Linkovi
28 travnja, 2017
PRAVNA POMOĆ U UDRUZI U PETAK 5. svibnja
28 travnja, 2017

Branko GROŠETA: Poslije komemoracija u Jasenovcu je jasno – U VLASTI NI HRABROSTI NI OBRAZA

Osim voditelja programa, po ranijem stavu vladajućih, “zbog pijeteta prema žrtvama” nije bilo u Jasenovcu prigodnih obraćanja od strane pokrovitelja ili predstavnika vlasti. I to je razumljivo. Vlast koja se još nije odlučno i nedvosmisleno izjasnila o zločinačkom karakteru NDH i pojavama neoustaštva, nema ni hrabrosti, a ni obraza obratiti se javnosti, hrvatskoj i međunarodnoj

 

Nakon sedamdeset dvije godine jasenovački logoraši, koji su povikom predratnog sinjskog komuniste Ante Bakotića „Naprijed drugovi!“ krenuli i izvršili proboj iz ustaškog logora 22. travnja 1945. godine, suočili su se s još jednom zasjedom ustašo nostalgičara i aktualne vlasti.

Kao prošle, tako i ove godine u Jasenovcu su bile tri komemoracije posvećene žrtvama jednog od najzloglasnijih koncentracionih logora u Drugom svjetskom ratu, po strahotama, zvjerstvima, okrutnosti i načinu izvršenja likvidacija, među najstravičnijim crnom mrljama novije europske i svjetske povijesti.

Bez dileme, posljedica je to višegodišnjeg odnosa državne vlasti, osobito HDZ-a, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović i predsjednika Vlada, od Tomislava Karamarka do Andreja Plenkovića, prema žrtvama fašizma, NOB-i, njezinim sudionicima i antifašizmu u Republici Hrvatskoj. Dok po svijetu, osobito za posjeta Izraelu, iskazuju svoja antifašistička opredjeljenja i tuguju za žrtvama holokausta, u vlastitoj zemlji licemjerno prelaze preko provokacija i grubog kršenja ustavnih načela Republike Hrvatske. Organiziraju državnu komemoraciju bez prisustvovanja predstavnika onih koji su oslobodili logor (antifašista), predstavnika Srba, Židova i Roma, čiji su građani najviše stradali, te potomaka stradalih logoraša.

Ni ove godine na komemoraciji nema pokrovitelja – Predsjednika Sabora, ali ga predstavlja saborski zastupnik, koji poslije komemoracije daje neprimjerene izjave. Predsjednica Republike je za izaslanika poslala činovnika u svom Uredu, a delegaciju Vlade predvodio je premijer Plenković koji na ustašoidne provokacije, podizanje spomen ploča s ustaškim pozdravom, skandiranja “za dom spremni” i postrojavanje crnokošuljaša reagira licemjernim čekanjem da mu Povjerenstvo za sukobljavanje s prošlošću otvori oči i objasni da li je “za dom spremni ” ustaški ili domoljubni poklik. U njegovoj pratnji su bili ministri u Vladi: potpredsjednik i ministar vanjskih poslova, unuk ustaškog pukovnika, ministar zdravstva poznat po posjeti grobu Ante Pavelića u Madridu, ministar obrazovanja i znanosti poznatiji kao plagijator te ostali “antifašistički opredijeljeni” državni dužnosnici. Pitanje je da li je ovakav sastav državnih dužnosnika bio u funkciji odavanja pijeteta, ili daljnjeg omalovažavanja hrvatskog antifašizma i žrtava ustaškog zločinačkog režima. No, televizijski prijenos svjedoči da bi svi koji su sudjelovali na toj državnoj komemoraciji, bez učesnika u programu i osiguranju, vrlo lako stali u omanji autobus.

Osim voditelja programa, po ranijem stavu vladajućih, “zbog pijeteta prema žrtvama” nije bilo prigodnih obraćanja od strane pokrovitelja ili predstavnika vlasti. I to je razumljivo. Vlast koja se još nije odlučno i nedvosmisleno izjasnila o zločinačkom karakteru NDH i pojavama neoustaštva, nema ni hrabrosti, a ni obraza obratiti se hrvatskoj i međunarodnom javnosti.

Valja napomenuti da su godinama, baš na komemoraciji u Jasenovcu, pod velebnim spomenikom Bogdana Bogdanovića “Kameni cvijet”, dužnosnici HDZ-a i njihovi sateliti obmanjivali domaću i, naročito, svjetsku javnost svojim vatrenim „antifašističkim“ govorima, a sada čekaju da Povjerenstvo izjednači NDH s NOB-om, ustaško znakovlje s antifašističkim partizanskom zvijezdom petokrakom, značaj proglasa Slavka Kvaternika o osnivanju NDH s odlukama ZAVNOH-a i AVNOJ-a, te Josipa Broza Tita s Antom Pavelićem.

Premijer Plenković kao karijerni diplomat s dugogodišnjim iskustvom trebao bi se ozbiljno zabrinuti nad činjenicom da su strani diplomatski predstavnici njemu i cjelokupnoj hrvatskoj vlasti poslali još jednu jasnu poruku odazivom i prisustvovanjem na Komemoraciji, ne njihovoj, nego onoj koju je organizirao SABA RH. Tako će i biti dok ne postupi po Ustavu Republike Hrvatske i već izrečenim presudama Ustavnog i drugih sudova pa će, kadgod ode u Jasenovac, jedina i za njega gorka istina, s kojom će se, želio on to ili ne, morati suočiti, biti Bakotićev uzvik logorašima s početka ovog teksta – „Naprijed drugovi!”.

Branko Grošeta

Odgovori