Pupovac: Hrvatska postaje država koja svakodnevno krši manjinska prava. Piše Goran BORKOVIĆ, portalnovosti.com
27 kolovoza, 2019
Slika još jednog vukovarskog tenka. Piše Vesna PEŠIĆ, pescanik.net
29 kolovoza, 2019

Godišnja skupština Udruge antifašista Dubrovnik, održana je u subotu, 24. kolovoza 2019. godine.

Godišnja skupština Udruge antifašista Dubrovnik, održana je u subotu, 24. kolovoza 2019. godine. Poslije državne himne „Lijepe naše“ skupštinu je otvorio i vodio Mato Jerinić, predsjednik Udruge antifašista Dubrovnik.

Skupštinari su minutom šutnje odali počast i zahvalnost članovima Udruge koji su preminuli u jednogodišnjem razdoblju od prošle sjednice Skupštine.

Poslije izbora radnih tijela, donošenja Poslovnika o radu i usvajanja dnevnog reda, podneseni su: Izvještaj o radu u proteklom jednogodišnjem razdoblju, Izvještaj o prihodima i rashodima i Izvještaj Nadzornog odbora za 2018. godinu te Prijedlog programskih aktivnosti i Financijski plan za 2020. godinu.

NAGLASCI IZ IZVJEŠTAJA

“Ovu Godišnju skupštinu održavamo u složenim društvenim i političkim okolnostima kojima je na lokalnom planu, a i na planu cijele države uglavnom obilježje bilo strančarenje najčešće obojeno nacionalizmom te politička i društvena konfuzija bez nekih jasnijih aktivnosti, što je sve značajno usložilo i usporavalo tokove razvoja i rješavanje gorućih problema. Iako to nema neke naročite veze s antifašizmom, ali za ilustraciju postojećeg stanja u nas možda je najbolje pozvati se na kaos u gradskom prometu kao posljedicu nemušte organizacije službe taxi prijevoza.

No tu smo gdje smo, a što se tiče pozicije antifašizma i dalje smo u vremenu stalnih nasrtaja revizije povijesti, bagateliziranja i zapostavljanja dostignuća NOB-e i antifašizma te fašizacije društva. Istovremeno, i dalje je prenaglašen utjecaj Crkve u društvu, naročito među mladima, a obrazovanje je za aktualne probleme nespremno, bez obzira što se već dugo govori o reformi obrazovanja, koja bi nešto ozbiljnije trebala startati upravo s početkom nove školske godine. U takvoj društvenoj i političkoj zbilji, više nego ikad potrebna nam je istina, a antifašizmu stvarno vrednovanje i materijalna podrška. Nažalost i u proteklom razdoblju to je izostalo, jer vladajući u hrvatskom društvu i dalje se samo deklarativno pozivaju na antifašizam i to samo kada im to treba za vanjsku upotrebu.

U razdoblju od prošle skupštine, održane koncem kolovoza prošle godine, Udruga je ostala bez 8 preminulih članova, što kao podatak treba uzeti s rezervom jer nažalost je činjenica da nam obitelji preminulog često zaborave javiti obavijest o smrti člana obitelji. U isto vrijeme, od protekle godine dana, Udruzi je pristupilo 8 novih članova pa trenutno imamo 229 članica i članova.

U proteklom jednogodišnjem razdoblju održano je 6 sjednica Predsjedništva, organizirali smo 14 komemoracija: 5 na području Grada Dubrovnika, a bili smo organizatori ili suorganizatori još 5 komemoracija na širem području Dubrovnika: u Župi Dubrovačkoj, Konavlima i Dubrovačkom primorju te organizirali prisustvovanje na 4 komemorativna skupa na drugim područjima, u našoj i susjednim zemljama. Organizirali smo obilježavanja povodom obljetnica antifašizma i NOB-e u Dubrovniku, ili sudjelovali na obilježavanjima u drugim sredinama, u našoj ili susjednim zemljama…

U prostoru Udruge ostvarili smo devet susreta i druženja, projekcije igranih i više projekcija dokumentarnih filmova, organizirali smo jednu Tribinu, zapravo predstavljanje knjige „Jasenovac“ koju je predstavio autor prof.dr.sc. Ivo Goldstein kao i naš član dr.sc. Nikola Tolja.

