ANTISEMITIZAM U HRVATSKOJ OD SREDNJEG VIJEKA DO DANAS
20 srpnja, 2022

80. OBLJETNICA PARTIZANSKE MORNARICE

Značajna obljetnica naše NOB-e, osamdeset godina od osnivanja partizanske mornarice NOVJ, obilježit će se svečanim skupom u subotu, 10. rujna, s početkom u 10,30 sati, u Podgori, kolijevci ratne mornarice NOVJ, na platou pod velebnim spomenikom „Galebova krila“, koji je otkriven 1962. godine. Organizatori manifestacije su: SABA RH Zajednica ABA Makarskog primorja i Općina Podgora.  Na proslavi u Podgoru pristići će poštovatelji sjećanja na NOB-u i antifašizam iz mnogih, prije svega, dalmatinskih mjesta.

Uz prigodne riječi o 80. obljetnici partizanske mornarice NOVJ i značaju njenog osnivanja za oslobođenje okupiranih primorskih krajeva i otoka i za pobjedu nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu te prigodno obraćanje predstavnika vlasti, društvenih i političkih struktura, planiran je prigodni program I druženje.

Toga 10 rujna 1942. godine je iz bataljona „Vid Mihaljević“ izdvojen je mornarički odred pa je taj dan izabran kao dan formiranja partizanske mornarice NOVJ. Prvih 150 boraca, partizanskih mornara položilo je zakletvu 23. siječnja 1943. godine, a kako je taj dan bila kiša postrojavanje je organizirano u prostoru osnovne škole u Podgori. Raport Mati Ujeviću, komandantu IV. biokovske brigade, podnio je Niko Srzić, komandant Prvog mornaričkog odreda osnovanog u Podgori 10. rujna 1942. godine.

Prvi brodovi partizanske mornarice NOVJ bili su leuti „Pionir“ i „Partizan“, puškomitraljezi su im bili naoružanje, a prve mornaričke posade bile su sastavljene od podbiokovskih partizana, ribara i težaka.

Ideja o formiranju partizanske mornarice potekla je od Velimira Škropika, bivšeg časnika mornarice Kraljevine Jugoslavije sa završenom pomorskom akademijom. On je postao prvi komandant partizanske mornarice NOVJ, poginuo je 1943. godine, a za samoprijegor i zasluge u NOB-i i osnivanju partizanske mornarice NOVJ proglašen je Narodnim herojem.

Odgovori