Jedna redikulozna udruga podiže spomen ploču Francetiću; bit će, naravno, zanimljiva reakcija Vlade
27 lipnja, 2017
ZAGREBAČKA LJEVICA PROTIV BANDIĆA: Ekstremisti su svjesni da se ‘Bandićeva Hrvatska’ nema čime pohvaliti
27 lipnja, 2017

Dragan MARKOVINA: Bandić se odlučio za civilizacijski potop Hrvatske

Foto: FAH

NAKON što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić danas najavio promjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske, odmah su počele pristizati reakcije političara.

> TRG MARŠALA TITA MIJENJA IME Bandić: Predložit ću da se zove Trg Republike Hrvatske

Među prvima je ona Dragana Markovine iz Nove ljevice, koju u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Današnjom izjavom o promjeni imena Trga Maršala Tita zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nije samo iskazao potpuni prijezir prema vlastitim riječima i stavovima, koje je zagovarao godinama pa i u protekloj kampanji, niti je samo pristao na ucjenu ekstremističke političke grupacije. On je ovom odlukom odlučio podržati one koji posve otvoreno tvrde da Zagreb, kao ni Hrvatska nisu oslobođeni 1945. i da bi trebalo ukinuti Dan antifašističke borbe.

To konkretno znači da je Milan Bandić radi očuvanja vlasti odlučio poniziti hrvatsku partizansku tradiciju i de facto je javno ustvrdio da zemljom upravljaju oni koji iskazuju otvorenu simpatiju prema ustaškom režimu i koji bi na otvoreno totalitaran način kadrovirali u kulturi i javnom prostoru. Svakome tko išta razumije jasno je kako se ovdje ne radi o tome kakvog je karaktera bila Titova vlast, niti socijalistička Hrvatska, nego isključivo o tome da se izbriše prošlost i otvori prostor za konačnu rehabilitaciju ustaške države. Konačnim donošenjem ovakve odluke doista se otvara put za micanje antifašizma iz Ustava Republike Hrvatske.

Nova ljevica stoga pokreće peticiju protiv ovakve odluke i poziva sve političke stranke, sve organizacije civilnog društva i sve slobodnomisleće građane da zajedno s nama podrže ovu peticiju i organiziraju prosvjed protiv ovakve odluke”, piše Markovina.

Preneseno s index.hr, 26.06.2017., http://www.index.hr/vijesti/clanak/markovina-bandic-se-odlucio-za-civilizacijski-potop-hrvatske/979205.aspx

Odgovori