Oliver FRLJIĆ: Nema mirnog puta u promjenu društvenog sistema. Razgovarala Aleksandra ĆUK, danas.rs
16 rujna, 2018
ĐIKIĆ objasnio kako u godinu dana spasiti obrazovanje i demografiju. Piše Nenad JARIĆ DAUENHAUER, index.hr
17 rujna, 2018

HRT dječji ustaški logor proglasio domom za siročad koji su napali partizani. Piše R.I., index.hr

 HRT je na svom teletekstu partizansko oslobađanje ustaškog koncentracijskog logora prozvao partizanskim napadom na Dječji dom za ratnu siročad.

“Dana 25. kolovoza 2018. na teletekstu HRT-a objavljena je netočna informacija da je tog dana u Jastrebarskom održana prigodna komemoracija u povodu Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima 20. stoljeća i 76. godišnjice partizanskog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom, budući da se radilo o 76. godišnjici partizanskog, a ne ustaškog napada na Dječji dom za ratnu siročad u Jastrebarskom.

HRT se ispričava Hrvatskom žrtvoslovnom društvu”, piše u objavi.

Dječji logor

Dječji koncentracijski logor kraj Jastrebarskog su 1942. vodili ustaše u Drugom svjetskom ratu.

“U napuštene barake talijanske vojske, u dvorac grofova Erdödy i franjevački samostan kraj Jastrebarskog, stigli su sredinom srpnja 1942. prvi transporti djece iz logora u Staroj Gradiški, a zatim su dovedena djeca s logorskih ekonomija u Jablancu i Mlaki”, piše na stranicama Spomen-područja Jasenovac.

U selo Rijeka, udaljeno tri kilometra od Jastrebarskog, dovedeno je oko 2 tisuće djece. U oba logora bilo je 3336 djece.

Prilikom napada na Jastrebarsko u kolovozu 1942., partizani su iz logora odveli nekoliko stotina zdravije i odraslije djece, a katolička organizacija Caritas zbrinula je oko 500 mališana.

Građani Zagreba, Jastrebarskog i okolnih mjesta preuzeli su 1637 djevojčica i dječaka.

Jedan od najokrutnijih logora

Na stranicama Auschwitz Study Groupa opisan je logor.

“Jastrebarsko je radio nekoliko mjeseci u ljeto 1942., ali je bio jedan od najokrutnijih logora. Srpska i židovska djeca, neka stara samo jedan mjesec, odvajana su od majki koje su odvođene u logore kao što je Jasenovac.

Kad bi ih doveli, djeci bi obrijali glave i trpali ih u barake bez kreveta, namještaja ili zahoda. Spavali bi na podu, na slami, bez pokrivača. Djeca bi dobila samo komad kruha i juhu. Često bi jela travu. Epidemije, dizenterija, premlaćivanja i izgladnjivanja su bili uzroci smrti.

“Dom za siročad”

Objavu na teletekstu prokomentirao je i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

“Revizionizam ide toliko daleko da se partizansko oslobađanje ustaškog dječjeg koncentracijskog logora, na državnoj televiziji naziva napadom partizana na ‘dom za ratnu siročad’. Još je samo nedostajalo da napišu: divljačkog napada krvožednih partizana”, napisao je na svom Twitteru.

 

 

Odgovori