Umirovljeni pilot: Izraelski F-16 je iskorišten više od amsterdamske prostitutke. Piše R.A., index.hr
29 prosinca, 2018
U ratovima 1990-ih ubijeno i nestalo oko 130.000 ljudi. HINA, forum.tm
29 prosinca, 2018

75. OBLJETNICA KONFERENCIJE KULTURNIH RADNIKA DALMACIJE. Piše Krešo SRŠEN, sabh.hr

Dok su se još širom Europe obrušavale neprijateljske ofenzive, radile plinske komore i krematoriji, a noževi i maljevi u konc-logoru Jasenovac,  u vihoru narodnooslobodilačke borbe u Dalmaciji, u Hvaru, gradu bogate kulturne baštine, trećeg najstarijeg europskog kazališta i izuzetno vrijednih umjetnina u franjevačkom samostanu, 18. i 19. prosinca 1943., održana je Prva konferencija kulturnih radnika (književnika, kompozitora, likovnih umjetnika, arhitekata i publicista) Dalmacije, koji su se nalazili na oslobođenom teritoriju. Konferencija je održana u zgradi starodrevnog hvarskog kazališta, a otvorio je, i predsjedavao joj, kompozitor Josip Hatze. Uz goste, konferenciji je prisustvovalo 42 kulturna radnika (15 književnika, 10 slikara, 4 kipara, 4 kompozitora i dr.) među kojima su bili i kompozitor Ivo Tijardović, kipar Marin Studin, književnici Jure Kaštelan i Marin Franičević, slikar Joko Knežević te povjesničar umjetnosti Cvito Fisković.

Nakon zanimljive i žive diskusije, izabran je Odbor kulturnih radnika za Dalmaciju te je usvojen Proglas u kojem, između ostalog, piše:

“Čvrsto uvjereni da je NOP, u kojem su se okupili svi svjesni rodoljubi hrvatskog, i srpskog, i ostalih naroda Jugoslavije, izravno pošao u oslobođenje od fašističkog jarma i praznih pouzdanja, u našu herojsku Narodnooslobodilačku vojsku i njezinog komandanta druga Tita, odlučili smo da i nadalje sav naš umjetnički rad i sve naše napore još čvršće povežemo sa narodom da bi i mi doprinijeli što veći udio u ovoj teškoj i krvavoj narodnoj borbi… Odlučno osuđujemo one umjetnike i javne radnike koji su u ovoj teškoj i krvavoj borbi napustili narod i ropski se stavili u službu mračnog fašizma… Pozivljemo sve one umjetnike koji se sada nalaze na neoslobođenom teritoriju i koji uviđaju i osjećaju ispravnost narodnooslobodilačke borbe, a osuđuju izdajnike svoga naroda, da najodlučnije ustraju u svom stavu i da nam se što prije pridružuju”.

Konferencija kulturnih radnika Dalmacije je bila prva takve vrste na području cijele  Jugoslavije i snažno je odjeknula širom bivše zemlje.

Učesnici konferencije, među ostalim, odlučili su iz franjevačkog samostana skloniti na sigurna područja umjetnine velike vrijednosti kako nebi bile opljačkane od Nijemaca i kvislinga. Nakon konačnog oslobođenja otoka Hvara, sve pohranjene umjetnine vraćene su u Samostan, a čuvena Rosselijeva slika “Posljednja večera” vraćena je na isti zid u samostanskoj blagavaonici.

Nešto kasnije, takvu vrstu konferencije održali su i Istrijani, a u Topuskom je u lipnju 1944. održan Kongres kulturnih radnika Hrvatske kojem je kao gost prisustvovao i britanski major Owen Reed, pozdravivši učesnike riječima: “Kako je sjajna vaša pozornica! Mislim da nema ni jedne vojske u svijetu koja bi pridavala toliku važnost kulturi i vi imate pravo, jer pobjeda nije pobjeda, ako umjetnost i ljepota ostaju pobjeđene… Sve što sam vidio izvanredno je po iskrenosti i žilavosti. Volio bih da mogu sve to ponijeti širom svijeta…”.

Odgovori