“New age” mržnja. Piše Boris PAVELIĆ, novilist.hr
15 lipnja, 2018
Sramotna ostavština bjegunca iz Međugorja: Zdravko Mamić je najvjernija slika hrvatske tranzicije. Piše Jasmin KLARIĆ, novilist.hr
15 lipnja, 2018

Grčka usvojila posljednji paket zakona za izlazak iz krize. Piše HINA

Foto:
.

GRČKI parlament u četvrtak je usvojio posljednji reformski paket zakona potreban za izlazak iz financijske krize, uoči isteka sporazuma o međunarodnoj financijskoj pomoći koji istječe u kolovozu.

Te su reforme bile i uvjet da se razmotre moguće mjere za smanjenje tereta duga Grčkoj 21. lipnja.

Postojeći paket međunarodne pomoći iznosio je 86 milijardi eura, a Grčka se zauzvrat obvezala na stroge reforme.

Posljednji paket reformi uključuje smanjenje mirovina do 18 posto od 2019., kao i čvršća pravila za porezne izuzetke od 2020., što bi zajedno godišnje trebalo donijeti uštede od 5 milijardi eura.

Ključni zakon odnosi se na uvođenje državnih jamstava kreditorima, kojima će biti omogućeno prodavati državno vlasništvo putem Europskog stabilizacijskog mehanizma kao kompenzaciju ukoliko Atena ne plati dugove na vrijeme.

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je protiv ovih mjera ispred grčkog parlamenta tijekom rasprave, a vozači taksija i javnog prijevoza bili su u štrajku.

Grčka je od 2010. primijenila stotine reformi kako bi uz pomoć međunarodne financijske pomoći izišla iz krize. To je podrazumijevalo smanjenje mirovina desetak puta te pad prosječne zarade za oko jednu četvrtinu.

Grčki premijer Alexis Tsipras nada se da će njegova zemlja ostvariti veliki višak idućih godina.

.

Objavljeno index.hr, 15.06.2018., https://www.index.hr/vijesti/clanak/grcka-usvojila-posljednji-paket-zakona-za-izlazak-iz-krize/2004665.aspx, pristupljeno 15.06.2018.

Odgovori