Vojko OBERSNEL: Rijeka voli Hrvatsku. obersnel.com
11 kolovoza, 2019
Ante TOMIĆ: Kako su predsjednicu i premijera, sujetne, svadljive i arogantne, dvojica običnih svećenika izdušili i spustili na felge. Došli su ovolicni…
11 kolovoza, 2019

Dragan MARKOVINA: Sad je jasno; ZDS je legaliziran. No, napad šefa splitskog HDZ-a na institucije otkriva još dublji problem. telegram.hr

Zašto Petar Škorić i tamošnje braniteljske udruge ratuju s Lorom Vidović?

Kako još uvijek postoje javne institucije koje drže do provođenja zakona, pučka pravobraniteljica javno je reagirala potpuni izostanak reakcije u slučaju HOS-ovaca koji su u Kninu izvikivali ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. No, proteklih dana dočekale su je bijesne reakcije koordinacije braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije i predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića. Markovina objašnjava pozadinu napada

O tome sam pisao već više puta, no s obzirom na to da se čitava priča iz dana u dan obogaćuje novim epizodama, vrijedi ih notirati u još jednom osvrtu. Dakle, sad kad su iza nas ostali splitski Thompsonov koncert i još jedno paradiranje hosovaca po Kninu, praćeno ustaškim pozdravima, bez ikakve reakcije policije i uz smiješne načine na koji su, primjerice, splitski gradonačelnik Opara ili premijer Plenković pokušali opravdati potpunu pasivnost javnih institucija prema nezakonitom ponašanju, čak i široj javnosti, kao i većem broju komentatora, postaje sve jasnije da je ustaški pozdrav de facto legaliziran u praksi, neovisno o tome što piše u zakonima.

Ukoliko je pak ostalo onih kojima to još uvijek nije jasno, dovoljno će biti da se osvrnu na članak iz Jutarnjeg lista, u kojem su novinari prenijeli razgovor s izvorom iz MUP-a, upitavši logično pitanje zbog čega više policija ne reagira na takva skandiranja. Odgovor, doduše anonimni, ali vrlo precizan i poražavajući kojeg su dobili ukazuje na stvarne razmjere problema.

Policajci prijavljuju, sud oslobađa

Čovjek je, naime, rekao: “Policija odustaje od podnošenja prekršajnih prijava jer ni u jednom dosadašnjem slučaju u kojem su podnosili prijave protiv navedenih zbog izvikivanja spornog pozdrava, od suda nisu dobili potvrdu da postupaju ispravno. Ako prvostupanjski prekršajni sudovi, ako suci koji su studirali pravo pet godina, u svojim presudama ne žele poštovati stajalište koje su o pozdravu ‘Za dom spremni’ zauzeli Visoki prekršajni i Ustavni sud, zašto to očekujete od policajaca na terenu?“ Drugim riječima, očito je da taj pozdrav zapravo legaliziran.

Međutim, kako on naprosto nije, a niti može biti zakonski legaliziran i kako još uvijek postoje javne institucije koje drže do provođenja zakona, pučka pravobraniteljica Lora Vidović je javno reagirala na ovakav potpuni izostanak reakcije, da bi je proteklih dana dočekale bijesne reakcije koordinacije braniteljskih udruga Splitsko-dalmatinske županije i predsjednika splitskog HDZ-a Petra Škorića.

Reakcija šefa splitskog HDZ-a

Reakcija braniteljskih udruga nam je manje zanimljiva, budući da je potpuno nesuvisla, puna političkih poruka i povijesnih interpretacija s kojima nema nikakvog smisla polemizirati, a na kraju krajeva radi se o udrugama, no ako koga zanima može je u cijelosti pronaći na webu. Puno je zanimljivija Škorićeva reakcija, ponajprije zbog njegove uloge predsjednika vladajuće stranke u drugom gradu u zemlji.

On je doslovno napisao sljedeće: “Svim građanima koji smatraju da im se krše njihova prava, a čekaju na reakciju Pučke pravobraniteljice preporučujem da u javnom prostoru uzviknu navedeni pozdrav. Garantiram da će tako ući u njezin fokus u roku od nekoliko sati. Toliko o njezinoj ozbiljnosti.”

Je li to službeni stav HDZ-a?

Što iz ove reakcije možemo zaključiti? U prvom redu da Škorić misli kako je dopušteno uzvikivati ustaški pozdrav. S obzirom na to, ostaje nam upitati se je li riječ o službenom stavu HDZ-a i, ukoliko jest, bilo bi lijepo da ga građanima obrazlože. Ukoliko pak nije riječ o službenom stavu stranke, onda bi predsjednik stranke, a ujedno i Vlade, trebao na njega reagirati. Što se očito ne događa.

Drugi je pak problem taj što se netko tko je istaknuti član vladajuće stranke, saborski zastupnik i čovjek zaposlen na visokim položajima u javnim županijskim firmama zapravo otvoreno izruguje jednoj javnoj instituciji i njezinoj čelnici. Kakvu poruku Škorić šalje s takvim stavom, osim da institucije postoje pro forma?

I treće, iz navedene reakcije bi se dalo zaključiti da je on upoznat s radom, odnosno manjkavostima rada Lore Vidović na drugim temama pa je sada zbog toga kritizira, u što iskreno sumnjam, budući da nije naveo nijedan konkretan primjer lošeg rada. Zato ovakvo paušalno omalovažavanje nečijeg rada predstavlja još jedan problem ovog istupa. Jasno je pak svima da će ovaj osvrt proći bez ikakvih konzekvenci, što je problematično zbog svega što sam naveo, a ponajprije zbog svjesne destabilizacije javnih institucija, koje bi trebale funkcionirati profesionalno, neovisno o tome tko je na vlasti.

.

Objavljeno telegram.hr, 08.08.2019., https://www.telegram.hr/price/sad-je-jasno-zds-u-hrvatskoj-je-legaliziran-no-napad-sefa-splitskog-hdz-a-na-institucije-otkriva-jos-dublji-problem/, pristupljeno 11.08.2019.

Odgovori