UMRO JE PERO LASIĆ – PENDO (1934. – 2020.)
30 ožujka, 2020
Ustavnost u doba virusa. Piše Andrej ABRAMOVIĆ, iusinfo.hr
30 ožujka, 2020

75. OBLJETNICA POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Ova godina je u znaku obilježavanja sedamdesetpete obljetnice završetka Drugog svjetskog rata i pobjede nad fašizmom. To je velika obljetnica za sve slobodoljubive ljude svijeta, posebno Republike Hrvatske, zemlje koja je zahvaljujući Titovim partizanima i NOB-i, kao dio Antifašističke koalicije izvojevala pobjedu nad nacifašizmom, svrstavajući se tako među zemlje pobjednice u Drugom svjetskom ratu. Kako su se od promjena, koje su nastupile početkom prošlih devedesetih, na žalost, društvene i političke strukture većinom odmakle i odrekle antifašizma, makar je antifašizam ugrađen u izvorišne osnove Ustava Lijepe naše, i poslije rušilačke uvertire nad spomen obilježjima, gotovo potpuno je izguran iz škola i općenito potisnut na društvenu marginu. Da pod bremenom besparice i inih problema, među kojima je i aktualna epidemija COVID 19, velika obljetnica pobjede nad fašizmom ne bi bila potpuno zanemarena, riječju ćemo je popratiti, a kada epidemija mine Udruga antifašista Dubrovnik organizirat će planirana druženja, izlete, susrete i druga prigodna obilježavanja. Vjerujemo da ćemo se uskoro vratiti svojim aktivnostima a do tada ČUVAJTE SE I OSTANITE DOMA!

Obilježavanje sedamdesetpete obljetnice pobjede nad fašizmom podsjetit će na borbu i pobjedu nad nacifašističkim okupatorima i njihovim kvislinškim pomagačima u kojoj su hrvatski partizani, boreći se zajedno s partizanskim borcima drugih jugoslavenskih naroda u jedinstvenoj NOV i POJ, ostvarili mjesto među zemljama antifašističke koalicije. Snagom borbe i angažmanom partizanskih jedinica NOV i POJ, kao i cjelokupnog stanovništva, naši su ljudi, težaci, ribari, radnici, intelektualci, mladi i žene, pokazali i dokazali svoje antifašističko opredjeljenje. Od nekoliko desetaka boraca na početku NOB-e do oko dvjesta pedeset tisuća hrvatskih partizanskih boraca, okupljenih i organiziranih u jedinicama NOV i POJ, koje su prošle najteža ratišta, kroz gotovo četiri teške ratne godine, svojom upornom borbom i besprimjernom hrabrošću boraca NOV-e na ovim prostorima okupator je morao stalno angažirati velike potencijale ljudstva i tehnike. Ni to ni osam velikih pomno pripremanih neprijateljskih ofenziva nije pomoglo. Partizanske jedinice NOV i POJ pod Titovim vodstvom su ostvarile pobjedu, oslobodile su zemlju i vratile joj otete krajeve. Žrtva je bila velika, prevelika. Većina stanovništva je godinama trpjela vojni i civilni teror njemačkih, talijanskih i drugih fašista i njihovih slugu, izdajnika naroda. Oko šezdeset tisuća poginulih boraca i civilnih žrtava rata, mnogobrojni robijaši i logoraši, strijeljani i nestali svojim su životima i imovinom platili cijenu slobode za koju su se borili i na kraju je pobjedom izborili.

Danas kada živimo u svojoj slobodnoj zemlji, čiji su temelji duboko u pobjedi nad fašizmom prije sedamdeset pet godina, kada epidemija epidemija COVID 19 mine, bilo bi i ljudski i lijepo da svako mjesto organizira ponešto u povodu velike obljetnice pobjede nad fašizmom, da se u tome ostvari suradnja tijela lokalne samouprave, udruga i institucijama civilnog društva svakako i odgojno obrazovnih ustanova, da se prigodno govori o Drugom svjetskom ratu, antifašizmu i NOB-i… Obzirom na značaj hrvatskog doprinosa pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, sedamdesetpeta obljetnica je prilika da se podsjetimo tih teških, ali slavnih vremena i aktera u njima, da kao društvo popravimo odnos prema antifašizmu i tako vratimo barem dio duga, oduzetog dostojanstva i poštovanja tom vremenu, događajima i ljudima, bez kojih zasigurno ne bi bilo Republike Hrvatske.

Odgovori