PRAVNA POMOĆ u petak, 07.08.2020. godine
4 kolovoza, 2020
Franjo HABULIN: Za fašizam u demokratskoj Hrvatskoj, u 21. stoljeću, nema mjesta! Autor tacno.net
4 kolovoza, 2020

FAŠIZMU U DEMOKRATSKOJ HRVATSKOJ NEMA MJESTA!

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske Franjo Habulin govorio je na obilježavanju Dana ustanka naroda Hrvatske u Srbu., 26. srpnja 2020.

Uz pozdrav prisutnima iz Hrvatske i iz susjednih zemalja u njegovom obraćanju, objavljenom na Portalu SABA Republike Hrvatske , Franjo Habulin je istaknuo: „da smo opet zajedno na ovaj dan da bismo se zajednički sjetili naše zajedničke prošlosti i onoga što je u njoj bilo najbolje i najsvjetlije – borbe protiv fašizma. Zajedno smo usprkos okolnostima što su promijenile svijet u kojemu živimo. Usprkos svim promjenama, bile one privremene, bile one trajne, nešto se ne mijenja i nikada se neće promijeniti. To je naša privrženost vrijednostima antifašizma koji je na ovim prostorima doživio svoje zvjezdane trenutke u vrijeme Narodno-oslobodilačke borbe. Zbog toga smo danas ovdje, kao što smo bili i proteklih godina i kao što ćemo biti u godinama što dolaze. Mi vrlo dobro znamo što slavimo, čega se i zašto sjećamo. Ono što je počelo formiranjem prvoga partizanskog odreda u šumi Brezovici kod Siska, preraslo je ovdje, u Srbu, u općenarodni ustanak, u ustanak i Srba i Hrvata. I nije to bio nikakav četnički ustanak protiv hrvatske države, kao što papagajski ponavljaju desničari i njihovi kvazi-povjesničari. Ne, to je bio ustanak protiv nacifašističke okupacije i protiv terorističkog režima koji je došao na vlast voljom i milošću nacifašističkih okupatora i koji je odmah počeo s masovnim progonima i zločinima. Žrtve su bili u prvome redu Srbi, Židovi i Romi, ali onda i svi drugi, naravno i svi tom režimu nepoćudni Hrvati.

Srbi, Židovi i Romi bili su “krivi” naprosto zato što su bili Srbi, Židovi i Romi. To je bilo dovoljno da se izgubi glava. Svi ostali bili su “krivi” zato što su na ovaj ili onaj način iskazivali neslaganje s ustaškom vladavinom terora. Jer, nikada nije dovoljno puta ponovljeno: ustaše su bili Hrvati, ali svi Hrvati nikada nisu bili ustaše. A neće ni biti, svim desničarskim ofanzivama usprkos! I sve to, naravno, nema nikakve veze s hrvatskom državom, jer – osim svega – takozvana Nezavisna Država Hrvatska ni po čemu nije bila država. To je bio marionetski, kolaboracionistički režim stvoren samo zato da bi se uklopio u ratne, osvajačke planove nacista i fašista. Oni koji nas vole podučavati kako je NDH bila međunarodno priznata, “zaboravljaju” pri tome spomenuti kako je ta kvazi-država imala diplomatske odnose samo sa silama Osovine i njihovim satelitima.

To su notorne činjenice, to je nešto, što su nekada znala i mala djeca – ne zato što su ih komunisti indoktrinirali, nego zato što je to istina. To su činjenice. I te činjenice treba uporno, uvijek iznova ponavljati. U protivnome, pobijedit će desničarski povijesni revizionizam. A to je nešto, što se ne smije dogoditi! Mi se okupljamo ovdje upravo zato, da se suprotstavimo onima koji cijelome hrvatskom društvu naturaju golemu povijesnu laž, predstavljajući je kao istinu; okupljamo se da bismo podsjetili kako i u hrvatskome Ustavu piše da je antifašizam jedan od temelja demokratske Hrvatske; dolazimo da bismo i ovdje izrazili ogorčenje zbog popustljivosti vlasti prema zatiranju antifašizma i reafirmiranju fašizma. Za fašizam u demokratskoj Hrvatskoj, u 21. stoljeću, nema mjesta! Za povijesni revizionizam u medijima, u obrazovanju, ali i u javnom i političkom životu suvremene Hrvatske – ne smije biti mjesta! Poricateljima istine i širiteljima laži valja uskratiti javni prostor što ga oni bezočno zloupotrebljavaju, pozivajući se na slobodu iznošenja mišljenja! Laž nije mišljenje, nego je samo i jedino to – laž!“ – rekao je, uz ostalo Franjo Habulin.

Odgovori