Valja spomenuti i susret predstavnika Udruge s grupom od dvadesetak mladih antifašista iz Novog Sarajeva, koji su posjetili našu Udrugu...

Velika većina članova naše Udruge su umirovljenici, zapravo novi članovi nam dolaze tek pošto steknu uvjete za umirovljenje. Rijetki su novi članovi koji su u radnom odnosu. Zato smo zadovoljni što su nam upravo u proteklih nekoliko mjeseci pristupile dvije nove članice koje su u radnom odnosu, a jednoj je tek trideset godina. Među velikim brojem starijih članova, mnogi su bolesni, dio njih su i teško pokretni ili nepokretni. Što mi tu možemo raditi do – u granicama mogućnosti, posjećivati takve naše članove, porazgovarati s njima, ali i poticati i podržavati sve programe i projekte koji bi mogli učiniti lakšim i ugodnijim život u poznim godinama naših članova i svih naših građana starije dobi…

Naš značajni medijski oslonac je portal Udruge antifašista Dubrovnik na Internetu, www.antifa-dubrovnik.hr. To je jedan od prvih antifašističkih portala u nas s više od deset godina djelovanja na potpuno volonterskoj osnovi i predstavlja medijski punkt s još znatnim mogućnostima i prostorom za nove suradnike, prije svega iz redova članova Udruge, naročito mlađih, ali i svih drugih opredijeljenih za antifašizam kao civilizacijsku tekovinu.

Na Svečanoj sjednici i povodom ovogodišnjeg Dana antifašističke borbe, dodijeljeno je sedam Priznanja za doprinos u njegovanju tradicija NOB- e i promicanju antifašizma i dvije Zahvalnice za potporu ostvarenju programa Udruge antifašista Dubrovnik…

U ovim, po financijskim mogućnostima, bolje reći nemogućnostima, razumijevanju i odnosu prema antifašizmu, sve težim vremenima, i u proteklom jednogodišnjem razdoblju nekoliko smo puta izražavali nezadovoljstvo što se Udruzi ne osigurava veći prostor u kojem bi otvarala nove mogućnosti djelovanja, naročito za mlade. U kojem bi na dostojan način mogli prezentirati, uz ostalo iz povijesti antifašizma u nas, i spomen obilježja NOB-e na dubrovačkom području koja smo obnovili sredstvima Grada Dubrovnika i koja već petnaestak godina čekaju da se vrate na mjesta s kojih su njihovi originali uništeni ili uklonjeni prošlih devedesetih. Obzirom da za vraćanje u Dubrovniku očito nema ni mogućnosti ni razumijevanja, bilo bi nužno da se obnovljena spomen obilježja, koja su sada složena ispred prostora Udruge, u nekom se prostoru, barem primjerenije zbrinu…

GRADONAČELNIKU ANTIFAŠIZAM NIJE DRAG

Krajem ove godine, točnije početkom prosinca, trebali bismo u Dubrovniku organizirati središnju manifestaciju – 75. obljetnicu oslobođenja Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. S tim u vezi, u svibnju ove godine poslali smo pismo gradonačelniku Dubrovnika s molbom da bude pokrovitelj toga obilježavanja, ujedno i s molbom da u povodu državnog praznika Dana antifašističke borbe primi delegaciju Udruge da porazgovaramo o našem stanju i problemima u radu. Nažalost, na upućeno mu pismo gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković se nije oglasio niti je primio delegaciju Udruge. Zašto takvo neprihvatljivo ponašanje nije nam poznato, ali je jasno da gradonačelniku Dubrovnika antifašizam nije drag“ rekao je, uz ostalo, Marinko Vlašić podnoseći Izvještaj o radu Udruge antifašista Dubrovnik u proteklom jednogodišnjem razdoblju.

U raspravi su sudjelovali: Andrija Pobran, Mileva Ljepava, Salih Hrustić, Jadran Barač, Mato Jerinić, Andrej Napica, IvoMargaretić i Luka Stojić.

U Predsjedništvo je izabrana Radmila Šutalo, usvojeni su podneseni materijali, a zaključke Godišnje skupštine će donijeti Predsjedništvo Udruge antifašista Dubtovnik.

Odgovori