Makarski memento. Piše Boris DEŽULOVIĆ, portalnovosti.com
7 kolovoza, 2020
Obilježavanje ”Oluje”: prekretnica ili nastavak hipokrizije. Piše Damir GRUBIŠA, autograf.hr
9 kolovoza, 2020

Ante PRKAČIN: “Neka se radi mir između Bošnjaka i Srba u BiH ili između Hrvata i Bošnjaka”. Autor: N1 Hrvatska, ba.n1info.com

"Neka se radi mir između Bošnjaka i Srba u BiH ili između Hrvata i Bošnjaka"
Izvor: N1
.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Ante Prkačin rekao je za proslavu 25. obljetnice Oluje da je “na silu napisana promašena zadaća i tema”.

“Pričati o pomirenju je promašaj, jer mi slavimo jednu briljantnu vojnu pobjedu nad jednom balkanskom nemani, koja je zlo činila i bosanskim muislimanima, crnogorskom narodu, albanskim kosovarima. Ja nisam za euforiju, ali da smo jučer bili euforično sretni, ne bih bio protiv. Dakle, na današnji dan mi smo obračunali s najvećim, najtežim neprijateljem, a to je srpski nacionalizam.”

Prkačin je rekao da se na dan 5. kolovoza “nemamo što miriti”:

“Jer to pomirenje pokvari jednu briljantnu pobjedu.”

Prkačin je rekao i to “neka se radi mir između Bošnjaka i Srba u BiH ili između Hrvata i Bošnjaka”. Ono što je njega s proslave Oluje 2020. u Kninu najviše iritiralo, zapravo je bilo to što su izvan službenog dijela ostavljeni pripadnici HOS-a. Prkačina nije pokolebala niti primjedba voditeljice o izvikivanju očito ustaškog pokliča među tim ljudima, koje je Prkačin opisao kao “ostavljene iza žice”.

“Nije to bila provokacija, to je bilo iz bijesa i prkosa. Nisu ti ljudi to u amblem stavili slučajno. Nije slučajno da su amblem i HOS jedina vojska u Republici Hrvatskoj nastali na temelju ustaške vojske”, kazao je.

Već u sljedećoj rečenici Prkačin je, međutim, ocijenio:

“Veličanje ustaške vojske bilo bi sada štetno i suludo. I ustaški pokret i pokret Draže Mihailovića imaju pravo u današnjoj Hrvatskoj na pošteno suđenje.”

Na argument o zaključcima Vijeća za suočavanje s prošlošću Prkačin je reagirao temperamentno:

“Ma to su slijepci! Kompromiseri! Neznalice! Nije mene bilo u tom vijeću!”

Na kraju je nekoga iz vlasti i pohvalio, predsjednika Republike.

“Zoran ide od brljanja do briljiranja. Meni se često puta njegovi potezi sviđaju, neki mi se i ne sviđaju. To je bio državnički potez”, rekao je za njegovo odlikovanje postrojbi HVO-a, odnosno generala Zlatana Mije Jelića, inače pravomoćno optuženog za ratne zločine nad Bošnjacima, “i njegov govor je bio državnički govor”, rekao je Prkačin.

Za ostaje je rekao: “Gotovina je trebao govoriti iz glave. Plenković ima puno više retoričke sposobnosti nego što je jučer pokazao.”

.

Objavljeno ba.n1info.com, 06.08.2020., http://ba.n1info.com/Regija/a453325/Neka-se-radi-mir-izmedju-Bosnjaka-i-Srba-u-BiH-ili-izmedju-Hrvata-i-Bosnjaka.html, pristupljeno 07.08.2020.

Odgovori