CRVENI MAKOVI – stihovi
10 lipnja, 2020
BILEĆANKA – stihovi
10 lipnja, 2020

EPOPEJU SUTJESKE OBILJEŽIMO PJESMOM

BITKA NA SUTJESCI - Spomenik na Tjentištu

         Sutjeska je prelomna i najkrvavija bitka u Narodnooslobobilačkom ratu.

         Nju je zamislio i izveo njemački okupator od 15. maja do 15. juna 1943. godine na širem prostoru tromeđe Crne Gore, Hercegovine i Bosne, sa ciljem da opkoli i uništi Glavnu operativnu grupu NOV i POJ sa Vrhovnim štabom i Titom na čelu.

         Okupator je u ovu operaciju, poznatu kao “V neprijateljska ofanziva” ili “Bitka na Sutjesci”, uveo oko 127.000 vojnika (67.000 Njemaca, 43.000 Italijana, 2.000 Bugara i oko 15.000 domaćih slugu okupatora, ustaša i četnika) uz podršku 170 aviona, osam artiljerijskih pukova i veliki broj tenkova protiv glavne operativne grupe jačine oko 22.000 partizana. Ili: šest na jednog, što je, po vojnim normama, duplo više nego što je potrebno za apsolutni borbeni uspjeh napadača.

         Partizanske jedinice su se nakon teških borbi  i velikih gubitaka probile iz obruča nastavivši borbu do konačne pobjede.

         Neprijatelji, unatoč brojnoj nadmoći i zločinačkom ubijanju nemoćnih ranjenika i zarobljenih boraca nisu uspjeli u svom naumu; nisu uništili partizane, nisu uništili narodnooslobodilački pokret.

          O bici su napisane mnoge knjige, ispjevane veličanstvene pjesme, urađene slike, snimljeni filmovi, dokumentarni i igrani….

.

CRVENI MAKOVI

KRAJ SUTJESKE HLADNE VODE

KOMANDANT SAVA

BILEĆANKA

– pjesma

– pjesma

– pjesma

– pjesma

– stihovi

– stihovi

– stihovi

– stihovi

OJ MOSORE, MOSORE!

– pjesma

– stihovi

Odgovori