U PETAK 6. PROSINCA PRAVNA POMOĆ ČLANOVIMA UDRUGE
30 studenoga, 2019
Zoran PUSIĆ: VAŽNOST EUROPSKOG SJEĆANJA ZA BUDUĆNOST EUROPE. tacno.net
3 prosinca, 2019

75 GODINA OSLOBOĐENJA DALMACIJE

  • Što god govorili dežurni falsifikatori povijesti, istina je samo jedna: Dalmaciju su u drugoj polovici 1944. godine nezadrživo oslobađali i oslobodili Titovi partizani, Osmi (dalmatinski) korpus NOVJ

Početkom prosinca obilježava se 75. obljetnica oslobođenja Dalmacije od fašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu. U oslobođenje od okupatora i pobjedu nad fašizmom veliki je udio ljudi i boraca Dalmacije. Operacije za oslobođenje Dalmacije od fašističkih okupatora započele su u proljeće i ljetu 1944. godine, oslobađanjem srednjodalmatinskih otoka, a po izričitoj naredbi vrhovnog komandanta NOV i POJ maršala Tita Dubrovnik je oslobođen 18. listopada, kao prvi veći hrvatski grad, zatim Makarska pa Split i Šibenik te je početkom studenoga oslobođen Zadar i vraćen u krilo matici zemlji poslije više od dva desetljeća fašističke okupacije. Cjelokupna Dalmacija je, kao prva slobodna hrvatska regija, oslobođena konačnom pobjedom partizanskih jedinica NOVJ, pretežno bataljona i divizija u sastavu Osmog, dalmatinskog, korpusa, u „Kninskoj operaciji“ koja je, poslije više od mjesec dana teških borbi s okupatorom i njegovim pomagačima, okončana pobjedom 3. prosinca 1944. godine.

No, vratimo se oko tri i po godine natrag. Ponižena fašističkom okupacijom u proljeće 1941. godine, Dalmacija s ukupno 740 tisuća stanovnika, pretežno radnika, seljaka, ribara i pomoraca, među njima oko tisuću petsto komunista i oko pet tisuća skojevaca, svoj vjekovni slobodarski ponos pretvara u organizirani otpor protiv fašizma, najvećeg zla u povijesti čovječanstva, u borbu do konačne slobode. Plamen ustanka nezadrživo se širi, a padom fašističke Italije razbuktava se kao vjesnik slobode. Narod se sve bolje organizira, pristupa partizanskim odredima, bataljunima i divizijama koje se sve kvalitetnije naoružavaju, zarobljavajući i otimajući oružje neprijatelju. Dalmatinci ratuju na gotovo svim ratištima. Ne samo ratuju, strah su i trepet neprijatelju. Gine se, ali i nezadrživo idu dalje, donose slobodu sebi i drugima. Iznova se s ponosom sjećamo borbe dalmatinskog čovjeka za slobodu, bezbrojnih žrtava i doprinosa dalmatinskih partizana u pobjedi antifašističke koalicije Nadasve, osvjetljavanju hrvatskog obraza od nanesene ljage zločinačkog ustaškog režima NDH.

Zahvaljujući svojim sinovima i kćerima, dalmatinskim antifašistima – partizanima, Dalmacija je prije 75 godina izvojevala najveću pobjedu u svojoj povijesti. Dalmacija je u NOB-i dala oko 110 tisuća boraca svrstanih u 48 partizanskih odreda, 18 brigada, 4 divizije, Osmi korpus i mornaricu NOVJ, brigadu KNOJ-a i druge jedinice, dala je brojne narodne heroje, nosioce Partizanske spomenice 1941, generale, admirale, ugledne vojne rukovodioce, prekaljene ratnike. Ukupno 33 tisuće poginulih (18 tisuća boraca i 15 tisuća žrtava fašističkog terora), dok je u zatvorima, deportaciji i internaciji bilo 42 tisuće stanovnika Dalmacije, a samo u zbjegu u El-shatu bilo ih je 31 tisuća…

Što god govorili dežurni falsifikatori povijesti, istina je samo jedna: Dalmaciju su u drugoj polovici 1944. godine nezadrživo oslobađali i oslobodili Titovi partizani, Dalmatinci u Osmom (dalmatinskom) korpusu NOVJ.

Odgovori