slučaja predmet policijske obrade.

Iako su iz Grada Zadra poručili da su službe odmah izašle na teren i izdale nalog za uklanjanje manifestiranja neofašizma u javnom prostoru te da je to ‘odmah učinjeno’, to se do zaključenja ovoga teksta nije desilo sa spomenikom na Muraju. Štoviše, gradske su se službe oglušile i na novinarske zahtjeve da osude veličanje režima koji su sudjelovali u primopredaji Zadra Talijanima za vrijeme Drugog svjetskog rata.

‘Grafiti’ su, inače, ispisani i na gradskim bedemima, koji su nedavno ušli u popis UNESCO-ove svjetske baštine, pa se postavlja pitanje je li izostanak reakcije lokalnih političara, predvođenih HDZ-om, zapravo prešutna žudnja da barem jedna svjetska institucija u paketu prizna i autohtonu mračnu kvislinšku ideologiju iz prošlosti.

Prilično je izvjesno da će zbog pritiska javnosti doći do sanitarne intervencije i na drugim unakaženim spomenicima koji još nisu počišćeni, a možda i ne treba biti previše strog prema lokalnim HDZ-ovcima, barem u usporedbi sa središnjicom. Njihovim rukovodiocima na nacionalnoj razini trebalo je naime godinu dana da maknu ustašku insigniju nedaleko od bivšeg koncentracijskog logora Jasenovac. Kao što je poznato, fašistički usklik ‘Za dom spremni’ samo je pomjeren na drugu lokaciju, gdje čeka pravorijek komisije koja bi trebala završiti s radom u ožujku ove godine. Možda i zadarski HDZ ‘čeka što će reći struka’.

Preneseno s portalnovosti.com, 15.02.2018., https://www.portalnovosti.com/struka-na-djelu

Odgovori