Plenković otišao Bozaniću. Hina, Index Vijesti
7 srpnja, 2020
Proučavanje Marxa nije za elitiste. Piše Jeremy GONG, jacobinmag.com, slobodnifilozofski.com
12 srpnja, 2020

Borasovi ljudi uspjeli su preuzeti Filozofski. Javila se i Divjak: ‘Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu’. Piše Dora KRŠUL, telegram.hr

U narednim danima trebao bi se održati i plenum Filozofskog fakulteta

ZADNJA IZMJENA: srp 9, 2020
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
 .

Filozofski fakultet u rukama je uprave Sveučilišta u Zagrebu, odnosno imenovanog vršitelja dužnosti dekana, Borasovog prorektora Miljenka Šimprage. Nakon što su studenti i profesori Filozofskog organizirali svojevrsni doček Šimpragi i povjerenstvu za primopredaju fakulteta, nakon više od sat vremena od zakazanog dolaska, nitko od njih nije se pojavljivao pa je suspendirana dekanica Vesna Vlahović-Štetić rektoru uputila poruku da netko mora preuzeti odgovornost za fakultet.

“U zgradi fakulteta trenutno nema nijedne odgovorne osobe niti službe znaju kome se trebaju javiti u slučaju prijeke potrebe”, pisalo je u poruci suspendirane uprave rektoru Borasu. Kako je doznao novinar portala Srednja.hr Denis Gaščić, u konačnici se na Filozofskom pojavio samo jedan član povjerenstva za primopredaju fakulteta i preuzeo ključeve fakulteta, čime je Filozofski predan u ruke v.d. uprave.

Divjak: ‘Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu’

Na zbivanja na Filozofskom fakultetu reagirala je ministrica znanosti i obrazovanja u odlasku, Blaženka Divjak. Tvrdi kako stalno upozorava da “akademske klike uništavaju sustav znanosti i visokog obrazovanja”. “Osovina Čović-Boras radi ogromnu štetu sustavu znanosti i visokog obrazovanja, ali članovi Senata trebaju preuzeti odgovornost i usmjeravati Sveučilište tako da daje podršku izvrsnima, onima koji mogu doprinijeti razvoju Sveučilišta i kvaliteti znanosti i obrazovanja”, napisala je Divjak.

Uskoro plenum

Danas od 10 sati ispred zgrade Filozofskog fakulteta okupljali su se studenti i profesori Filozofskog fakulteta kako bi dočekali Borasovog prorektora koji je imenovan na mjesto v.d. dekana. Telegram je neslužbeno doznao da se studenti pripremaju na organizaciju plenuma koji bi se, zbog epidemioloških uvjeta, uskoro mogao održati na otvorenom, na parkiralištu ispred Filozofskog fakulteta.

Termin plenuma još nije poznat, no danas će se održati pripremni sastanak plenumske radne grupe za tehnikalije pa se održavanje plenuma može očekivati u narednim danima. Telegram neslužbeno doznaje da će Fakultet političkih znanosti u ponedjeljak održati izvanrednu sjednicu svog Fakultetskog vijeća oko situacije na Filozofskom fakultetu. Inače, u utorak će se održati sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu, na kojoj će članovi glasati o suspenziji dekanice Vlahović-Štetić. Za potvrdu rektorove suspenzije dekanice, potrebna je dvotrećinska većina glasova ukupnog broja članova Senata.

.

Objavljeno telegram.hr, 09.07.2020., https://www.telegram.hr/politika-kriminal/borasovi-ljudi-uspjeli-su-preuzeti-filozofski-javila-se-i-divjak-osovina-covic-boras-radi-ogromnu-stetu/, pristupljeno 09.07.2020.

Odgovori