Krleža o Lenjinu
4 listopada, 2016
Predsjedništvo Udruge antifašista Dubrovnik: KAKO PREŽIVJETI DO JESENI?
30 siječnja, 2017

75. obljetnica Igmanskog marša – VELIČANSTVENO OBILJEŽAVANJE

Kolona od oko pet tisuća sudionika pješice je prešla deset kilometara dugi put od Brezovače do Velikog polja na Igmanu gdje su u prigodni program započeo himnom domaćina Bosne i Hercegovine, potom je gordo Velikim Poljem zazvučala Internacionala i gromoglasni uvijek aktualan usklik „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“

Obilježavanje 75. obljetnice Igmanskog marša u NOB-i organizirano je u subotu 28 siječnja na Igmanu planini nedaleko od Sarajeva. Obilježavanje se svake godine održava u organizaciji Saveza antifašističkih boraca NOR-a i antifašista BiH u Kantonu Sarajevo, a u sjećanje na borce Prve proleterske udarne brigade, koji su se, pritisnuti akcijama okupatorske vojske, našli u nezavidnom položaju, pa je krajem siječnja 1942 godine donesena je odluka da se maršem preko Igmana izvrši proboj do slobodne teritorije u Foči. To je bila jedina mogućnost za izvlačenje iz okupatorskog okruženja i opstanak boraca pa su prešli je stotinjak kilometara od Jahorine do Foče, preko Sarajevskog polja i planine Igman. Marš više od 700 nedovoljno obučenih boraca, od kojih i 50 ranjenih i bolesnih, trajao je 18 sati kroz duboki snijeg, pri ledenom vremenu i temperaturi od minus 40 stupnjeva. Uspjeli probiti do Foče, ali u maršu su promrzla 172 borca pa su nekima bez anestezije amputirani smrznuti dijelovi tijela. Priča o maršu postala je i ostala jedna od herojskih priča NOB-e i Drugog svjetskog rata,.Tako je Igmanski marš je postao legenda, zbog zamisli i odlučnosti Štaba Prve proleterske i postignutog iznenađenja, ali ponajviše zbog nadljudskih napora, discipline, izdržljivosti boraca i čudesnog junaštva, posebno onih promrzlih prilikom teških operacija u fočanskoj bolnici.

Zato je Igmanski marš je jedan od najvažnijih partizanskih pohoda na prostorima bivše Jugoslavije u Drugom svjetskom ratu, a sjećanje na Igmansku legendu iz godine u godinu koncem siječnja okuplja daleko najveći broj sudionika od svih manifestacija na ovim prostorima. Po velikoj hladnoći u Sarajeui i na snijegom pokrivenom Igmanu, unatoč cjelodnevnom zubatom suncu ove se godine okupilo na Igmanu, od velikog broja mladih do vremešnih boraca NOR-a, petnaestak tisuća sudionika obilježavanja jubilarne 75 obljetnice, ponajviše iz gotovo svih krajeva Bosne i Hercegovine, desetak autobusa iz antifašista Slovenije, među njima i Alojz Pibernik koji je kao jedanaestogodišnjak s borcima Prve proleterske bio u maršu preko Igmana, te iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, predstavnici koruških i talijanskih partizana a hrvatske antifašiste predstavljale su delegacije Dubrovnika, Makarske Splita i Koordinacije antifašista Dalmacije.

U okviru programa obilježavanja, od mjesta Brezovača, gdje su u Spomen parku položeni vijenci, kolona od oko pet tisuća sudionika pješice je prešla deset kilometara dugi put do Velikog polja na Igmanu gdje su u prigodni program započeo himnom domaćina Bosne i Hercegovine, potom je gordo Velikim Poljem zazvučala Internacionala i gromoglasni uvijek aktualan usklik „Smrt fašizmu, sloboda narodu!“ Evocirane su uspomene na slavnu NOB-u i njene poginule heroje i iznova upozoreno na aveti fašizma koje su ovim krajevima donijele puno zla i prošlih devedesetih, a opet pokušavaju zveckati oružjem. Zato je značajno i nužno potrebno daljnje stalno njegovanje tradicija i tekovina NOB-e, zajedništva i prijateljske suradnje među narodima i državama nastalim na području bivše Jugoslavije, razvijanje i jačanje antifašizma, naročito među mladim generacijama, kao zalog trajnog mira i stabilnosti na ovim prostorima, za što je nužna i jedinstvena i prosperitetna Bosna i Hercegovina.

Veličanstveno obilježavanje 75. obljetnice Igmanskog marša završilo je odavanjem počasti poginulim borcima NOR-a i braniteljima u ratovima prošlih devedesetih, polaganjem na središnje spomen obilježje brojnih vijenaca i buketa cvijeća, među njima i Koordinacije antifašista Dalmacije te zahvalnošću domaćina antifašista iz Kantona Sarajevo svima koji su pristigli i uveličali ovogodišnja jubilarna igmanska sjećanja.

Odgovori