Pišem Venezuela, ne pamtim Sirija. Piše Damir PILIĆ, slobodnadalmacija.hr
7 veljače, 2019
Ravnatelj škole u kojoj je učenica žigosana slovom U je bivši HSP-ovac. Piše D. Ma., index.hr
7 veljače, 2019

JUAN GUAIDO – Američki đak na specijalnom zadatku. Piše Damir PILIĆ, pilenaopako.picigin.net

WASHINGTONSKA ŠKOLA

TKO JE SAMOPROGLAŠENI PREDSJEDNIK VENEZUELE JUAN GUAIDO I KAKO SE POJAVIO NIOTKUD

U Washingtonu se 2007. formira skupina desničarskih oporbenih studenata iz Venezuele – nazvana ‘Generacija 2007’ – koja će narednih godina biti pripremana da jednog dana sruše socijalističku vladu u Caracasu i vrate neoliberalni poredak

Kako navode Cohen i Blumenthal, prije samoproglašenja za Guaida je u Venezueli znalo jedva dvadeset posto građana

Kad se 23. siječnja 2019. godine Juan Guaido samoproglasio za predsjednika Venezuele, golemi dio svjetske javnosti ostao je zatečen, nemajući pojma tko je taj čovjek i otkud se pojavio.

Većina građana Venezuele za njega je čula tek koji tjedan ranije, kad je postao predsjednik parlamenta koji kontrolira oporba. Ni na tu funkciju nije izabran, nego je oporbena koalicija usvojila princip rotirajućeg predsjedništva, pa je pred mjesec dana na red da dade šefa parlamenta došla i Guaidova stranka Narodna volja, koja je delegirala Guaida.

Kako u članku „Juan Guaido kao politički projekt: kako je američki laboratorij za promjenu režima stvorio vođu državnog udara u Venezueli“ – objavljenom na portalu MintPress News – pišu američki istraživački novinari Dan Cohen i Max Blumenthal, prije samoproglašenja za Guaida je u Venezueli znalo jedva 20 posto građana.

Dotad je taj 36-godišnjak, navode spomenuti novinari, bio „opskuran lik iz politički marginalne skupine krajnje desnice, blisko povezane s brojnim aktima uličnog nasilja“. Čak i u svojoj stranci, koja ima samo 14 od 167 mjesta u parlamentu, Guaido je bio „dužnosnik srednje razine“. Stoga ga možemo usporediti s Ivanom Tepešom iz HSP-a dr. Ante Starčević, koji je u doba Karamarka postao potpredsjednik Sabora iako nikad nitko nije bio čuo za njega.

Pa kako je „venezuelski Tepeš“ došao u poziciju da baš on predvodi državni udar protiv socijalističke vlade Nicolasa Madura?

Prvi odlazak u Washington

Priča počinje 2007., kad Guaido diplomira na Katoličkom sveučilištu Andrés Bello u Caracasu i kao industrijski inženjer seli u Washington DC, te upisuje postdiplomski studij političkog menadžmenta na Sveučilištu George Washington. Mentor mu je bio venezuelanski neoliberalni ekonomist Luis Enrique Berrizbeitia, bivši izvršni direktor MMF-a koji je prethodno radio u venezuelanskom energetskom sektoru pod starim režimom koji je 1999. smijenio pokojni vođa Bolivarske revolucije Hugo Chavez, koji je tada prvi put osvojio izbore.

Upravo je 2007. u Washingtonu Guaido prvi put došao u kontakt sa strukturama koje će ga 12 godina kasnije promptno priznati za novog predsjednika Venezuele. Te 2007. u Washingtonu se formira skupina desničarskih oporbenih studenata iz Venezuele – nazvana „Generacija 2007“ – koja će narednih godina biti pripremana da jednog dana sruše socijalističku vladu u Caracasu i vrate neoliberalni poredak koji je u Venezueli postojao prije pobjede Bolivarske revolucije. Po mišljenju Washingtona, taj dan je upravo došao.

Iako se činilo da se Guaidó pojavio niotkud, on je zapravo rezultat desetljeće dugog projekta koji su nadgledali eksperti za promjenu režima u Washingtonu. Zajedno s kadrom desničarskih studentskih aktivista, Guaidó je obučavan kako bi potkopavao venezuelansku socijalističku vladu, destabilizirao zemlju i jednog dana došao na vlast“, pišu Cohen i Blumenthal, navodeći brojne primjere iz Guaidove aktivističke faze koji potvrđuju tu tezu.

Tako već te 2007. Guaidó pomaže u vođenju antivladinih skupova u Venezueli, nakon što je vlada odbila obnoviti licencu za Radio Caracas Televisión (RCTV), privatnu stanicu koja je u neuspješnom državnom udaru 2002. protiv Chaveza mobilizirala protuvladine prosvjednike. Iste godine Guaido potiče i desničarske studente koji su se pobunili protiv Chavezovog ustavnog referenduma za „socijalizam 21. stoljeća“, kojim je Chavez htio postaviti pravni okvir za razvoj novog ekonomskog sistema.

To je bilo vatreno krštenje „Generacije 2007“, koju je slavio i tadašnji američki veleposlanik u Venezueli William Brownfield. Wikileaks je objavio Brownfieldovu e-poštu iz 2007., poslanu State Departmentu, u kojoj ovaj hvali „Generaciju ’07” zbog „prisiljavanja venezuelskog predsjednika da odustane od svog nauma“.

Drugi odlazak u Washington

Kasnije Guaido aktivno sudjeluje i u nasilnim antivladinim protestima 2014. i 2017., koje su zapadni mediji prikazivali kao spontanu pobunu protiv Madura. No kako pišu Cohen i Blumenthal, „postojali su brojni dokazi da je pobunu organizirala i predvodila Narodna volja“, politička stranka u čijem je osnivanju 2009. sudjelovao i Guaido.

Konačno, američki novinari navode da se u prosincu 2018. Guaidó „išuljao preko granice i obišao Washington, Kolumbiju i Brazil kako bi uskladio plan za održavanje masovnih demonstracija tijekom inauguracije predsjednika Madura“. Tjedan potom predsjednik SAD-a Donald Trump poručuje Guaidu da će ga priznati ako se proglasi predsjednikom, a 10. siječnja s Guaidom se sastaje američki državni tajnik Mike Pompeo i daje mu finalne upute za realizaciju državnog udara.

Miropomazan od Washingtona kao vođa svoje zemlje, prethodno nepoznati političar uskočio je na međunarodnu scenu kao od SAD-a oktroirani vođa nacije s najvećim svjetskim rezervama nafte“, pišu Cohen i Blumenthal, ističući kako na tiskovnoj konferenciji 25. siječnja Pompeo nije mogao točno izgovoriti Guaidóovo ime, pa ga je zvao „Guido“.

U zaključku teksta američki novinari navode da se Guaidó lažno predstavlja kao „lice demokratske obnove“, a zapravo je „karijeru proveo u najnasilnijoj frakciji najradikalnije opozicijske stranke u Venezueli, vodeći destabilizacijske kampanje jednu za drugom“. No baš je zbog toga, tvrde, Guaidó i izabran u Washingtonu: ne da vodi Venezuelu prema demokraciji, već da sruši zemlju koja je protekla dva desetljeća bila bedem otpora američkoj hegemoniji.

Njegova pojava signalizira kulminaciju dva desetljeća dugog projekta uništenja snažnog socijalističkog eksperimenta“, rezimiraju američki novinari.

.

Objavljeno pilenaopako.picigin.net,

Odgovori