MARKOVINA, PUSIĆ, KLASIĆ, KOREN, DRAGIČEVIĆ, PAVELIĆ I JOSIPOVIĆ predavači na novom Centru za studij demokracije i ljudskih prava. Piše Goran BORKOVIĆ, forum.tm
25 listopada, 2018
Pismo s Lopuda: PROCAVĆELI KOROV HRVATSKOG ČISTUNSTVA. Piše Davor MAGE, glasgrada.hr
27 listopada, 2018

Obilježena 74. obljetnica oslobođenja Dubrovnika

U predvečerje 74. obljetnice oslobođenja Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja od nacifašističkih okupatora u Drugom svjetskom ratu, u srijedu 17. listopada 2018. godine, Udruga antifašista Dubrovnik organizirala je komemoraciju na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu.

To je tradicionalni događaj u povodu Dana oslobođenja Dubrovnika kada se antifašisti i građani prisjećaju 18. listopada 1944. godine, dana kada su partizanski borci otjerali okupatore i Gradu vratili toliko željenu slobodu.

Uz prisutnost Jadrana Barača, predsjednika Gradske organizacije SDPH Dubrovnik, i Mata Jerinića, predsjednika Udruge antifašista Dubrovnik, okupljenima pred kosturnicom na Spomen groblju boraca NOR-a na Boninovu prigodno je govorio Krešimir Ivanišević, član Predsjedništva Udruge antifašista Dubrovnik.

Obilježavamo 74. obljetnicu oslobođenja Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja od tri i po godine fašističke okupacije od strane talijanskih i njemačkih okupatora i njihovih domaćih slugu – ustaša i četnika. Ovdje smo da po običaju i prilikama, skromno i dostojanstveno odamo počast i zahvalnost onima koji su poginuli u borbi za oslobođenje našeg Grada i njegove šire južnodalmatinske okolice i da se barem na trenutak prisjetimo tih teških ali slavnih dana od iznimnog povijesnog značaja za naš Grad i za konačno oslobođenje naše zemlje od fašističkih okupatora i njihovih domaćih pomagača.

Krajem ljeta i početkom jeseni, prije sedamdeset i četiri godine vrhovni komandant Narodnooslobodilačke vojske maršal Tito, procjenjujući značaj ovoga područja za povlačenje njemačkih snaga iz Grčke i Albanije, za predstojeće savezničke operacije i za izdajničke špekulacije četnika, naredio je 29. hercegovačkoj i 26. dalmatinskoj diviziji da što prije oslobode Dubrovnik i južnu Dalmaciju.

U operaciji oslobođenja, vođenoj na vrlo nepovoljnom terenu Trebinje – Dubrovnik, jedinice 29. hercegovačke divizije su 17. i 18. listopada 1944. godine izvršile snažan napad, razbile neprijateljske snage i zajedno s jedinicama 2. dalmatinske brigade, Konavoskog i Dubrovačkog partizanskog odreda, koje su djelovale u priobalju, oslobodili šire dubrovačko područje, oslobodile i ušle u Dubrovnik.

Za ostvarenje oslobođenja, narod Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja, u toku fašističke okupacije podnio je velike ljudske i materijalne žrtve. Međutim, nije se dao pokoriti već je u velikom broju učestvovao u Narodnooslobodilačkoj borbi.

Tako je na području bivših općina Dubrovnik, Metković, Ploče i Korčula, dakle uglavnom na području naše Dubrovačko-neretvanske županije, bilo 14.049 aktivnih učesnika u NOR-u, od kojih je nažalost poginuo svaki deveti, odnosno ukupno je poginulo 1.680 boraca – partizana sa šireg dubrovačkog područja.

Na ovom području su njemački i talijanski okupatori, nacisti i fašisti, uz pomoć domaćih izdajnika – ustaša i četnika, izvršili ratni zločin nad 9.147 civilnih žrtava od kojih je 1.505 ubijeno, a ostali su bili zatvarani i mučeni, maltretirani i masovno tjerani u logore i izbjeglištvo, odakle se mnogi nikada nisu vratili svojim kućama.

Tih hrabrih partizana i civilnih žrtava fašizma s pijetetom se sjećamo i ističemo njihov neizmjerni doprinos našoj hrvatskoj slobodi i samostalnosti.

To su povijesne činjenice koje su i našu zemlju – Republiku Hrvatsku svrstale među zemlje stradalnice od nacifašizma, a potom i pobjednice nad tim najvećim zlom u povijesti čovječanstva.

Te stravične brojke naših žrtava fašizma ne možemo zaboraviti.

Nažalost, svjedoci smo da se posljednjih godina falsificira povijest, negira se ili umanjuje značaj naše antifašističke borbe, uništena je antifašistička spomenička baština, a u školskim udžbenicima povijesti i dalje se izostavljaju ili najčešće iskrivljuju povijesne činjenice o antifašističkoj NOB-i, nerijetko se veličaju sluge okupatora i NDH pa se tako mladima uskraćuje mogućnost spoznavanja povijesne istine o fašizmu i antifašizmu na ovim prostorima i šire“ – rekao je uz ostalo Krešimir Ivanišević u svom prigodnom govoru ističući na kraju: „Prisjećajući se danas teških dana fašističke okupacije našega Grada i okolice iz prve polovice prošlih četrdesetih, jednako tako i prošlih devedesetih, istovremeno ponosni na veliki doprinos Dubrovnika i šireg dubrovačkog kraja antifašizmu borbi za slobodu, te na hrabre partizanske borce i branitelje koji su u četrdesetima oslobodili, a u devedesetima obranili Dubrovnik i južnu Dalmaciju, izražavamo vječnu zahvalnost za njihovo hrabro, ljudsko i slobodarsko djelo. Neka je vječna slava borcima i braniteljima, poginulim za oslobođenje i obranu Dubrovnika i južne Dalmacije“.

Potom su položeni vijenci Gradske organizacije SDPH Dubrovnik i Udruge antifašista Dubrovnik, a za kraj komemoracije je pjesnik Mato Jerinić kazivao nekoliko prigodnih poetskih stihova.

Odgovori