SIN HDZ-ovog zastupnika objavio sliku ustaše s odrubljenom glavom Srbina. Piše R. I., index.hr
8 siječnja, 2019
Europski sud otkantao Šimunića: ‘Za dom spremni’ je fašistički pozdrav. Piše G.D., index.hr
29 siječnja, 2019

Drača u Penavinom srcu. Piše Branko MIJIĆ, novilist.hr

Snimio Nenad REBERŠAK
Snimio Nenad REBERŠAK
Autor: Branko Mijić

Policija nije privela Ivana Penavu, inače profesora i prosvjetnog djelatnika, na kruh i paštetu već je u svojim »saznanjima iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja« objavila kako sumnja »da se radi o pripadnicima različitih navijačkih grupa«. Roditelji napadnutog dječaka kažu da njihov sin nije navijač niti jednog kluba, štoviše da ga nogomet iliti fudbal uopće ne zanima

Filip Drača je napokon iza rešetaka i maže paštetu na kruh.

Policija je brzo reagirala, te uz svesrdnu pomoć revnosnih građana drukera i huškačkih medija otkrila zločinca koji je sprejom nacrtao srp i čekić na spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu.

Ne treba sumnjati da će promptno reagirati i režimu odana služinčad iz pravosudnih redova te državnom neprijatelju broj jedan, zbog kojega je policija sada prisiljena danonoćno čuvati brončani odljev Prvog Hrvatskog Predsjednika, odrapiti primjerenu i pravedno strogu kaznu od, recimo, barem dvije godine zatvora.

Ivan Penava još uvijek je na slobodi i vjerojatno se bolje hrani. Premijer Andrej Plenković još jednom je brzo reagirao i pozvao vukovarskog gradonačelnika na sastanak u Banske dvore te mu uputio još jednu drugarsku kritiku nakon koje je Penava odlučno ustvrdio kako i dalje ostaje u HDZ-u.

A zašto i ne bi, kada su nakon Penavine objave snimke stare godinu dana petorica maskiranih mladića pretukla srednjoškolca srpske nacionalnosti dok je čekao autobus.

Policija nije privela Ivana Penavu, inače profesora i prosvjetnog djelatnika, na kruh i paštetu već je u svojim »saznanjima iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja« objavila kako sumnja »da se radi o pripadnicima različitih navijačkih grupa«. Roditelji napadnutog dječaka kažu da njihov sin nije navijač niti jednog kluba, štoviše da ga nogomet iliti fudbal uopće ne zanima.

Mogli bismo sada nadugo i naširoko o principijelnosti snaga reda i sigurnosti, kao i o pravednosti hrvatskog pravosuđa za koje zna se tko je jednakiji pred zakonom. Mogli bismo sada nabrajati tri tisuće spomenika, od kojih su neki svjetska umjetnička baština, koji su srušeni i eksplozivom dignuti u zrak, a da počinitelji nikada nisu bili pozvani na obavijesni razgovor, a kamo li da je policija za njima raspisala tjeralicu.

Mogli bismo sada i o djeci nekih uglednika koji za nanošenje teških tjelesnih ozljeda ili za dilanje droge bivaju kažnjeni društveno korisnim radom.

Mogli bismo i o roditeljima koji potkradanje i varanje vlastite države u koju se kunu ispaštaju guljenjem krumpira ili rintanjem u domu za starije osobe. Mogli bismo i o rugalačkim spomenicima Prvom Hrvatskom Predsjedniku čiji autori slobodno šeću ovom zemljom podmazani debelim honorarima a ne paštetom.

Mogli bismo i o umjetničkim slobodama i intervencijama u prostoru, poput one koja se nalazi u svim relevantnim knjigama o modernoj umjetnosti i koja se prije 51 godinu, 11. siječnja, odigrala u Splitu, a nazvana je Crveni Peristil.

Mogli bismo i o onima koji u središtu metropole prijete plinskim bocama, a policija ih ne privodi već štoviše čuva od onih koji im čitaju knjige. Mogli bismo i o zločinima, ali i kaznama, dvije godine zatvora za popušeni joint ili o osuđivanom psu Medi.

Mogli bismo, samo kad bismo htjeli, ovim povodom o mnogo toga. No ovo je samo jedna sasvim nevažna priča o jednoj sitnoj drači na Penavinom srcu.

.

Objavljeno novilist.hr, 21.01.2019., http://www.novilist.hr/Komentari/Kolumne/Komentar-Branka-Mijica/BRANKO-MIJIC-Draca-u-Penavinom-srcu?meta_refresh=true, pristupljeno 29.01.2019.

Odgovori